Frankrikes tidligere president, Francois Hollande, gratulerte den nye presidenten Emmanuel Macron ved Elyséepalasset i Paris. AFP PHOTO / Patrick KOVARIK
Frankrikes tidligere president, Francois Hollande, gratulerte den nye presidenten Emmanuel Macron ved Elyséepalasset i Paris. AFP PHOTO / Patrick KOVARIK

Macron er tatt i ed som Frankrikes yngste president noensinne

Emmanuel Macron har inntatt Elyséepalasset i Paris som Frankrikes yngste president noensinne etter å ha tatt farvel med sin forgjenger François Hollande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin første tale som president takket Macron velgerne for tilliten han har fått. Han sa også at denne tilliten gir ham masse energi.

– I flere tiår har Frankrike tvilt på seg selv, sa Macron, som ser det som en oppgave å gi landet tilbake selvtilliten.

– Tiden er kommet for Frankrike til å reise seg. Verden forventer at vi skal være sterke, sa han videre.

Macron sa også at han ønsker å lede landet gjennom store endringer og samle landet ved å finne tilbake til den dype meningen, verdigheten og verdiene som bringer franskmennene sammen.

– Frankrike valgte håpet og ser mot framtiden, sa Macron.

Talen var i stor grad preget av Macrons ønske om å skape endringer og gi landet en ny giv.

– Det vil bli et langsomt arbeid, krevende, men uunngåelig, sa 39-åringen.

Han lovet også at EU vil gjennomgå store reformer og bli «relansert» under hans presidentperiode.

Tok farvel med Hollande

Hollande forlot presidentpalasset i en mørk bil like etter klokka 11 søndag, mens Macron sto på den røde løperen og så bilen kjøre av gårde.

Deretter gikk han inn i palasset, der han skulle holde sin første tale som president. Seremonien ble innledet med et strykeorkester mens en alvorstynget og rørt Macron sto oppstilt på stedet der han litt senere fikk overrakt et gullhalsbånd som gjør ham til stormester i Æreslegionen.

Før Hollande forlot stedet han har bodd de siste fem årene, hadde han et privat møte med Macron, der den nye presidenten fikk overlevert kodene til Frankrikes atomvåpen.

– Jeg overlater ikke makten til en politisk motstander, det er langt enklere enn det, sa Hollande i uken som gikk.

Til Berlin

Mandag er det ventet at Macron vil presentere sin nye statsminister, hvorpå han flyr til Berlin for å møte Tysklands statsminister Angela Merkel.

Macron er en ivrig EU-tilhenger som ønsker en tettere integrasjon i EU, spesielt mellom eurolandene. Han stilte som uavhengig kandidat med sin nystartede bevegelse En Marche! i ryggen

I juni er det klart for valg på ny fransk nasjonalforsamling. Valget kommer til å være avgjørende for hvorvidt Macron kommer til å ha tilstrekkelig parlamentarisk støtte til å drive gjennom de reformene han har lovet.

La République en Marche, som Macrons bevegelse nå heter, har de siste dagene jobbet med å finne kandidater til valget. Halvparten av dem er kvinner, mens halvparten er uten politisk erfaring, slik Macron på forhånd lovet.

Selv om Macron fikk over 66 prosent av stemmene i valget forrige søndag, stemte færre enn halvparten av de stemmeberettigede på ham. Det skyldtes lav valgdeltakelse og at 8,5 prosent av velgerne stemte blankt.

Mange sa også at de stemte på Macron for å hindre at Marine Le Pen fra Nasjonal front ble president.

(©NTB)