TUNG ETTERFORSKNING: Etter to uker er ikke kypriotisk politi nærmere noe svar på hvor den norske jenta (4) befinner seg. Foto: Privat/TV 2.
TUNG ETTERFORSKNING: Etter to uker er ikke kypriotisk politi nærmere noe svar på hvor den norske jenta (4) befinner seg. Foto: Privat/TV 2.

Kypriotisk politi til tv 2:

Aner ikke om kidnappet norsk jente (4) fortsatt er på Kypros

– Det ser ut som de er på villspor, men vi har opprettet kontakt for å finne en løsning, sier den etterlyste nordmannens advokat Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To uker etter at en nordmann (49) ble etterlyst internasjonalt for kidnapping av sin egen datter, holder kypriotisk politi alle muligheter åpne for hvor far og datter kan være.

Det forteller pressetalsmann i politiet i Nikosia, Stelios Styliano, til TV 2 fredag.

– Vi kan ikke utelukke noe. Vi er ikke sikre på hvor faren og jenta er. Saken er åpen, sier Styliano til TV 2.

Som TV 2 kunne fortelle tidlig i etterforskningen, var politiets hovedteori at den fire år gamle jenta ble tatt av maskerte menn utenfor barnehagen i Nikosia og deretter fraktet over området mellom den gresk-kypriotiske delen av øya til de tyrkiske områdene nord på øya tidlig på morgenen 27. april.

Nå er ikke politiet lengre sikre på at de to har forflyttet seg over på tyrkisk side.

– Om de befinner seg i sør eller nord vet vi ikke. Vi har fremdeles kommunikasjon med de i nord, men jenta og faren kan være hvor som helst, sier Styliano.

I dialog om løsning

Den påståtte kidnappingen skjedde etter flere år med uenighet mellom nordmannen og jentas kypriotiske mor, mannens ektefelle, om hvor datteren skal bo. Det foreligger ingen rettslig avgjørelse i Norge som slår fast hvem som skal ha den daglige omsorgen, men jenta har nå bodd store deler av sitt liv på Kypros.

JOBBER FOR LØSNING: Nordmannens advokat Mette Yvonne Larsen
JOBBER FOR LØSNING: Nordmannens advokat Mette Yvonne Larsen Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.

– De har det bra og vi har løpende kontakt med ham, sier Mette Yvonne Larsen, mannens advokat, til TV 2.

Hun forteller at hun og barnemorens advokat denne uken har opprettet kontakt for å finne en løsning som gjør at jenta kan ha kontakt både med mor og far. Hun mener fremstillingen av faren har blitt helt feil.

– Han er en normal, oppegående mann som har blitt helt fortvilet etter å ikke ha sett datteren sin på halvannet år. Vi har nå kommet med et forslag på en løsning som gjør at jenta kan få ha kontakt med både mamma og pappa, og vi håper det løser seg, sier Larsen til TV 2.

– Har blitt en folkefiende

Larsen sier hun er glad for at verken nordmannen eller datteren er identifisert i norsk media.

Men hun stiller spørsmål ved etterlysningen og det bildet som blir tegnet av nordmannen.

– Da hun gjorde det samme, tok med seg datteren og stakk av til Kypros, gjorde ikke politiet noe. Nå er han plutselig blitt en folkefiende. Dersom det hadde vært en mor som hentet datteren på Kypros etter å ikke ha sett henne på lang tid, ville vi nok fått en tåredryppende historie, tenker jeg, sier advokaten.

– Det er ikke forbudt å hente datteren sin i barnehagen, selv om det fremsto dramatisk, sier Larsen.

Seks av syv løslatt

Tidlig i etterforskningen ble en svart Range Rover-bil etterlyst og senere funnet hjemme hos en mann med syrisk statsborgerskap. Mannen ble, sammen med totalt seks andre personer, pågrepet og mistenkt for å ha noe med kidnappingen å gjøre.

Nå er mannen, sammen med fem av de andre løslatt. Bilen er også sjekket ut av saken, forteller Styliano.

– Den eneste som sitter i fengsel nå er en 46 år gammel mann fra Paphos. Vi tror bilen han kjørte, som ikke er Range Roveren men en bil som ligner, er bilen som ble brukt under kidnappingen, sier pressetalsmannen til TV 2.

En 49 år gammel kvinne som politiet mente organiserte selve kidnappingen er blant de løslatte. Det samme er en taxisjåfør som etter eget utsagn plukket opp nordmannen og datteren bare 500 meter unna barnehagen samme dag jenta forsvant.

Styliano understreker at til tross for løslatelsene, utelukker ikke politiet at noen av de seks andre kan ha deltatt i planleggingen eller gjennomføringen av kidnappingen.

– Noen av dem har utreiseforbud, og det at de er sluppet fri betyr ikke at de ikke er mistenkte, sier han.

Mette Yvonne Larsen er kritisk til kypriotisk politi. Hun mener ingen av de arresterte har noe med at jenta forsvant.

– Slik det ser ut nå, er de på villspor, sier Larsen, som sier heller ikke hun vet hvor far og datter befinner seg.

– Far var alene, og det vet mor

Den norske barnefaren hevdet noen dager etter det moren beskrev som en kidnapping utført av maskerte menn, at noe slikt ikke hadde skjedd. Han sa via sin advokat at det var han som selv hadde hentet datteren.

– Ifølge vår klient observerte barnets mor at det var han som hentet barnet, og han tilbakeviser at hun ble dyttet, slik som fremstilt i mediene, skrev 49-åringens advokater Mette Yvonne Larsen og Morten Engesbak i en pressemelding.

Fredag, to uker etter hendelsen, holder Larsen fast ved dette.

– Mor så dem rett i øynene. Det var han som hentet barnet og det vet moren. Han så henne og kan beskrive hvordan hun reagerte. Hun falt ikke. Det var han som hentet henne og løp av gårde med datteren på armen, sier Larsen.

Kypriotisk politi er kjent med påstandene, men sier de på bakgrunn av vitneutsagn holder fast med sin hovedteori om at to maskerte menn gjennomførte kidnappingen 27. april.

– Vi etterforsker saken med det utgangspunkt som ble presentert i begynnelsen, sier Styliano.

Tror faren kan reise til Norge

Torsdag fortalte VG at barnefaren har sendt en epost til jentas kypriotiske mor der han skriver at han planlegger å ta jenta med seg til Norge. Kypriotisk politi utelukker ikke at han kan klare dette.

– Vi etterforsker også denne nye informasjonen, og kan ikke utelukke at han kan klare å reise fra Kypros om han fortsatt er her, sier Styliano.

– To uker har gått siden jenta forsvant. Prioriterer dere saken fremdeles?

– Ja det gjør vi. Våre etterforskere jobber for å finne jenta, og vi tror vi skal klare det til slutt, sier pressetalsmannen til TV 2.

Larsen bekrefter at mannen har skrevet i en epost til moren om at han har planer om å reise til Norge.

– Det er hans ønske, ja. Men han trenger å få avklart hva som vil skje om han gjør det. Han er norsk statsborger og kan ikke utleveres. Det kan ikke barnet heller, mener advokaten.

Kan bli pågrepet

Da mannen ble etterlyst gjennom Europol-samarbeidet, bekreftet Øst politidistrikt, der nordmannen er hjemmehørende, at en pågripelse normalt vil være aktuelt i slike saker dersom han kommer til Norge.

– På generelt grunnlag så er det slik at politiet gjennom samarbeidet plikter å etterkomme anmodninger fra andre medlemsland. Dette forutsetter at vilkårene for pågripelse er oppfylt, og det vil de normalt være, politiadvokat Bjørn Rudningen Thune til TV 2.

– Hva gjør Øst politidistrikt nå?

– Det er opplysninger som er underlagt taushetsplikt. Vi følger med på saken og vil bistå internasjonalt dersom det er behov for det, sa politiadvokaten.