Volvo XC40 kommer snart, kanskje får den også en lillebror basert på samme plattform.
Volvo XC40 kommer snart, kanskje får den også en lillebror basert på samme plattform.

Skal ha planer om ny og rimeligere SUV

Kan gå fra to til fire modeller på kort tid.

Volvo har i dag to SUV-er i modellutvalget sitt, XC60 og XC90. Førstnevnte kommer i helt ny utgave i år og det er ikke lenge til den også får en lillebror.

Volvo er nemlig i innspurten på utviklingen av kommende XC40. Her snakker vi kompakt SUV, i klasse sammen med blant andre bestselgeren Nissan Qashqai, og en rekke andre modeller.

Hakket under XC40

Men det stopper nok ikke der heller. Nå skriver engelske Autocar at Volvo også planlegger en SUV hakket under XC40, da er det nærliggende å tro at den skal hete XC20.

Til Autocar bekrefter Volvos utviklingssjef Henrik Green at det ikke er noen store tekniske utfordringer rundt dette. Volvo har både plattform og motorer som gjør at de uten for store investeringer kan utvikle en slik bilmodell.

XC20 vil i såfall bli basert på Volvos CMA-plattform, som de har utviklet i samarbeid med sin kinesiske eier Geely. CMA skal danne utgangspunkt for alle modellene i den kommende 40-serien, og andre mindre biler fra Volvo.

Audi Q2 viser at også premiummerkene satser i klassen for de mest kompakte SUV-ene/crossoverne. 
Audi Q2 viser at også premiummerkene satser i klassen for de mest kompakte SUV-ene/crossoverne. 

Visste du dette? Volvos første elbil skal bygges i Kina

Konkurrere med Audi

Først ut på denne plattformen er altså XC40. Det er slett ikke tilfeldig at Volvo starter med SUV. Dette markedet er i kraftig vekst og for bilprodusentene er det også spesielt interessant fordi de tjener mer per bil her, enn i de fleste andre bilklasser.

En kommende XC20 vil gå rett i strupen på Audi Q2, som så langt er eneste modell fra et premiummerke i klassen. Audi opplever her at mange kunder bytter seg "ned" fra større biler.

De trenger ikke nødvendig veldig mye plass, men vil ikke gi avkall på komfort eller luksus av den grunn. Der ligger det helt klart også muligheter for flere.

Vi har testet Q2: Liten, sjarmerende – og kostbar

Billigere ladbare hybrider

Klassen er ellers dominert av mer folkelige modeller. Det totale salget har nesten doblet seg de siste årene og var i fjor på 1,4 millioner eksemplarer. Det er ventet at dette skal øke til to millioner allerede i 2018. For Volvo er det naturligvis viktig å få sin del av dette.

En helt nyutviklet tresylindret motor er snart klar. Volvo jobber også med elektrisk teknologi, og skal ha som mål å komme med ladbare hybrider som prismessig er tilgjengelig for langt flere enn modellene de i dag tilbyr.

Her i Norge har salget av ladbare Volvoer tatt helt av det siste årene. Dette dominerer nå salget av både SUV-en XC90 og den store familiebilen S90/V90, og så langt er over 90 prosent av alle nye XC60-er som er bestilt en ladbar hybrid.

Nye Volvo XC60 kommer i sommer, salget her hjemme har vært svært bra så langt.
Nye Volvo XC60 kommer i sommer, salget her hjemme har vært svært bra så langt.

LES OGSÅ: Her er 5 ting du bør vite om Volvos nye SUV

Spennende utvikling: Se mer i videoen under