Har funnet identiteten til tre personer etter Åsted Norge-tips

Politiets utlendingsenhet (PU) fikk 50 tips etter Åsted Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har Politiets utlendingsenhet (PU) trolig klart å finne riktig identitet på tre av de åtte kriminelle utenlandske borgerne som ble etterlyst i TV 2-programmet Åsted Norge.

I februar ba Politiets Utlendingsenhet (PU) om publikum sin hjelp til å finne riktig identitet på åtte utenlandske borgere. Til tross for at de er varig utvist fra Norge, er de åtte personene inn og ut av fengsel i Norge. Det kan skje fordi personene nekter å oppgi sin riktige identitet eller å vise identitetsdokumenter.

– Dette er personer som er varig utvist, det er personer som har begått gjentatt kriminalitet i Norge. De koster mye penger gjennom den kriminaliteten de utfører, og har lagd en del ofre i den perioden de har vært i Norge. Det handler om forebygging av kriminalitet og rikets sikkerhet, sier leder ved ID-seksjonen i PU, Håvard Bekk til Åsted Norge.

ETTERLYST: Denne mannen er fortsatt ikke funnet, og politiet ønsker å finne ut hvem han er. 
ETTERLYST: Denne mannen er fortsatt ikke funnet, og politiet ønsker å finne ut hvem han er. 

Vil takke
Den ene personen som ble etterlyst i Åsted Norge ble så sent som i mars dømt til ett års fengsel for en grov voldsepisode. Men politiet er avhengig av riktig identitet for å kunne returnere noen av dem til hjemlandet.

I løpet av de tre månedene som har gått siden reportasjen ble vist på TV, har politiet fått inn over 50 tips fra seerne.

– Vi vil takke seerne for all hjelp i disse sakene. Tipsene har hjulpet oss så vi har nå faktisk har klart å få verifisert to av de åtte som vi ba om hjelp til. I tillegg har vi fått tilstrekkelig informasjon til å høyst sannsynlig verifisere en tredje av dem, sier Håvard Bekk.

Så snart politiet får grønt lys fra hjemlandene, vil de tre bli returnert. Av taktiske hensyn ønsker ikke politiet å si hvem av de tre som nå er identifisert.

– Det er et møysommelig og langtekkelig arbeid. Nå har vi brukt lang tid på å først få verifisert identiteten deres, og når vi har fått verifisert den må vi be hjemlandet om å utstede et reisedokument så de faktisk kan bli uttransportert. Og alle disse prosessene tar noen måneder hver for seg. Men først må vi finne det vi mener er identiteten, så vi kan be om å få det verifisert. Og det kan ta alt fra dager, uker til måneder og år. Så er det forskjellig fra land til land, hvor mye tid man bruker på å gi en verifisering og deretter en aksept, sier Bekk.

Etterlyser flere
Samtidig benytter nå politiet anledningen til å på ny etterlyse identitet til to av mennene som de fremdeles jobber med:

En mann som kaller seg «Belal». Han ble utvist fra Norge 28. februar 2007. Han sitter nå i Halden fengsel etter at han 3.mars ble dømt til ett års fengsel for grov vold, ifølge en dom fra Oslo tingrett.

Mann nummer to kaller seg «Al Nabolsi» og ble varig utvist fra Norge 21. august 2006.

– Noen av disse har vært i Norge i 10-12 år. I den perioden regner vi med at de har etablert seg et eget nettverk hvor det kan være info som kan hjelpe oss i videre arbeid med å få avklart identiteten. Så det mener vi ganske sikkert at blant seerne vil det være noen som sitter og har den informasjonen som gjør at puslespillet vårt går opp.

Å finne riktig identitet på utenlandske borgere som nekter å samarbeide, er svært komplisert og tidkrevende for norsk politi. I PU er det ni ID-team som jobber på fulltid med å fastsette identiteten til utenlandske borgere som har fått avslag på asyl og skal sendes ut av Norge.

Informasjon som kan hjelpe politiet, er detaljer om bakgrunn og relasjoner.

– Det kan være venner, kjærester eller ekser de har skaffet seg i Norge som sitter på nyttig informasjon. Det kan også være ansatte i andre etater som har vært i kontakt med disse personene i ulike sammenhenger. Vi er interessert i informasjon om hvor de er fra, oppvekst, foreldre, søsken. Har de vært i andre europeiske land før de kom til Norge? Hvor gikk de på skole? Detaljer om relasjoner, venner, bekjente er veldig hjelpsomt for oss, sier Håvard Bekk.