Brann i trehusbebyggelse i Bergen

Natt til søndag brant det kraftig i to trehus på Nøstet i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huset der brannen startet og nabohuset, ble totalskadd i brannen som herjet på Nøstet i Bergen natt til søndag.

Innsatsleder i Bergen brannvesen opplyser til TV 2 sent søndag formiddag at alle branner nå er slukket, men at de blir på stedet med noe mannskaper noen timer til.

– Statens vegvesen stenger ett kjørefelt med tunge sperringer. Det er fare for ras fra tak-konstruksjoner. Loftetasjen og tak-konstruksjonen er helt oppbrent. Etasjen under er sterkt brent, sier Åstveit.

Klokken 4 var brannen under kontroll, og politiet opplyste til TV 2 at tolv personer var evakuert, og ingen var skadd eller meldt savnet etter brannen.

Etterslukking vil pågå utover dagen, opplyser brannvesenet.

– Vi fikk melding klokken 01.35. Det er full fyr i to hus, sa Arve Samsonsen, operasjonsleder i Vest politidistrikt til TV 2 litt over klokken 02.00 natt til søndag.

SV-leder evakuert

De tolv personene som ble evakuert fikk tilbud om overnatting. SV-leder Audun Lysbakken var blant naboene som måtte evakueres, skriver Bergens Tidende.

– En nabo ringte på hos oss, og så politiet like etterpå. Vårt hus er et lite stykke unna, så det går bra med oss. Det er fryktelig trist med brann i strøket, sier Lysbakken som var på besøk hos familie.

Lysbakken hyller i dag brannvesenets innsats på Twitter.

Området det brant i er tett trehusbebyggelse på Nøstet i Bergen, like ved Det juridiske fakultet ved Universitetet og Hurtigrutekaien.

– Glad det det ikke var kuling

Styrelederen i Sydnes og Nøstet velforening, Jan Hanchen Michelsen, var tilfeldigvis våken da brannen startet, og fikk varslet naboer.

– Jeg satt på kontoret mitt på kvisten og så en film da jeg hørte noen smell. Først trodde jeg det dreide seg om fyrverkeri som russen sendte opp, men da jeg åpnet takvinduet for å se, så jeg isteden rett ut på flammene, forklarer han til TV 2.

DAGEN DERPÅ:To trehus ble totalskadd i brannen. Naboene er glade det var vindstille da brannen herjet.
DAGEN DERPÅ:To trehus ble totalskadd i brannen. Naboene er glade det var vindstille da brannen herjet. Foto: TV 2

Da han straks etterpå hørte sirener fra brannbilder på vei, vekket han kone og barn før han ringte på hos naboer for å få dem ut. Ifølge Michelsen var det lenge dramatisk.

– Det virket som det tok tid før brannvesenet fikk kontroll over situasjonen, og det smalt ganske mye, beskriver han. Han er glad det var vindstille.

– Vi bor i et område med gammel trehusbebyggelse som er veldig utsatt, og dette er et av strøkene som aldri har hatt en storbrann, og jeg er redd for at hvis det hadde vært kuling istedenfor vindstille, så kunne dette blitt veldig, veldig alvorlig, sier han til TV 2.

Var fare for spredning

Til TV 2 fortalte politiet på stedet at et større område er sperret av på grunn av mye røyk.

Store politi- og brannmannskaper fra hele Bergen ble kalt inn for å bidra i arbeidet. Fire brannstasjoner pluss Askøy Brannvesen kom til stedet.

DRAMATISK: Kraftige smell og store flammer gjorde hendelsen svært dramatisk for naboene. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
DRAMATISK: Kraftige smell og store flammer gjorde hendelsen svært dramatisk for naboene. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2