Så mange er tatt etter denne sesongen av Åsted Norge

(ÅSTED NORGE / TV 2): I løpet av tolv sendinger med etterlysninger har hele 20 kriminelle blitt pågrepet. Tips fra Åsted Norges seere har resultert i mange av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere ganger at kriminelle blir gjenkjent etter bare en dag eller to etter de har blitt utlyst i programmet. Oppmerksomme seere har gjentatte ganger ringt til politiet etter å ha kjent igjen kriminelle. Det at så mange har blitt pågrepet etter denne sesongen er programleder Jens Christian Nørve svært glad for.

– Jeg vil gjerne takke seerne våre for at de er så årvåkne og følger med i lokalmiljøet sitt. De aller fleste som er pågrepet etter å ha vært etterlyst i Åsted Norge, er tatt etter tips fra seerne. Da har vi alle bidratt til å gjøre Norge litt tryggere også denne sesongen, sier Nørve.

Gikk etter eldre

Samme dag som tre personer stjal fra eldre personer på Raufoss og Gjøvik. 20. februar, viste Åsted Norge overvåkingsvideoer av dem.

Det gikk under et døgn før banden ble gjenkjent på Konnerudsenteret i Drammen.

Banden brukte kart for å avlede eldre mens de stjal fra dem og de fikk blant annet med seg 10.000 kroner fra en eldre mann.

Da de var på Konnerudsenteret var det flere som gjenkjente banden og ringte til politiet som rykket ut. Saken er ekspressbehandla og alle er dømt til fengsel i 5 måneder.

I dommen kommer det fram at de hadde ikke blitt pågrepet uten hjelp fra seerne i Åsted Norge.

Unikt samarbeid

Sammen med et eget ekspertteam og en politimann etterlyser programleder Nørve kriminelle. Under sendinga kan publikum ringe inn med tips om de forskjellige etterlysningene.

– Det er en utmerket mulighet at Åsted Norge og politiet kan samarbeide på denne måten. Nå kan politiet få tips, mens publikum kan bidra fra sofaen, sier Rune Utne Reitan, mannen som representerer politiet under sendingene.

Så langt er det 20 personer som har blitt pågrepet etter sesong tre av Åsted Norge. Dette er rekord for programmet. I sesong en var det totalt ni personer som ble pågrepet i Åsted Norge, mens i sesong to ble det pågrepet fire personer.

Under finner du en oversikt over alle sakene fra sesong 3 i Åsted Norge hvor de kriminelle er pågrepet, og i flere tilfeller også dømt:

I november 2016 ble ei kvinne overfalt på Ammerud i Oslo. Politiet mente mannen forsøkte å rane og voldta henne.

En overvåkingsvideo viser mannen som følger etter ei kvinne inn på bussen og går av på samme stoppested som kvinnen. 18-åringen ble gjenkjent av Åsted Norges seere og ble pågrepet dagen etter etterlysningen.

Han har erkjent ransforsøket, men nekter for å ha prøvd å voldta kvinnen.

13. februar: 95-år gamle Ingrid Øverbye fikk besøk av en mann som skulle ordne tv-signalene hennes. Mannen sa han var fra GET og da 95-åringen skulle betale klarte mannen å få tak i kortet og koda til kvinnen. Mannen er en del av en bande som har stjålet fra flere personer hvor alle er over 80 år. Åsted Norge viste en overvåkingsvideo av en kvinne som misbrukte kortet til Øverbye. Flere av seerne gjenkjente kvinnen og politiet gikk til aksjon og pågrep kvinnen.

20. februar: Samme dag som tre personer hadde stjålet fra eldre på Raufoss og Gjøvik viste Åsted Norge overvåkingsvideo av banden. Dagen etterpå ble de gjenkjent av flere kunder på Konnerudsenteret i Drammen.

Nå er alle dømt til fengsel i fem måneder.

20.februar: Vitalijus Eglynas ble utsatt for ID-tyveri hvor en ukjent mann tok opp lån i hans navn. Eglynas fikk regninger på flere titalls tusen kroner, på ting han ikke hadde kjøpt selv. Selv om mange seere gjenkjente svindleren etter at Åsted Norge viste bilder, ringte mannen selv til Åsted Norge og meldte seg.

27. februar: To maskerte tyver brøt seg inn i Joker-butikken i Hordaland og tømte butikken for snus og tobakk. Selv om de hadde dekket seg til var det allikevel noen av seerne som gjenkjente dem.

Det gikk bare noen dager etter at Åsted Norge hadde vist bilder av gjerningspersonene før den ene ble pågrepet. Senere ble det også bekreftet at den andre gjerningspersonen var tatt.

20.mars: Ei eldre dame på Lillestrøm ble frastjålet lommeboka hennes og selv om hun sperret kortet med en gang, rakk tyvene å ta ut 9000 kr. Politiet mente kortet ble stjålet av en bande på tre personer. Dagen etter at Åsted Norge hadde vist bilder av dem, ble to av personene gjenkjent av to vektere i Buskerud Storsenter og ble pågrepet av politiet.

I Østfold var det flere som ble frastjålet kort og koder fra postkassene sine. Åsted Norge viste en video av en mann som forsøkte å tappe kortene. Mannen, som jobbet i Posten ble pågrepet i slutten av mars.

I mars ranet to maskerte tyver Esso i Oslo med en pistol. Den ene ble tatt etter ei uke og har status som siktet i saken. Det tok ikke lang tid før den andre angivelige gjerningspersonen også ble pågrepet.

I slutten av mars ble fire tyver tatt. Denne banden hadde i flere måneder benyttet tomme barnevogner for å stjele fra elektrobutikker. Til sammen har de klart og stjele verdier for 150.000 kroner. De har innrømmet tyverier som har skjedd over hele Østlandet. De skal snart møte for retten og vil etter ferdigsonet dom bli utvist fra Norge.

13. mars: Tre maskerte tyver brøt seg inn i seks butikker i Vestfold og Buskerud og stjal Flaxlodd og vekslepenger.

Rett etter etterlysningen på Åsted Norge, satte politiet inn store ressurser for å ta banden. Over 15 politifolk tok oppstilling på en rekke knutepunkter i Vestfold. Tyvene lekte katt og mus med politiet i flere timer før de til slutt måtte gi seg.