Norge på en tiendeplass i Melodi Grand Prix: – Vi er superhappy!

KIEV (TV 2): Ingen topp-plassering til Norge, og null poeng fra Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld gikk den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix av stabelen i Kiev, og det norske bidraget leverte som bare det på scenen.

Men det holdt ikke til seier denne gangen. Da alle stemmene var talt opp, havnet vi på en god tiendeplass, med totalt 158 poeng. Vi lå an til en femteplass, men mistet plasseringen da seernes stemmer ble talt opp.

– Tiendeplass av så mange land. Det kaller jeg å reise kjerringa! utbryter en lykkelig MGP-general, Jan Fredrik Karlsen.

– Vi er superhappy. Dette gikk så det suste! Topp ti! Vi er sykt fornøyde! Jeg ville vært enda mer fornøyd med topp fire, men dette var bra, sier Joakim With Steen.

Overraskende nok fikk ikke Norge ett eneste poeng av Sveriges jurye.

– Kanskje de var redde for at vi skulle gå ifra dem: Inte stemme på Nårje nu, for da vinner de jævlene. Dette var taktikk fra Sverige! sier Aleksander Walmann.

Selv uten seierspokalen blir det litt godt å reise hjem nå, forteller duoen. Joakim With Steen har en tre måneder gammel datter hjemme, og det er ingen tvil om hva han skal gjøre nå:

– Jeg skal hjem og skifte bleier. Og hun skal få en god klem, sier han til TV 2.

Og låtskriveren Jonas McDonnell forteller at de har nye prosjekter på gang allerede:

– Jeg har begynt på en singel, og Aleksander Walmann skal synge, sier han.

I kveld ble det også kjent at Norge kom på tredjeplass av alle landene i semifinalen på torsdag.

Var fornøyd med gjennomføringen

Fra greenroom tidligere i kveld fortalte Norges håp at de var godt fornøyde med opptredenen:

– Vi gjorde vår absolutt beste opptreden i kveld. Best ever! sa Joakim.

– Vi er så utrolig glade og stolte, sa Aleksander.

I tillegg til Norges kraftfulle nummer med lysende maske og en stor tromme, besto kvelden av paljetter, høye hæler, dype utringninger, gorillaer, luftballonger og hawaii-stemning på scenen. Portugal tok med seg en knusende seier hjem fra det fargerike showet.

Spennende avstemming

Det manglet altså ikke på noe – og avstemmingen ble meget spennende.

Fra Sveriges fagjurye fikk vi altså så mye som 0 – null poeng.

– Det er jo helt korrekt. Norges nummer er som å se på en tre minutter lang bilulykke. Jeg elsker egentlig Norge – men ikke i år, sier Markus Larsson i Aftonbladet til TV 2, mens stemmene telles opp.

– Dette var ikke så overraskende, dessverre. Dette gikk ikke helt hjem hos oss, sier Tobbe Ek, også fra Aftonbladet.

Norge på sin side, ga seks poeng til Sverige. Sverige havnet på en femteplass, akkurat som spådd. Danmark måtte derimot ta til takke med en 20. plass.

I GREENROOM: Alexander Walmann veiver med det norske flagget. 
I GREENROOM: Alexander Walmann veiver med det norske flagget.  Foto: Sergei Supinsky

Først ble alle juryens poengfordelt, land for land. Deretter ble bunken stokket om på nytt, og seerstemmene ble delt ut. De landene med færrest seerstemmer ble lest opp først, og deretter kom landene med flest stemmer.

Tyskland slo til med en 12-poenger til Norge. Lithauen var rause og ga oss 10 poeng, og det samme var Estland. Frankrike, Georgia, Nederland og Belgia ga oss syv poeng, Sveits fem poeng, Danmark seks poeng, og Island ett poeng.

Portugal, Bulgaria og Moldova på topp

Den delte stemmegivingen er et grep Eurovision har gjort for å øke stemningen – på denne måten vet man nemlig ikke før i aller siste sekund hvem som vinner.