Derfor fikk han sparken:

Slik ble forholdet mellom Trump og Comey iskaldt

Donald Trumps sinne mot FBI-sjefen skal ha vokst betraktelig de siste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble FBI-direktør James Comey sparket av president Donald Trump.

Avskjedigelsen slo ned som en politisk bombe, både i USA og i resten av verden.

Som FBI-sjef Comey ledet etterforskningen av Trump, hans team og deres forhold til Russland under valgkampen.

– Hvis Russland gjorde noe, så vil jeg vite det, sier Donald Trump.

Forholdet mellom Trump og Comey har over en lengre periode blitt stadig kjøligere, og for presidenten har kritikken rundt hans forhold til Russland vært svært ødeleggende.

I et helt ferskt intervju med Lester Holt i NBC omtaler Trump Comey som en skrytepave.

– Han er en skrytepave. Du vet det og jeg vet det. Alle vet det! Ser du på FBI for et år siden så var det uro. Det har ikke kommet seg etter det, sier Trump i intervjuet.

Trump sier han hadde bestemt seg for å sparke Comey uavhengig av rådene han hadde fått fra visejustisminister Rod J. Rosenstein.

Ifølge Washington Post truet Rosenstein om å trekke seg fordi hans notat ble brukt som grunnlag for å si opp Comey.

Trump sier videre til NBC News at han spurte Comey tre ganger om hvorvidt han var under etterforskning. Det skal sistnevnte ha svart avvisende på.

Anspent

Allerede fem dager etter at Trump ble valgt til president uttalte han i et intervju med 60 Minutes at han ikke var sikker på om han kom til å beholde Comey som sjef for byrået.

Og nå er altså Comey helt ute i kulden.

Det var i mars at Trump anklaget sin forgjenger, Barack Obama for å ha avlyttet ham ulovlig. En tydelig Comey var på sin side meget klar på at påstanden til Trump var usann. Det uttalte han høyt og tydelig i offentligheten.

Comey gikk så langt i motsi Trump at han brukte betegnelsen «gal» om presidenten.

Og for en president som setter personlig lojalitet meget høyt var den offentlige uenigheten vanskelig å svelge.

Ifølge New York Times gjorde Comeys offentlige uttalelse forholdet mellom dem langt dårligere. I ukene etter vurderte Trump fortløpende å sparke Comey. Han skal til sine nærmeste medarbeidere uttrykt sinne overfor Comey.

De to mennene hadde et meget anspent forhold. Comey anså Trump som en løs kanon, med sine krasse uttalelser på Twitter og ødeleggende uttalelser for byrået.

Ifølge avisen viser det seg at Trump, helt siden han vant valget i november, har vurdert å kvitte seg med Comey. Trump har via talsperson Sarah Huckabee Sanders, uttalt at han tok den endelige beslutningen på grunn av Comeys rolle i etterforskningen av epost-skandalen med Hillary Clinton.

– Han gjorde ikke en spesielt god jobb, uttalte Trump onsdag.

Trump skal ha blitt svært irritert da Comey offentlig uttalte at han «ble kvalm av» at noen trodde hans håndtering av epostskandalen hadde påvirket valget.

Fikk støtte

Men kilder nær presidentens team har forklart Trump først og fremst ville sparke FBI-sjefen fordi han motsa Trump om Obama-avlyttingen og på grunn av beslutningen om å etterforske forholdet mellom Trumps team og russiske myndigheter.

Granskningen, som Comey ledet, har de siste ukene vært omfattende belyst i amerikanske medier, og jo mer som ble skrevet og sagt om saken – jo mer frustrert skal presidenten ha blitt.

Visepresident Mike Pence, rådgiver Donald F. McGahn og svigersønnen Jared Kushner var de første Trump delte tanken om å sparke Comey med. Alle tre skal ha gitt sin støtte til forslaget.

Sjefsstrateg ved Det hvite hus, og nær rådgiver for Trump, Steve Bannon skal ha stilt spørsmål ved om timingen av avskjedigelsen var riktig. Han skal ha rådet Trump til å vente.

Stabsjef Reince Priebus skal ha uttrykt noen av de samme bekymringene, men støtten presidenten i sin avgjørelse.

– Stor tillit

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe sier forgjengeren hadde stor støtte blant de ansatte i FBI.

Den fungerende FBI-direktøren møtte torsdag i en høring i det amerikanske Senatet om trusler mot USAs sikkerhet. Der skulle etter planen Comey ha deltatt.

Tidligere denne uken fikk imidlertid han sparken. President Donald Trump hevdet at Comey gjorde en dårlig jobb, men McCabe er ikke enig i det.

– Comey nøt stor tillit innad i FBI og har fortsatt stor støtte i dag. Selv har jeg den største respekt for hans evner og integritet, sa McCabe under høringen.

Fortsetter gransking

Mange reagerte på at Comey måtte forlate jobbe midt under etterforskningen av hvorvidt president Donald Trumps valgkamp hadde forbindelser til Russlands innblanding i fjorårets valg.

Under høringen uttalte McCabe at etterforskningen skal fortsette og at han vil holde Kongressen orientert dersom det gjøres forsøk på å utsette den.

– Det har ikke blitt gjort noe forsøk på å hindre arbeidet. FBIs dyktige menn og kvinner kan ikke stoppes fra å gjøre det de skal, sa McCabe.

Komitéleder Richard Burr spurte McCabe om dialogen mellom Trump og Comey forut for oppsigelsen. Det ønsket ikke FBI-direktøren å svare på.