Russetreff avlyst:

Bodø-russen fikk både vaksine og gladmelding

BODØ (TV 2): Russepresidenten sier at beskjeden om smittsom hjernehinnebetennelse kom som et sjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld ble Russecampen i Mørkvedbukta i Bodø stengt etter en vurdering av helsesjefen i Bodø kommune.

Årsaken var at en russ har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse og ble innlagt på sykehus.

– Det er lenge siden dette har skjedd, særlig i Bodø. Derfor er sjokket ekstra stort når det kommer. Da må man bare gå ut å agere og gjøre de strakstiltakene som kommunen nå gjør, sier Erlend Skaug Ingebrigtsen, russepresident ved Bodø videregående skole, til TV 2.

Fikk gratis vaksine

Etter at det ble påvist meningokokk-bakterie gruppe Y hos russen som er innlagt på sykehuset, bestemte kommunen seg for å tilby gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse til all russ i Bodø.

I forrige uke ble det også funnet et tilfelle av denne Y-bakterien hos en annen russ i Bodø, men uten at det brøt ut smittsom hjernehinnebetennelse hos vedkommende.

Fredag formiddag var det kø på vaksinekontoret til Bodø kommune.

– Vi er jo ungdommer, og de 400 kronene (den tidligere prisen på vaksinen, journ.anm.) kan jo ha noe å si. Vi har i alle år prøvd å pushe på at vaksinen bør være gratis, fortsetter Skaug Ingebrigtsen.

Ifølge kommunen har over 350 russ blitt vaksinert i løpet av våren.

– Vi er selvfølgelig glade for at det er et tiltak som gjøres nå, og har forståelse for at man ikke kan gi nærmere 1000 russ en relativt dyr vaksine hvert eneste år, men vi skulle selvfølgelig ønske at det hadde vært gjort. Og da hadde man kanskje unngått situasjonen som man er oppe i nå, sier russepresidenten.

– Går som planlagt

Etter at torsdagens arrangement i Mørkvedbukta ble stengt, vil resten av russerarrangementene gå som normalt.

– Vi satser på at russen fortsetter å ta det så rolig og pent som de har gjort til nå. Det er ingen indikasjon på at dette har spredt seg. Så jeg tenker at russerfeiringen går som normalt, bekrefter legevaktsjef i Bodø kommune, Jannicke Fosdahl, til TV 2.

– Hvorfor var det nødvendig å stenge en russecamp i går?

– Vi fikk bekreftet at russen som var innlagt hadde denne smittsomme hjernehinnebetennelse, og da så vi det riktig å stenge campen fordi de hadde planlagt noe som heter elgvake, nemlig at de skulle være våkne hele natten, og det syntes ikke vi var forsvarlig.

Fordi russen har en tendens til å drikke mye alkohol, sove dårlig og fryse, er de mer mottakelige for å bli syke av bakterien, som finnes hos opptil 10 prosent av befolkningen, uten at det gir sykdom. Legevaktsjefen oppfordrer derfor russen til å ta det med ro.

– Vi ønsker å oppfordre russen til å ta det med ro. Få nok søvn og hvile, ta vare på helsa og drikk litt mindre alkohol enn man kanskje ville ha gjort uten denne hendelsen, sier hun.