Faren truet med å sende Amalie Iuel hjem fra USA

Men i helgen kunne hekkeløperen juble for fullført utdannelse i Los Angeles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LOS ANGELES (TV 2): Det er pomp og prakt når amerikanerne feirer avslutningen på fire år på college. Foran mamma og pappa, var det en stolt Amalie Iuel som mottok diplom og jubel som ferdig utdannet innen Human Biology fra University of Southern California.

– Det er bittersøtt. Jeg har fått mye ut av det, men nå er det på tide å reise hjem, smiler hun.

– Stolte foreldre

I salen satt begge foreldrene, som var meget stolt av sin datter. Ikke bare fullførte hun skolen med gode karakterer. Hun avslutter collegekarrieren med å være blant USAs beste utøvere på 400 meter hekk. Denne uka ble hun dessuten kåret til månedens beste friidrettskvinne i Europa.

– Det sportslige er én ting. Men at hun har håndert å bo alene på andre siden av kloden er kanskje enda viktigere. Dessuten har hun gjort det bra på skolen rent faglig. Alle de tre tingene gjør at både mor og far er veldig stolt av henne, smiler pappa Lars Christian, og får et dånende blikk i retur av datteren.

– Nååå, tusen takk, ler hun.

Amalie Iuel jubler etter å ha fått diplom for å ha fullført fire år på University of Southern California.
Amalie Iuel jubler etter å ha fått diplom for å ha fullført fire år på University of Southern California. Foto: Per Christian Lind

For begge vet at reisen har vært tøff. Da Amalie Iuel reiste til Los Angeles for fire år siden, hadde hun ett mål. Hun skulle prestere så bra på friidrettsbanen at skolen ga henne et såkalt scholarship, et idrettsstipend som gjør at hun får gratis skolegang, og penger til livets opphold.

Fram til hun greide det, levde hun på lånte penger fra foreldrene.

– Vi lånte henne penger, samtidig sa vi ganske klart fra det året hun fikk scholarship, at hvis hun ikke greide det, så var det «one way ticket back to Norway». Og det satte nok et ekstra press, og en ekstra rakett i baken på Amalie, humrer pappa Lars Christian.

Og de knallharde kravene gjorde at datteren tok det steget som var nødvendig. På vei hjem fra LA, mener Amalie selv at hun har vokst stort som utøver av de amerikanske kravene.

– Ja, jeg tror absolutt at det har gjort at jeg har blitt sterkere mentalt. Jeg måtte jo jobbe meg til det stipendet. Det kom ikke gratis for å si det sånn, sier hun.

Idretten var veien ut for kjæresten

Samtidig vet Iuel at hun er heldigere enn de fleste av sine lagkamerater. Hun er en av få hvite utøvere med stipend. De fleste lagkameratene kommer fra fattigere kår, inkludert kjæresten Ricky Morgan jr. Han er 400 meter løper på samme skole.

– Kjæresten hadde egentlig bare tre valg i livet da han vokste opp. Enten kunne han reise i militæret, han kunne få scholarship, eller så kunne han gå å flippe burgere på McDonalds. Det var de tre valgene han hadde. Foreldrene hadde ikke råd til å betale utdanningen for han, sier hun

– Hver gang Amalie konkurrerer her i USA, så kjemper hun mot utøvere som på mange måter kjemper for mat på bordet for både seg selv og familien, skyter pappa Lars Christian inn.

Det gjør at konkurranseklimaet har vært et helt annet for Iuel i USA, enn det hadde blitt i Norge. Og det har satt sine spor. Selv om barndommen i sosialdemokratiske Norge, aldri har sluppet taket i henne.

– Treneren min blir kjempestresset når hun spør meg om hvordan jeg kommer til å prestere denne helgen. Så sier jeg at jeg kommer til å gjøre mitt beste. Og da svarer hun bare. «Nei, Amalie. Du skal vinne, du skal vinne», så ja. Jeg har nok fått en del amerikansk mentalitet, men helt hjernevasket er jeg ikke, ler hun.

Tar steg for steg

Når Iuel bytter ut Santa Monica med Bislett om tre uker, skal pappa Lars Christian være manager, og sørge for penger til satsingen.

– Jeg stoler hundre prosent på han, så kan jeg konsentrere meg om å løpe fort, sier Amalie.

Og får støtte av pappa.

– Resultatene er viktigst, så handler det om at vi bygger opp et nettverk rundt Amalie. Det økonomiske er en ting, men også sportslig er det viktig å ivareta henne på best mulig måte. Vi vet at hvis hun har den progresjonen vi håper på, så kan dette bli bra. Men alle må være tålmodige. De som er i verdenstoppen på 400 meter hekk de siste årene, har vært seks, syv år eldre enn det Amalie er nå, sier han.

Amalie nikker og er enig. Og lar ikke forventningene stige i taket selv om hun lenge hadde årsbeste i verden på langhekken.

– Det blir vanskelig. Jeg er ikke den mest tålmodige. Men baby steps, det er det som gjelder, smiler hun.

– Da har ikke bare vurdert å bli her da, og satse på å få en stjerne på «Walk of fame» borti gata her?

– Hehe, nei, jeg har ikke det. Det blir litt for Hollywood for meg, ler hun.

PS! I natt løper Iuel for å vinne det såkalte Pac 12-mesterskapet i Oregon. Hun er favoritt på distansen. Og om tre uker avslutter hun collegekarrieren med det nasjonale collegemesterskapet, NCAA-championship.

Etter dette flytter hun endelig tilbake til Norge.