Har skrevet krimroman basert på heksemiljøet i Norge: – Det er ikke heksa vi kjenner igjen fra folkeeventyr

Jørgen Brekke har skrevet krim basert på det såkalte wicca-miljøet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge finnes det trolig flere hundre hekser, noen mer aktive enn andre.

Majoriteten av disse tilhører retningen kalt «wicca».

Forfatter og litteraturhistoriker Jørgen Brekke var selv fascinert at wicca-kulturen og bestemte seg for å skrive kriminalromanen «Avgrunnsblikk», som er basert på heksemiljøet i Norge.

– Wicca er en moderne form for heks. Det er ikke den heksa vi kjenner igjen fra folkeeventyr eller hekseforfølgelsene på 1500- og 1600-tallet, som rir rundt på sopelime i svarte klær, sier Brekke i God morgen Norge.

Tilber naturen

I dag er det største wicca-miljøet på Vestlandet, men tidligere var det et stort miljø i Trondheim. Brekke ble først introdusert for wicca-kulturen da han selv var student i Trondheim på slutten av 90-tallet.

– En wicca er en heks som tilber naturen. Det er også en relativt åpen religion hvor man utformer deler av religionen selv, sier Brekke.

Til tross for at wicca-kulturen er relativt åpen og fri, finnes det visse ritualer man følger. Blant annet skal heksene skrive en slags dagbok kalt for «skyggebok». Denne boken fungerer som deres religiøse tekst.

– Et av de viktigste ritualene er at de samler seg på forskjellige tidspunkter, gjerne rundt fullmåne. De aller viktigste dagene er vintersolverv og sommersolverv. Da samles man gjerne rundt et bål og prøver å komme inn i en slags transe. Man prøver å være i ett med naturen og i ett med seg selv, forteller Brekke.

Femte bok i serien

Boken er den femte i serien om politietterforsker Odd Singsaker, som denne gangen blir innblandet i et mord knyttet til wicca-miljøet.

– Boken er delt i to tidsperspektiver. Boken starter i 2016 når Odd skal reise til en avsidesliggende hytte sammen med sin kone Felicia. Når de åpner døren henger det et lik i taket. Odd kjenner igjen liket fra en sak han etterforsket i 2009, og den saken har tilknytning til wicca-miljøet.