Verdenskjent pilot etter styrten i Bergen: – Den siste tiden har vært veldig tung for oss

Den verdenskjente britiske piloten Quentin Smith satt bak spakene da et helikopter styrtet på Byfjorden i Bergen i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag innkalte piloten Quentin Smith til pressekonferanse for å fortelle hvordan han opplevde det hele.

Smith hadde fløyet fra London til Skottland og videre til Bergen da ulykken inntraff.

– Den siste tiden har vært veldig tung for oss, men norske myndigheter har behandlet situasjonen på en veldig bra måte, sier Smith.

Han roser redningsselskapet:

– Når den forferdelige ulykken først inntraff, var vi heldige med hvor det skjedde. Få minutter etter at vi krasjet i vannet, var redningsselskapet på plass for å hjelpe oss i vannet, sier han.

Hyller Norge
Etter ulykken ble piloten fraktet til Haukeland universitetssykehus:

– Vi er ekstremt takknemlige for hjelpen vi fikk på sykehuset. De var profesjonelle, hjelpsomme og alle gjorde en veldig bra jobb med å ta vare på oss. Norge er fantastisk, sier Smith.

Smith brukte også pressekonferansen til å fortelle om sin gode venn David Tang (57). Han ligger innlagt på Haukeland etter ulykken, og tilstanden betegnes som kritisk.

– Han elsker å fly. Nå har han familien rundt seg på sykehuset. Våre tanker er med han og hans familie, sier han.

Undersøkelsene
De innledende undersøkelsene av ulykken er nå i gang, og undersøkelsesleder i Statens havarikommisjon, Hans Herdahl, skryter av pilotens innsats, ifølge Bergens Tidende.

Smith svømte tilbake inn i cockpiten etter styrten og utløste nødflytemidlene, og hjalp en passasjer som satt fast i kabinen.

– Det hadde nok ikke vært så lett å hente ut de to andre dersom helikopteret var på vei ned i dypet. Et slikt helikopter mangler lukkede rom og vil dermed ganske raskt fylles med vann og synke, sier Herdahl.

Smith er en erfaren piloto. Han var den første til å fly til både Nord- og Sørpolen. Onsdag fløy han helikopteret som styrtet i Bergen. Han er også to ganger verdensmester i «Helicopter Aerobatics World Champion».

Frigitt video
Smith ble bare lettere skadet i styrten.

Ulykken skjedde da helikopteret skulle lande på yachten Bacarella i Sandviken i Bergen. Det er fortsatt spørsmål om hvorvidt det var godkjent å lande om bord på yachten.

Vest politidistrikt har frigitt en video som viser helikopterstyrten. Et løst trekk som traff rotoren var trolig årsaken til ulykken. Ifølge Havarikommisjonen var det bevisste manøvrer fra Smith som fikk helikopteret til å ende i sjøen, og ikke på yachten.