En av tjenestejentene (sladdet) ankommer retten den 11. mai.  AFP PHOTO
En av tjenestejentene (sladdet) ankommer retten den 11. mai.  AFP PHOTO Foto: Dirk Waem

Åtte prinsesser tiltalt for menneskehandel og slaveri på luskshotell i  Brussel

Rettssaken mot sheika Al-Nehayan og sju av hennes døtre startet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte saudiarabiske prinsesser og en bobestyrer er tiltalt for menneskehandel og mishandling av 20 ansatte mens de bodde på et luksushotell i Brussel i 2008, ifølge VRT.

Prinsesse Shekha Al Nehayan og sju av hennes døtre står i sentrum for det som omtales som «slaveri-saken» i Belgia.

Leide etasje på hotell

Prinsessene reiste jevnlig til Belgia og bodde alltid på Conrad Hotell. (Hotellet heter nå Steigenberger). I 2008 hadde de leid hele fjerde etasje i flere måneder, og hadde med seg over 20 egne tjenere.

Saken ble rullet opp etter at en av tjenestejentene rømte og fant en organisasjon som arbeider for å bekjempe menneskehandel. Der fortalte hun sin historie, og organisasjonen tok saken videre til politiet. Da politiet aksjonerte mot hotellet ble 17 kvinner hentet ut.

Etter langvarig etterforsking startet rettssaken torsdag. Aktoratet mener tjenerskapet ble behandlet på en inhuman måte, at det var brudd på arbeidsmiljøloven, og at jentene levde som slaver.

Sov på gulvet

Tjenerskapet ble betalt mellom 100 og 150 euro i måneden for arbeidet. De måtte sove på gulvet, og det var forventet at de skulle være klar for å tjene familien til en hver tid. De fikk ikke lov til å ha kontakt med venner og familie, og ble fratatt passene sine.

Dommeren i saken skal avgjøre om arbeidsmiljøloven ble brutt da et tjuetall tjenestejenter var med arabiske prinsesser på reise til Belgia.
Dommeren i saken skal avgjøre om arbeidsmiljøloven ble brutt da et tjuetall tjenestejenter var med arabiske prinsesser på reise til Belgia. Foto: Dirk Waem

– Vi fikk ikke forlate hotellet. Vi måtte være tilgjengelige 24 timer i døgnet, og fikk ikke klage eller stille spørsmål. Vi var alltid redde, har ofrene fortalt.

– Denne saken er viktig, ikke bare for å få de tiltalte dømt, men også for å skape en bevissthet hos allmennheten og i hotellsektoren, sier leder for menneskerettighetsorganisasjonen Myria, Patricia Lecocq, til Die Welle.

Hun peker på at tjenerskapet hverken hadde visa eller arbeidstillatelse i Belgia, og at denne type menneskehandel er et mye større problem enn akkurat denne ene saken.

Halvparten reiste hjem

Det er totalt 23 kvinner registrert som ofre for prinsessenes påståtte menneskehandel, men bare 12 av dem er fremdeles part i den pågående saken. Alle disse 12 har fått innvilget oppholdstillatelse i Belgia. De øvrige 11 vet man lite om.

Årsaken til at det har tatt så lang tid før saken kommer opp for retten, er at det har vært lange forhandlinger for å finne minnelige løsninger.

Al Neyahan-familien er en av de mest innflytelsesrike familiene i Saudi-Arabia, og eiere av Premier League klubben Manchester City. Familien skal være gode for 315 millarder kroner.