Forskere: Eldre får for mye medisiner på sykehjem

De eldre får i snitt sju ulike medisiner hver dag. Mange av de eldste kunne fått et bedre liv med færre medisiner, sier forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– La oss leve, toner ut fra CD-spilleren på Gullstøltunet sykehjem i Bergen. De eldre løfter ben og armer i takt med treneren og musikken.

– De eldste av de eldre kan få et bedre liv med trening heller enn alle de medisinene de står på, sier trener og sykepleier Tor Engevik.

Han har trening flere ganger i uken på sykehjem i Bergen, og mener eldre sykehjemsbeboere får for mye medisiner.

Forsket på medisinering

Og det er han ikke alene om.

– Det er vel ingen som er uenig i at beboerne på norske sykehjem får for mye medisin, sier forskningssjef Geir Selbæk, ved Nasjonal kompetansetjeneste.

Forskere har fulgt over 1000 sykehjemsbeboere i seks år, fra 2005 til 2011. Det viktigste funnet, ifølge forskeren, er at det altfor sjelden undersøkes om medisinen har noen effekt i det hele tatt.

– Det vi finner er at over 75 prosent står på det samme medikamentet gjennom flere år. Ikke bare ett år men altså flere år.

Selbæk synes dette er alvorlig, for mange medikamenter har til dels svært alvorlige bieffekter. Særlig utsatt er eldre mennesker, fordi hjernen er mer sårbar hos de eldste av oss.

Forskerne har sett på bruken av psykofarmaka, altså medisin mot psykiske symptomer, som uro, angst og depresjon.

– Noen av disse medikamentene kan gjøre dem trøttere, øke risikoen for slag og gir også økt dødelighetsrisiko.

Trening mot sykdom

På Gullstøltunet rister 91 år gamle Ida Johanne Huseklepp på støle, slitte lemmer etter treningen.

– Jeg var ganske stiv da jeg kom hit, men nå føler jeg meg litt lettere og mykere i kroppen, sier hun smilende.

91-åringen har vært svært aktiv, lik mange i hennes generasjon. Men nå blir det veldig mange stillesittende timer.

– Det er aldri for sent å begynne med trening, påstår hennes svært aktive trener, Tor Engevik. De fleste av hans «elever» er fra 80 år og oppover.

Flertallet bruker medisiner

Over 70 prosent på sykehjem bruker psykofarmaka. Det tilsvarer nær 30.000 beboere.

Og «cocktailen» blir stadig sterkere. For et par knappe tiår siden fikk hver beboer i snitt fem medisiner daglig. Nå går de på sju daglig.

– Vi fant også at en gruppe eldre beboere, som også hadde psykiske symptomer, og som IKKE brukte medisiner, ikke var noe sykere enn de som brukte alle disse medikamentene, forteller Geir Selbæk.

Med andre ord, det var ikke noen betydelig forskjell i helsetilstanden mellom eldre som brukte og de som ikke brukte medisin.

– Kan bygge muskler etter 90

Trener og geriatrisk sykepleier Tor Engevik drar noen gode historier før han avslutter treningsøkta på Gullstøltunet.

– Og dere, til slutt, det er mulig å bygge muskelmasse etter passerte 90, så dere her har mange år foran dere, oppmuntrer han.

92 år gamle Per Angelfoss tar ti knebøy til ære for TV 2s utsendte team.

– Om jeg tror at trening kan dempe bruken av medisin? Å ja, og jeg hopper på alt som skjer her på hjemmet jeg. Kom an Per, du må være med sier de, sier han.