Modellene SodaStream (t.v.), Power, Aqvia Exclusive, SodaStream Spirit, Aqvia Balance, SodaStream Jet. 
Modellene SodaStream (t.v.), Power, Aqvia Exclusive, SodaStream Spirit, Aqvia Balance, SodaStream Jet.  Foto: Jon Roar Solset

Denne maskinen gir best kullsyrevann

TV 2 hjelper deg har testet kullsyremaskiner – og det er ikke den dyreste som er best.

De var populære på 70- og 80-tallet, og de siste årene har de gjort comeback på norske kjøkken.

TV 2 hjelper deg har testet tre maskiner fra SodaStream og to fra Aqvia.

SodaStream Spirit er den beste maskinen, men Aqvia Balance gir mest for pengene.

Se alle resultatene lenger ned i saken.

Forskjell i brukervennlighet

Mye av forskjellene ligger i designet, hvor enkelt det er å feste flasken og hvor mye man må «jobbe» for å dosere kullsyren.

På SodaStream Jet og SodaStream Spirit må man holde nede knappen på toppen tre ganger i 1-2 sekunder for å produsere en normal kullsyremengde. I begynnelsen var det litt vanskelig å beregne riktig mengde.

Sigurd Hanserud (22), Mikkel Stokke (26), Nora Menous-Moland (22) og Anders Garthus Buer (33) utforsker til vanlig annet vann i OSI dykking.
Sigurd Hanserud (22), Mikkel Stokke (26), Nora Menous-Moland (22) og Anders Garthus Buer (33) utforsker til vanlig annet vann i OSI dykking.

– Det ble ikke særlig mye kullsyre her, sier Nora Menous-Moland (22), som tester maskinene sammen med vennene fra OSI Dykkerklubb.

Men etter litt øving ble det lettere og maskinene ga rikelig mengde kullsyre.

Kun én maskin bruker strøm

På Aqvia-maskinene holder man nede en knapp i 3-4 sekunder for en normal mengde kullsyre. Hovedforskjellen på maskinene er designet, der Aqvia Exclusive er laget av rustfritt stål.

SodaStream Power er den eneste maskinen som krever strøm, men har da også automatiske doseringer, der man kun trykker på en knapp og det hele skjer av seg selv.

Det liker testpanelet.

– Det er jo rene roboten. Også trenger vi ikke lure på hvor mye man skal trykke for å få en passende mengde, sier Menous-Moland.


Resultat:

  • BEST I TEST - Terningkast 6 - SodaStream Spirit (999,-): Det er enkelt å montere flaska ved å bare dytte den inn og slippe taket. Den er enkel å dosere med i tillegg til at den ser fin ut.
  • MEST FOR PENGENE - Terningkast 5 - Aqvia Balance (699,-): Også enkel å bruke, både ved festing av flaske og dosering av kullsyre. Fint utseende.
  • Terningkast 5 - SodaStream Jet (479,-): Litt mer tungvint å bruke enn de andre, da det er litt knotete å måtte skru inn flaska. Den får pluss for prisen.
  • Terningkast 5 - Aqvia Exclusive (1169,-): Fin og enkel å bruke. Så og si lik Balance, foruten materialet den er laget av.
  • Terningkast 4 - SodaStream Power (1509,-): Veldig enkel å bruke, både ved festing av flaske og særlig dosering. Men brukervennligheten er ikke stor nok for å forsvare prisen, mener testpanelet.
Best i test: SodaStream Spirit.
Best i test: SodaStream Spirit. Foto: Jon Roar Solset
Mest for pengene: Aqvia Balance.
Mest for pengene: Aqvia Balance. Foto: Jon Roar Solset
Testens vinnere.
Testens vinnere. Foto: Jon Roar Solset