Havarikommisjonen slår fast:

Presenning traff helikopterets rotor

Tre personer ble skadd da landingen gikk galt i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens havarikommisjon for transport opplyser at en presenning som havnet i rotoren var den utløsende årsaken til helikopterstyrten i Bergen onsdag kveld.

– Vi kan bekrefte at vi har sett en film som viser at det er en presenning som har gått i rotoren, sier Kåre Halvorsen, avdelingsleder i Statens havarikommisjon for transport, til TV 2 torsdag kveld.

Kommisjonen fortsetter nå sine undersøkelser for å avdekke de bakenforliggende årsakene.

– Nå skal vi fortsette å snakke med folk som har sett dette, og vi vil se litt nærmere på dokumenter og informasjon som kan belyse dette, fortsetter han.

Bergens Tidende omtalte tidligere torsdag en video som viser en løs presenning som plutselig blir vrimlet opp fra dekk. Den blir kuttet i biter idet den treffer rotorbladene. Deretter roterer helikopteret et par ganger før det faller noen meter og havner opp ned i vannet, ifølge avisen

– Jeg kan bekrefte at det finnes opptak av selve helikopterstyrten. Både yachtens kamera på helidekket og private mobilopptak viser hva som skjedde, sa undersøkelsesleder i Havarikommisjonen, Hans Herdahl, til TV 2.

– Noe havnet på rotoren

Helikopteret skulle lande på yachten «Barcarella», som lå i sjøen utenfor Sandviken, da ulykken skjedde klokken 21.24 onsdag.

Et av mange vitner til ulykken, Jan Petter Solberg, fortalte allerede onsdag til TV 2 at noe blåste opp fra yachten og traff helikopterets rotor.

– Det var en perfekt solnedgang og ellers perfekt øyeblikk der et helikopter kom ned for landing. Alt så ut som det var på stell. Da det «touchet» ned på båten, og man tenker at helikopteret har landet, blåste noe fra baksiden av båten og landet på rotorbladene. Det må ha bli «shredded» i tusen biter, sa han til TV 2.

Én person er kritisk skadd etter at et helikopter havarerte i sjøen. To andre personer ble lettere skadd. Helikopterpiloten er siktet etter ulykken.

– I forbindelse med at det tas blodprøve, så gis man status som siktet. Det er udramatisk, og er for at man skal få rettigheter som følge av at det benyttes tvangsmiddel, sier Frode Karlsen, etterforskningsleder i Vest politidistrikt, til TV 2.

Ble hevet

Redningsleder Jan R. Lillebø sa til NTB onsdag kveld at helikopteret hadde fløyet fra Shetland tidligere på dagen. Maskinen fylte drivstoff på Flesland før den fløy videre mot yachten i Sandviken.

Helikopteret ble slept til kai og hevet natt til torsdag. Politiet og Havarikommisjonen gikk torsdag ettermiddag om bord i yachten Baracella. Målet var blant annet å samle informasjon som kan bidra til å forklare hva som forårsaket ulykken.

– Det primære for oss i denne fasen er å samle inn mest mulig fakta om det som skjedde for å ha et grunnlag for å vurdere åsaksforholdet, sier Herdahl.