RAMMET: Skagerak Arena tidligere i år.
RAMMET: Skagerak Arena tidligere i år. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Flere eliteserieklubber rammet av internasjonale hackerangrep

Stort internasjonale dataangrep rammer billettsystemet for flere klubber i eliteserien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

99 land ble torsdag rammet av et voldsomt dataangrep.

Europol sier at angrepet er uten sidestykke.

– Det vil være nødvendig med en komplisert internasjonal etterforskning for å finne ut hvem som står bak, heter det i en uttalelse fra EUs byrå for politisamarbeid, Europol.

Byrået samarbeider med både nasjonale myndigheter og virksomheter som er blitt rammet.

I Norge er tre bedrifter rammet, blant dem er Petter Stordalens hotellkjede, Choice.

Lørdag ble det også klart at også flere eliteserieklubber er rammet av angrepet.

Mange klubber

Ifølge NRK dreier det seg om Odd, Ålesund, Haugesund, Sandefjord, Kristiansund og flere klubber i OBOS-ligaen.

Også Stabæk er rammet.

Odd skriver på sine nettsider at det er serverne til billettpartnerens leverandør som har blitt rammet.

– Billettsystemet har vært ustabilt siden i går klokken 12, og har vært utilgjengelig siden klokken 15.54 fredag. Vi beklager dette, skriver klubben.

Manuelt billetsalg

Så lenge feilen ikke er rettet vil det ikke være mulig å kjøpe billetter i noen utsalg, men det vil være mulig å kjøpe billetter ved stadioen. Lukene åpner tre timer før kampstart.

Sandefjord fotball spiller mot FK Haugesund klokken 18 lørdag. Det vil være manuelt salg av billetter fra billettboder på Komplett Arena fra klokken 12.

– Det betyr egentlig ikke så mye. Vi er allerede på plass og lager et oppsett med salg av manuelle billetter. Vi vet hva som blir solgt av billetter på kampdag. Vi tar noen forbehold og printer ut blanke billetter og skriver på, sier arrangement- og sikkerhetsansvarlig i Sandefjord Fotball, Per Magnus Larsgård, til TV 2.

Sandefjord ble informert av leverandøren fredag kveld.

– Jeg tenker at dette er en uheldig sak, men i fellessak jobber vi for å forebygge fremtidige angrep. Leverandøren har vært tidlig ute og vi har hatt en jevn og god dialog, sier Sandefjord-lederen.

Skal spille

Samtlige av de rammede klubbene skal spille kamper i eliteserien lørdag.

Billetter som allerede er kjøpt og skrevet ut kan brukes på vanlig måte.

Brann er blant klubbene som ikke er rammet. De får besøk av Molde lørdag kveld.

– Vi har tatt en orientering intern på hva vi kan gjøre av forholdsregler. Vi har forsikring mot cyberangrep, og vi vet at dette er en av farene ved dagens samfunn, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

Hvilke forholdsregler?

– Vi har informert internt og har dialog med leverandørene av systemene, så vi har gjort det vi kan i den grad det er mulig å sikre seg mot angrep.

Krever løsepenger

Dataangriperne bruker utpressingsprogrammer, såkalt ransomware, til å lure ofre til å åpne vedlegg i eposter som ser ut til å inneholde fakturaer, jobbtilbud, sikkerhetsadvarsler og andre filer.

– Vi følger situasjonen veldig tett og har folk på plass for å overvåke dette. I natt har det vært stille. Status er at det fortsatt er tre norske virksomheter som vi har registrert er berørt. Vi følger med videre og sender ut råd til virksomheter ved behov. Vi har kontakt med våre internasjonale samarbeidspartnere og andre miljøer for å kartlegge eventuell utvikling i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB lørdag formiddag.

Programmene krypterer innhold på datamaskiner og deretter kommer det krav om løsepenger på 300 til 600 dollar, opptil drøye 5.000 kroner, for at offeret skal kunne låse opp maskinen igjen.

Russland har i den seneste tiden vært mistenkt for å stå bak en rekke dataangrep, men i fredagens angrep ble også Russlands innenriksdepartement rammet.

I en uttalelse til TV 2 sier Microsoft følgende:

«De som kjører vår gratis antivirus programvare eller har Windows Update er beskyttet. Gitt det potensiale skadeomfanget hos kunder og virksomhetene deres, har vi også gjort oppdateringer tilgjengelig for Windows XP, Windows 8, og Windows Server 2003. Se vår Microsoft Security Response Center blog for mer informasjon.»