MASSEDRAP: Dette bildet utgitt av Amnesty International viser Saydnaya-fengselet. Her mener USA at Assad-regimet har drept tusenvis
MASSEDRAP: Dette bildet utgitt av Amnesty International viser Saydnaya-fengselet. Her mener USA at Assad-regimet har drept tusenvis Foto: AFP.

USA i strupen på Assad:

– Regimet dreper tusenvis av fanger og brenner likene

Midtøsten-sjefen i USAs utenriksdepartement mener Assad-regimet dreper tusenvis, og brenner likene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Assad-regimet har drept tusenvis av innsatte i et fengsel ved Damaskus og brenner likene i et krematorium, ifølge USA, som hevder 50 nye fanger drepes hver dag.

Midtøsten-sjefen i USAs utenriksdepartement, Stuart Jones, la fram anklagene mandag.

Ifølge Jones har det syriske regimet allerede drept flere tusen innsatte i militærfengselet Saydnaya, som ligger nær den syriske hovedstaden Damaskus. Hver dag blir nye 50 fanger hengt, sa Jones.

Ønsket å skjule
Toppdiplomaten sa videre at likene brennes, og han la fram satellittbilder som angivelig tyder på at det er bygget et krematorium inne i fengselet.

– Vi mener at byggingen av krematoriumet er et forsøk på å skjule omfanget av massedrapene som blir begått i Saydnaya-fengselet, sa Jones.

Satellittbildene viser endringer i fengselets bygningsmasse fra 2013 til i dag. Et av bildene, tatt i januar 2015, viser at taket på en av fengselsbygningene er uten snø, fordi den skal ha smeltet. Regimet til president Bashar al-Assad har «sunket til et nytt nivå», framholdt Jones.

Tortur
Saydnaya var et av fengslene Amnesty trakk fram da de i august i fjor la fram en omfattende rapport om forbrytelser i syriske fengsler.

Amnesty beskrev da praksisen ved syriske fengsler som forbrytelser mot menneskeheten.

Fanger utsettes i fengslene for elektriske støt, voldtekt og psykisk og fysisk mishandling, het det i menneskerettighetsorganisasjonens rapport.

(NTB)