Piloten svømte tilbake til cockpit og hjalp passasjer

Den verdenskjente piloten Quentin Smith som styrtet i byfjorden i Bergen i forrige uke, innkaller til pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Havarikommisjonen mener helikopterpiloten Quentin Smith kan ha bidratt til å redde liv under helikopterstyrten ved en yacht i Bergen sist onsdag.

Mandag ettermiddag holder piloten en pressekonferanse i Bergen for å svare på spørsmål om ulykken, samt gi en kort uttalelse.

Følg den direkte på tv2.no og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 16.

Den britiske piloten Quentin Smith satt bak spakene da et helikopter styrtet på Byfjorden i Bergen i forrige uke.

De innledende undersøkelsene av ulykken er nå i gang, og undersøkelsesleder i Statens havarikommisjon, Hans Herdahl, skryter av pilotens innsats, ifølge Bergens Tidende.

Smith svømte tilbake inn i cockpiten etter styrten og utløste nødflytemidlene, og hjalp en passasjer som satt fast i kabinen.

– Det hadde nok ikke vært så lett å hente ut de to andre dersom helikopteret var på vei ned i dypet. Et slikt helikopter mangler lukkede rom og vil dermed ganske raskt fylles med vann og synke, sier Herdahl.

Den britiske piloten Quentin Smith er en svært erfaren piloto. Han var den første til å fly til både Nord- og Sørpolen. Onsdag fløy han helikopteret som styrtet i Bergen. Han er også to ganger verdensmester i «Helicopter Aerobatics World Champion».

Smith ble bare lettere skadet i styrten.

Ulykken skjedde da helikopteret skulle lande på yachten Bacarella i Sandviken i Bergen. Det er fortsatt spørsmål om hvorvidt det var godkjent å lande om bord på yachten.

Vest politidistrikt har frigitt en video som viser helikopterstyrten. Et løst trekk som traff rotoren var trolig årsaken til ulykken. Ifølge Havarikommisjonen var det bevisste manøvrer fra Smith som fikk helikopteret til å ende i sjøen, og ikke på yachten.

Tilstanden betegnes fortsatt som kritisk for den 57 år gamle mannen som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus etter ulykken.

(©NTB/TV 2)