Foto: Mandel Ngan

Rasende Trump advarer sparket FBI-sjef mot å lekke til media

– James Comey får håpe det ikke finnes lydopptak av samtalene våre før han lekker til pressen, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump tyr igjen til Twitter for å lufte sin frustrasjon over amerikanske medier og lekkasjer.

Twitter-meldingene kommer samtidig som Det hvite hus er under press etter motstridende forklaringer på hvorfor Trump sparket FBI-direktør James Comey tirsdag.

Skarp advarsel

Trump skriver spydig at han nærmest forventer at Comey kommer til å lekke informasjon fra møtene med presidenten.

Ordlyden kan tolkes som en advarsel. I verste fall en trussel. Han hinter også om at det finnes lydopptak av samtalene de to har hatt.

– James Comey får håpe det ikke finnes lydopptak av samtalene våre før han lekker til pressen, skriver han.

Bakgrunnen for sinnet kan være at New York Times publiserteen artikkel hvor det står at Trump skal ha krevd lojalitet av Comey sju dager etter innsettelsen. Dette skal Comey ha fortalt til FBI-kolleger.

Vurderer å stanse pressebrief

Han tok også til orde for å slutte med alle fremtidige pressebrifinger fra Det hvite hus.

– Som en veldig aktiv president, med mange ting som skjer, er det ikke mulig for mine talspersoner å stå på podiet med perfekt nøyaktighet, skrev Trump på Twitter fredag.

– Kanskje det beste er å droppe alle fremtidige pressebrifinger og sende ut skriftlige svar på grunn av nøyaktigheten? sa han videre, og mener «Fake News media» må ha jobbet overtid denne uken.

Igjen avviser han at han selv eller Trump-kampanjen har hatt noen kontakt med Russland i forbindelse med valgkampen. Han skriver det er Demokratene som har funnet på historien fordi de er dårlige tapere.

Politisk bombe i fjerne Comey

Som FBI-sjef ledet James Comey etterforskningen av Trump, hans team og deres forhold til Russland under valgkampen.

Trump har i økende grad blitt irritert over at saken ikke blir lagt død, og mange mener saken er den egentlige grunnen til at han overraskende ga Comey sparken.

Avskjedigelsen slo ned som en politisk bombe i USA. Kritikere kaller det et angrep på det amerikanske demokratiet, og frykter det kan utløse en konstitusjonell krise.

Det ikke lang tid før kritikerne trakk paralleller til Nixons oppsigelse av juristen Archibald Cox i 1973. Nixon benektet enhver befatning med Watergate-skandalen, og avviste påstander om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle. Mindre enn ti måneder senere måtte han gå av.