Ståle Sandbech før VM i 2017 i Mammoth, California
Ståle Sandbech før VM i 2017 i Mammoth, California Foto: Sean M. Haffey

Snowboardforbundet ønsker lovendring for Norges Idrettsforbund

Fremmer lovendring som skal føre til flere aktive medlemmer.

Foran idrettens ledere la Snowboardforbundets generalsekretær Lisa Mari Watson frem et forslag som skal tilrettelegge for å øke antall medlemmer i forbund med stor grad av egenorganisert aktivitet. I første omgang blir det en prøveordning, men Watson ønsker en lovendring.

Direkte medlemsskap

For å være medlem av et særforbund og Norges Idrettsforbund (NIF) må man i dag være medlem gjennom en idrettsklubb. Dette er unaturlig for medlemmer i enkelte idretter som snowboard.

– Vi ønsker at et medlem skal kunne melde seg direkte inn i et særforbund og i NIF, uten at det går via klubb. For mange av våre medlemmer er det få klubber man kan bli medlem av, og derfor ønsker vi en prøveordning og etterhvert en lovendring, sa Watson.

Snowboardforbundet ønsker å bli en større og sterkere organisasjon med flere medlemmer. Hvis forslag etterhvert blir vedtatt, vil man kunne bli medlem av særforbund og NIF uten å være tilknyttet en lokal klubb.

Fikk støtte fra idretten

Etter å ha foreslått en prøveordning med direkte medlemskap, og med klar ambisjon om å endre NIFs regelverk, fikk Snowboardforbundet støtte fra de andre idrettene.

– Skal vi greie å holde på medlemmene våre, må vi gjøre det enklere å bli medlem. Direkte medlemskap eller andre tilknyttingsformer kan absolutt være av interesse for oss, sa Astrid Kåss fra Norges Orienteringsforbund fra talerstolen

– De fleste ønsker flere medlemmer, og det motsatte ville vært ganske oppsiktsvekkende. Idretten lever av frivillighet og dør av tvang. Kom i gang! Dette haster, vi har ingen tid å miste, sa Hallgeir Oftedal fra Norges rytterforbund fra talerstolen.

Idrettsforbundet er positive

Det var idrettsstyret som satte punktet på agendaen, og som ba om råd. Det var stor støtte til at særforbund i hvert fall skulle få prøve ulike ordninger som kunne passe for de. Konstituert Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Øystein Dale, tar støtten til Snowboardets prøveordning i mot med åpne armer.

Hvorfor er det så mange aktive som ikke er medlemmer? Det må være noe med oss, sa Dale fra talerstolen.

– Vi har ønske om å gjøre det det lettere å være medlem i idretten og enklere å bli med i lokale fellesskap, sier Dale til TV 2.

Snowboardsforbundets Watson mener at hvis prøveordningen lykkes, vil det bli vanskelig for idrettstinget å ikke vedta en lovendring som tillater direkte medlemskap for utøvere.

Frykter ikke Håkonsen

Snowboardforbundet var i ekstase etter forslagets mottagelse. Alle idrettene var enige i at det drives mye aktivitet utenfor særforbundenes organiserte former, og ønsket tiltak for legge tilrette for å inkludere disse. Snowboardforbundet er imidlertid klar over at ikke alle vil ønske å bli medlem av organisert idrett.

– Frykter dere at snowboard-pionérer som Terje Håkonsen vil være negativ til dette?

– Vi er veldig glad for mye av det Håkonsen står for, og er fullt klar over at medlemskap hos oss ikke vil være for alle. Det finnes nok tre forskjellige aktive snowboardere: de som er aktive i klubb, de som ser det som relevant med direkte medlemsskap utenom klubb og de som vil være fri uten å motta medlemsfordeler, sa Watson og legger til at de vil ivareta de som også vil stå utenfor.