Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 17. mai nærmer seg med stormskritt, og i forbindelse med nasjonaldagen er det ventet mange reisende på landets flyplasser.

Bare ved Oslo lufthavn er det ventet flere hundre tusen passasjerer i løpet av dagene før og etter 17. mai. Aller travlest blir søndag 14. mai, da det er ventet 97.000 passasjerer til hovedflyplassen.

Mange av vil ha med bunaden sin på reise. Er du blant disse, er det spesielt én ting du bør unngå:

– Hvis du skal reise og legger bunadssølvet i den innsjekkede bagasjen, så får du ingenting hvis kofferten forsvinner. I forsikringsvilkårene til reiseforsikringen står det at verdisaker, som for eksempel smykker og PCer, skal være håndbagasje, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring til TV 2.

– Kan forsvinne

Forsikringsselskapet opplyser at de i løpet av mai måned får daglige henvendelser fra kunder som vil vite om bunad og bunadssølv er omfattet av reiseforsikringen. Det er en felles anbefaling blant flyselskaper og forsikringsselskaper at verdigjenstander ikke skal sjekkes inn.

– Ting kan forsvinne. Kofferter kan miste bagasjelappene sine og bli borte for evig tid. Ta alt i håndbagasjen, så er du sikker, råder Steen.

Det finnes imidlertid ett viktig unntak:

– Bunadskniver kan sendes som innsjekket bagasje fordi de vil bli tatt fra deg i sikkerhetskontrollen. Skulle de forsvinne, så vi gjør unntak for de, fortsetter han.

– Samle smykkene

Oslo lufthavn bekrefter at man gjerne kan ta med seg bunadssmykkene i håndbagasjen.

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn.

I tillegg vil det også i år være mulig å benytte familieslusene ved flyplassen hvis man reiser i bunaden den 16. og 17. mai.

– Dette blir tredje året på rad vi gjør dette, da reisende med bunad fortjener litt ekstra stas. Det blir ekstra god stemning på flyplassen når reisende pynter seg før flyturen, sier Andersen.

Bløtkaker er også populære på 17. mai, men det er verdt å merke seg at disse kakene ikke er tillat som håndbagasje. Krem er nemlig klassifisert som smørbart/flytende.