En russ fra Ullensaker kommune er innlagt på Akershus universitetssykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.
 Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
En russ fra Ullensaker kommune er innlagt på Akershus universitetssykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Russ innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse

En russ fra Ullensaker kommune er innlagt på Akershus universitetssykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuneoverlegen skal kartlegge hvem den smittede har hatt kontakt med. De kommer til å bli kontaktet, og forebyggende medisinering vil bli igangsatt ved behov, opplyser kommunen på sine hjemmesider.

Kvinnen som er smittet jobber som lærling, og har i tillegg jobbet i barnehage i nabokommunene. Her er foreldre og ansatte varslet, og tilbys forebyggende behandling.

Personer som får feber og dårlig allmenntilstand, blir bedt om å kontakte legevakt.

– Vi oppfordrer russen til ikke å feste unødvendig hardt med lite nattesøvn og stort alkoholinntak. Dette svekker kroppens immunforsvar. Man bør heller ikke drikke av samme flaske, sier kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker.

Russen er innlagt på Akershus universitetssykehus, og Meyer-Myklestad foretar lørdag et intervju av pasienten for å kartlegge omgangskretsen rundt. Deretter vil de varsle omgangskretsen, slik at eventuelle andre tilfeller kan oppdages.

Kvinnen skal ha rullet med tre lokale russebusser; Club House fra Lørenskog, Castle Club fra Skedsmo og Manhatten fra Sørumsand.

– Dersom du har vært på på en av disse bussene de siste 8 dager ber kommuneoverlegen i Ullensaker at du tar kontakt med nærmeste legevakt for forebyggende behandling, skriver de i pressemeldingen.

Utbrudd i Bodø onsdag

Onsdag ble det kjent at en russ i Bodø var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

Der ble det besluttet å dele ut gratis antibiotika til utvalgte grupper.

– Det er påvist meningokokk-bakterie gruppe Y hos russen som er innlagt på sykehuset, sa smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i en pressemelding.

I forrige uke ble det også funnet et tilfelle av denne Y-bakterien hos en annen russ i Bodø, men uten at det brøt ut smittsom hjernehinnebetennelse hos vedkommende.

(©NTB)