hver fjerde time dør noen av lungekreft:

Kreftsyke Odd (47) fikk livet tilbake etter immunterapi

ULSTEINVIK (TV 2): Kreftsyke Odd Nesse levde langt på overtid da han fikk innvilget immunterapibehandling for ett år siden. Fordi lungekreft er så vanlig og prisen på medisin er høy, får ikke mange den samme muligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Formen er helt fantastisk! Det tenker jeg over hver dag. Det er helt ubegripelig for meg at jeg går rundt i den formen nå, sier Odd Nesse til TV 2.

Han rusler rundt i hagen i Ulsteinvik på Sunnmøre og nyter vårsola - og det faktum at han er langt på vei kreftfri.

– Jeg er veldig nære på å ikke ha noe synlig kreft å følge med på!

For et par uker siden var han inne på ny screeningundersøkelsen. Det er nervepirrende å vente på svaret.

– Jeg stålsatte meg sånn som jeg pleier når jeg skal inn på undersøkelse for at det kan være slutt på flaksen. Men bildene var så gode at legen valgte å sende meg tekstmelding umiddelbart. Det var en lettelse! Det har vært noen søvnløse netter på grunn av bivirkninger og usikkerhet. Nå ble det en søvnløs natt med et smil om munnen, fortelle Nesse.

Måtte skille seg for å få behandling

TV 2 fortalte i april i fjor den oppsiktsvekkende historien om bergenseren bosatt i Ulsteinvik. Etter å ha vært kreftsjuk i seks år, kjempet han for å få behandling med immunterapi. Men han fikk avslag på behandling i hjemfylket og for å få behandling på Østlandet måtte han flytte.

Og for å få godkjent flyttingen i Folkeregisteret, måtte han skille seg fra kona.

Men på grunn av endringer i regelverket snudde helseforetaket og innvilget immunterapibehandling i Ålesund. Det har gjort underverker for den pedagogiske rådgiveren i Ulstein kommune.

Dette er immunterapi

På bakgrunn av gode resultater brukes immun-sjekkpunkthemmere ved visse kreftdiagnoser. Det er legemidler som fjerner «bremseklossene» i immunforsvaret. Med denne behandlingen utnyttes pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene direkte.

Målet med behandlingen er å gjøre immunsystemet i stand til å oppdage og fjerne kreftsvulstene.

Kilde: Kreftforeningen

– Det siste året har vært en kurve som har gått rett til værs i forhold til det å kunne komme tilbake til et fullverdig rikt liv. Nå kan jeg bidra i hus, hjem og hage, trene litt sjøl og komme i godt slag.

Mange syke og dyr medisin en hindring

Men prisen på immunterapibehandling står i veien for at flere pasienter skal få samme behandling som Nesset fikk.

Mandag skal Beslutningsforum på nytt ta stilling til om lungepasienter skal tilbys immunterapi som førstevalg i stedet for cellegift.

– Beslutningsforum har store utfordringer fordi dette legemiddelet her fyller prioriteringskriteriene slik Legemiddelverket ser det, sier Kristin Svanqvist, seksjonssjef, Metodevurdering og refusjon i Statens legemiddelverk

Men, fordi det er så mange lungekreftpasienter og medsinen er så dyr, blir totalregningen for sykehusene svært vanskelige å håndtere.

– Budsjettkonsekvensene blir så store at det betyr at de kan faktisk gjøre slik at andre pasienter ikke får behandling, og det er den utfordringen Beslutningsforum nå står overfor, sier Svanqvist til TV 2.

– Det diagnostiseres lungekreft hver tredje time i Norge, så det er en vanlig diagnose som gjelder mange. Det er en aggressiv sykdom, så hver uke teller. Det dør en av lungekreft hver fjerde time, sier Åslaug Helland, lege og kreftforsker ved Radiumhospitalet i Oslo.

– Urettferdig

Immunterapi virker dobbelt så godt på mange pasienter med lungekreft. Derfor kan langt flere overleve dersom myndighetene gir grønt lys. At det er størrelsen på pasientgruppen som er avgjørende for om de får den beste tilgjengelige behandlingen, er vanskelig for kreftlegene å akseptere.

– Det er urettferdig, det bryter med rettferdighetsprinsippet som vi bruker i helsevesenet i Norge, sier Helland.

Odd Nesse er i godt slag - så bra at han har tatt opp igjen tenniskarrieren og spilt flere turneringer. I februar tok han sølvmedalje i Bergen Open. Pokalen ga han vekk.

– Jeg kjenner på enorm takknemlighet for det medisinske støtteapparatet. På en kreftkonferanse jeg var på så spurte jeg ikke om professor Steinar Aamdal kunne overta den pokalen som et tegn på takknemlighet fra oss kreftpasienter, som han blant annet kjemper hardt for. Aamdal er så ivrig på å kutte byråkratiet og få de nye spennende medisinene raskest mulig ut til pasientene. Det er en liten gave, men tegn på enorm takknemlighet til alle som jobber med saka, forklarer Odd Nesse.

Han er lykkelig for å ha fått livet i gave etter så mange år med kreft og beskjed om at han levde på overtid.

– Jeg er sikkert Norges mest takknemlige pasient, og den takken er til alle som har bidratt til at jeg skulle få medisinen. Så er det jo slik at alle skattebetalerne er med på spleise, så jeg må rette en takk til alle de, sier 47-åringen.

– Samfunnet må ta seg råd til dette

Behandlingen koster 1,3 millioner kroner i året og Odd er den perfekte pasienten som har hatt maksimalt utbytte av immunterapi.

– Det er jo et så stort gjennombrudd at man kaller det et 40 års gjennombrudd i den medisinske forskningen. Det er unikt at man mobiliserer imunforsvaret til pasienten til å gå løs på kreften. Det er ingen grunn til at ikke immunforsvar skal kunne spise opp all kreft, mener Odd Nesse.

Av den grunn mener han veldig klart at dette må samfunnet ta seg råd til å betale.

– Norge må kunne ta seg råd til at vi finner den enkelt pasient immunterapi virker på. Jeg har tjent på individuell tilpasset behandling. Så må også legemiddelbransjen ta seg i nakken, og når det gjelder galskapen i prissettingen og godta innsyn i prissettingen. De kjemper jo for å definere prisnivået som forretningshemmeligheter. Det strider så til de grader mot det jeg mener vi skal ha av åpenhet i det norske samfunnet, sier Nesse.