SKULLE HJELPE: Tom Pettersen (16) og vennene stoppet for å hjelpe bilen som hadde kjørt av veien på E6. Da ble han selv påkjørt og drept. Bildet ble frigitt av politiet i samråd med familien etter ulykken. 
SKULLE HJELPE: Tom Pettersen (16) og vennene stoppet for å hjelpe bilen som hadde kjørt av veien på E6. Da ble han selv påkjørt og drept. Bildet ble frigitt av politiet i samråd med familien etter ulykken.  Foto: Remi Presttun/Privat

Tom (16) ble påkjørt og drept da han hjalp til i ulykke – mann (22) dømt

Den dømte 22-åringen visste at bilens bremsesystem var defekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En januarkveld i 2016 kjørte en bil av veien i det nordgående løpet på E6 ved Kløfta på Romerike. Det var kaldt vær og snø, og veibanen var glatt.

To biler stanset for hjelpe til ved ulykkesstedet. I én av dem satt 16 år gamle Tom Pettersen fra Enebakk, som gikk ut av bilen for å hjelpe den forulykkede.

Da han var ute av bilen, ble 16-åringen påkjørt og drept av en da 20 år gammel mann, som kjørte nordover på E6.

Fredag falt dommen mot den nå 22 år gamle Oslo-mannen, som er dømt til 120 dagers fengsel for uaktsomt bildrap. Mannen må også betale 410.000 kroner til Pettersens foreldre. Aktor nedla påstand om fem måneders fengselsstraff.

Det var Romerikes Blad som først omtalte dommen.

Mistet kontroll på bilen

Vitner forklarte i retten at 16-åringen og de to vennene han kjørte med, gikk ut av bilen for å tilby seg å hjelpe til da de så bilen som hadde kjørt av veien. Ettersom alt var i orden med sjåføren, gikk Pettersen tilbake til bilen for å hente ytterjakkene deres.

På vei tilbake til bilen, ble han påkjørt av 22-åringen, som selv anslo at han kjørte i 90 til 100 km/t. Tiltalte fikk sladd på bilen under filbytte og mistet kontroll på kjøretøyet.

Politiet har beregnet at tiltalte 2,5 kilometer før ulykkesstedet holdt 111 km/t og 250 meter før ulykkesstedet 102 km/t.

ABS-bremser virket ikke

I sin vurdering legger retten til grunn at ABS-bremsene og antiskrenssystemet på tiltaltes bil ikke virket. Ifølge tiltaltes forklaring hadde «lampen for ABS-systemet begynt å lyse ganske rett etter at han hadde kjøpt bilen i mai 2015». Likevel ventet han med å utbedre feilen.

Statens vegvesen, som gjorde tekniske undersøkelser av bilen, har også bekreftet at ABS-bremsene ikke virket.

Ifølge sakkyndig i retten, fikk dette fatale følger. I dommen heter det at dersom bilens ABS-system hadde virket, hadde bilen neppe fått slik skrens, og dødsulykken ville vært unngått.

Retten finner det grovt uaktsomt at tiltalte valgte å kjøre med et defekt bremsesystem. Retten mener også at 22-åringen burde bremset på et tidligere tidspunkt, samt holdt en lavere fart på grunn av værforholdene.

Erkjente ikke straffskyld

Den 22 år gamle mannen erkjente seg ikke skyldig da rettssaken gikk i Øvre Romerike tingrett i april.

Tiltaltes forsvarer, Inam Ghous Ali, sier til RB at han skal gå gjennom dommen med sin klient til uka for å vurdere en eventuell anke.

– Først da vil vi ta stilling til en eventuell anke, sier han til avisa.

I tillegg til fengselsstraffen og erstatningskravet, mister den tiltalte retten til å føre motorvogn i tre år og seks måneder.