Elizabeth: – Hvis jeg ikke hadde blitt innlagt tror jeg ikke jeg hadde levd i dag

Da Elizabeth var 13 år fikk hun akutthjelp på ungdomsavdelingen. For henne ble det forskjellen på liv og død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elizabeth Andersen (17) mener det første møtet med akuttpsykiatrien ble helt avgjørende.

Da hun var 13 år gammel snakket hun med en psykolog som skjønte at hun ikke så noen grunn til å leve. Elizabeth ble da henvist til akuttinnleggelse ved ungdomsavdelingen på BUP i Østfold, og hun tror det reddet livet hennes.a

– Hvis jeg ikke hadde blitt innlagt tror jeg ikke jeg hadde levd i dag, sier hun til TV 2.

Hun forteller at hun hadde snakket om å gå til behandling tidligere, men da det ble gjort en suicidalvurdering, ble hun akutt innlagt.

Hun blir trist av å tenke på at akuttmottaket ved Oslo universitetssykehus, som skal håndtere 105 000 barn og unge, opplever at de må avvise pasienter og henvise dem til avdeling for voksne.

– Det synes jeg er veldig trist, sier hun til TV 2. Hun er redd terskelen for å få hjelp blir for høy.

Visste hvordan de skulle hjelpe

Da Elizabeth kom til akuttavdelingen første gang hadde hun vært sykemeldt og borte fra skolen i en lang periode. Hun slet med å finne grunner til å leve.

– Det føles bare som du ikke har lyst til noe lenger. Jeg husker jeg tenkte at jeg skulle jeg ikke var født, for da hadde jeg ikke trengt å ta livet mitt.

– Jeg spiste ikke, sov dårlig og hadde ikke lyst til noe. Men allikevel ønsket jeg å få hjelp, sier hun.

Da hun kom til akuttmottaket for ungdom med akutte psykiske problemer, fikk hun hjelpen som fikk henne ut av det. Hun beskriver at noe av det viktigste var å komme inn i skikkelige rutiner.

FIKK HJELP: Elizabeth håper alle som trenger hjelp på ungdomsakutten får det.
FIKK HJELP: Elizabeth håper alle som trenger hjelp på ungdomsakutten får det.

– Det at de har et rutineprega opplegg. Du kommer litt tilbake til hvordan hverdagen er.

Elizabeth er i dag engasjert i Mental Helse Ungdom, og ønsker å bidra med egne erfaringer. Hun mener det bør være godt med plasser for ungdom som trenger akutt hjelp, slik at de ikke trenger å plasseres med voksne.

– Jeg husker aat det var veldig skummelt som 13-åring å bli plassert sammen med andre ungdom. Jeg var den yngste som var der, og jeg kan bare tenke meg hvordan det må være å komme sammen med voksne som har akutte psykiske problemer, sier hun.

Nå håper hun akuttmottaket i Oslo får flere ressurser.

– Det kan være veldig vanskjelig å søke den hjelpen i utgangspunktet, så det bør være nok der til at man blir sett og tatt på alvor.