Helseminister Bent Høie (h) innrømmer:

– Måtte en Petter Uteligger til for å få fart på politikerne

Helseministeren sto klar til å ta imot Gullruten-vinnerne fra «Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp på Gardermoen lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld vant Petter Uteligger og turfølget Gullruten for beste reality. Nesten hele gjengen fra «Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp» deltok på begivenhetene i Grieghallen i Bergen, og ble mildt sagt glade da deres serie stakk av med sieren.

– Det var helt utrolig! Jeg skjønner det egentlig ikke, sier Siv (48).

Lørdag kveld ankom prisvinnerne Gardermoen, hvor helse- og omsorgsminister Bent Høie sto klar for å ta dem imot.

Venter barn

For å feire, spanderte Høie pizza på hele gjengen, og overrakte en blomsterbukett til kjæresteparet Lili (32) og Lasse (34), som i tillegg til Gullruten-prisen, venter en egen gullunge i august.

– Gratulerer så mye med Gullruten-pris, og en ekstra gratulerer til dere – det har jo skjedd store ting siden sist, sa Bent Høie til Lily og Lasse.

– Tusen takk. Det var veldig snilt. Åh, nå blir jeg litt flau, sa en takknemlig Lili til Høie.

Ønsker seg jobb

Mellom pizzabitene ble det tid til viktige samtaler mellom deltakerne og helseministeren. De diskuterte mye forskjellig, men særlig ett tema var særdeles viktig for flere av dem: Muligheten til å få seg jobb med en broket fortid.

– Vi sitter jo på så mye ressurser her hele gjengen. Vi kan for eksempel brukes som ruskonsulenter med mange års erfaring, sier Lars (49).

Lasse (34) er en av dem som fikk drømmejobben som tømrer etter serien, og setter pris på at kollegene behandler ham som hvilken som helst annen i arbeidslaget.

– Jeg takket dem for at de ikke bryr seg om bakgrunnen min og behandler meg som en likeverdig. Da svarte de at det ikke var noe å takke for «Bare drit i det, vi ser ikke på deg som en narkoman, men som en arbeider». Så lenge jeg kommer meg opp om morgenen og på jobb, så er ikke det noe problem for dem. Det er bra, konstaterer Lasse fornøyd.

Trenger gode ordninger

Bent Høie lyttet til alle innspill med stor interesse, og sier at det å få folk ute i arbeid nå vil bli en stor prioritet i Regjeringens opptrappingsplan for rus og psykisk helse.

– Arbeid og aktivitet er nå et av hovedområdene i opptrappingsplanen. Vi har behov for at det kommer noen gode ordninger som kan trygge arbeidsgiveren og gi den tidligere rusavhengige mulighet til å vise seg fram, sier Høie.

Siv poengterer at arbeid også kan være en del av avrusningen.

– Jeg synes det er viktig å ikke tenke at alle må bli rusfrie. Også de som kan være litt rusa bør få prøve seg. Det kan være det som trengs for at de etter hvert klarer å bli rusfrie. Alle må få hjelp, om de er ruset eller ikke – hvis de vil, konstaterer hun overfor en nikkende helseminister.

Trengte Petter Uteligger

Bent Høie har tidligere denne uken sagt at han har gått inn for å endre Høyres ruspolitikk etter å ha sett Petter Uteligger. Han innrømmer at Petter Nyquists engasjement har vært nødvendig for å åpne øynene til politikerne.

– Denne serien har bidratt til at vi nå kan få til de radikale og nødvendige endringene i ruspolitikken, forteller Høie til TV 2.

– Hva er det som har hindret dere i å gjøre dette tidligere?

– Hele ruspolitikken og situasjonen for de rusavhengige har vært preget av en oppfatning om at det er den enkelte sin skyld og at de må skjerpe seg, og hvis de ruser seg, så gjør de noe ulovlig og må straffes, forklarer Høie.

Han innrømmer at det å få tilbud til rusbrukere inn i helselovgivningen har tatt alt for lang tid, og at de derfor har blitt behandlet som lovbrytere.

– De må få anerkjennelse for at man faktisk er syk og har behov for hjelp, sier helseministeren.

Vil du vite hvordan det har gått med gjengen fra «Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp», kan du se siste episode i serien mandag kl. 20.00 på TV 2.