«Charter»-Svein levde med intense smerter:

Lege slakter pillene Charter-Svein tok for å fjerne smertene

Svein Østvik mener kollagenpiller gjorde susen mot ulidelige knesmerter. Legene mener det er umulig.

– Hjertet mitt vil være med dere helt opp. Det mener jeg. Men det gjør litt vondt, altså.

Det var en gråtkvalt Svein Østvik (55) som fortalte de andre deltakerne i kjendiskonkurransen «71° grader nord» på TV Norge, at smertene fra kneartrose var for store til at han kunne fortsette.

Men når Helsekontrollens programleder Marte Spurkland ringer på hos Østvik noen måneder senere, er det en ny mann som åpner døren.

«Charter»-Svein spretter nå opp og ned trappene som en fjellgeit.

Siden sist har han nemlig begynt å spise kosttilskuddet Collagen Plus.

– Det har jo vært så mye reklame om kollagen. Og noen tipset meg om det, så da kjøpte jeg det på nett, forteller Svein.

Mener det har hjulpet

Den energiske 55-åringen er ikke i tvil om at kosttilskuddet har hjulpet:

– Nå er jeg veldig sjelden hoven i knærne, sier han.

– Men hva tror du ekspertene vil si til den påstanden?

– Det vil jo forundre meg veldig mye om legene plutselig var enige, innrømmer Svein.

– Husk: Leger er nesten alltid uenige med meg, for jeg er jo alternativ i tankegangen.

– Anbefales ikke

Helsekontrollen vil jo høre med en ekspert allikevel. Og nei, Collagen Plus anbefales ikke til pasientene ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus i Oslo:

– Veldig mange med artrose spør meg om Collagen Plus. Jeg informerer dem om at dokumentasjonen er av til dels svært dårlig kvalitet og av varierende resultater, og jeg anbefaler dem å slutte hvis de er i tvil om det har en effekt, sier revmatolog og forsker Ida Kristin Bos-Haugen.

Collagen Plus’ nettsider skryter av en «viktig vitenskapelig oppdagelse», hvor «kollagen [nå kan] tilføres helt naturlig.»

Bos-Haugen er ikke imponert.

– De har for så vidt rett i at ved en artrose så er det økt nedbrytning av kollagen i leddbrusken. Imidlertid er det slik at kollagenet man inntar i form av Collagen Plus vil brytes ned til aminosyrer i tarmen før de tas opp. Disse aminosyrene kan kroppen lage selv og man kan også tilføre dem via kosten, sier hun.

Kan like gjerne spise egg

Kollagen er nemlig bare et protein. Det er det viktigste proteinet i kroppen, ja, men det er fremdeles bare et protein, som syntetiseres fra aminosyrer i kroppen etter inntak.

Så hva er forskjellen mellom å spise Collagen Plus eller et egg, eller en biff, eller gelé med gelatin fra svin?

– Proteinholdig mat inneholder de samme aminosyrene som Collagen Plus gjør. Så det er ingen forskjell.

– Så vi får ikke i oss kollagen ved å spise kollagen?

– Nei, det gjør vi ikke. Kollagen tas ikke direkte opp i kroppen, det vil brytes ned før det tas opp.

Viser til kliniske studier

Men på sine hjemmesider linker Collagen Plus til flere kliniske studier, som sammen skal bevise at produktet hjelper mot leddplager. Lyver studiene? Tar de feil? Svaret er verken entydig ja eller nei.

Kliniske studier er en jungel med til dels svært tykk buskas. Helsekontrollen får hjelp av forskningsleder ved Folkehelseinstituttet Atle Fretheim til se på alle fem studiene.

– Når du skal vurdere verdien av en klinisk studie så er det ganske mange ting å ta hensyn til, forteller Fretheim.

– Det må være nok pasienter med i studien. Hvis du bare har med et par personer så kan det jo være helt tilfeldige utslag som gjør at det ser ut som preparatet har en effekt. Og i den ene studien her er det bare fem personer med, og da kan jeg si med en gang at den forteller oss neppe noe som helst om hvorvidt kollagen fungerer.

Men det som kanskje er aller viktigst er en såkalt «kontrollgruppe». Fretheim forklarer:

– Hvis studien kun bruker pasienter som får testpreparatet, uten å sammenligne med noen andre, så vet vi ingenting om hvordan det ville gått med pasientene om de ikke hadde hatt kollagenet. Og en av disse studiene har ingen slike kontrollgrupper, så den kan vi heller ikke bruke til å si noe særlig, kanskje antakeligvis ingenting, om virkningen av preparatet.

– Åpenbar interessekonflikt

De tre gjenværende studiene, derimot, gjør alt korrekt, i den forstand at de er dobbeltblindede, placebo-kontrollerte og randomiserte. Men det kan videre lønne seg å se på hvem som har betalt for dem.

– Disse studiene er alle finansiert og delvis gjennomført av nettopp firmaet som produserer denne typen kollagen, påpeker Fretheim.

– Og der er det åpenbart en interessekonflikt. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noe galt med studiene, men det er jo klart at de er opptatt av å kunne vise positive effekter. Studiene har jo direkte innvirkning på markedsføringen.

Men hvis vi allikevel skal ta studiene for god fisk – hva er det de egentlig forteller oss om Collagen Plus?

– Det største problemet med disse studiene er at de har målt en haug med ting, og så har de gjort mye ut av de få positive resultatene de finner, sier Fretheim.

– Det blir litt som om du og jeg skulle konkurrere om hvem som er best til å fiske, og vi kaster ut i vannet 250 ganger. Jeg får én eller to fisk, mens du får ingen. Har jeg da en bedre fiskestang? Er jeg en bedre fisker enn deg? Det kan jo like gjerne være tilfeldig.

– Har du noen eksempler på dette fra studiene?

– I denne ene studien løfter de fram en økt strekk i kneet som effekt. De som ikke fikk kollagenet, kunne strekke kneet 74° ut, mens de som fikk kollagenet, klarte å strekke benet i snitt sju grader mer, til 81°.

Produsent: – Vi selger mat

Sju grader bedre strekk i kneet – er dette det beste Collagen Plus kan vise til? Er dette resultatet fra den «viktige vitenskapelige oppdagelsen»? Vi spør produsenten.

– For deg som er frisk og rask og ikke har noe vondt, så er sju grader veldig lite. Men for de som ikke har det så bra så er sju grader faktisk veldig mye, sier Steffen Eidal, markedsdirektør i Skagerak Gruppen, som selger Collagen Plus.

– Men kollagen kan ikke tas direkte opp i kroppen.

– Det å tilføre kollagen udenaturert [i hel form, i motsetning til pulverisert – journ. anm.], som i Collagen Plus, skal hjelpe kroppen med å øke sin egen produksjon. Vi påstår ikke at kollagenet går fra pillen og så rett ut i et ledd. Det tror jeg du også skjønner.

– Men hadde det ikke vært mye å kunne skilte med at dette definitivt gjorde folk mye bedre?

– Jeg vil ikke gå i klinsj med de som har forsket på dette. Du vil alltid finne de som mener det ene, og de som mener det andre. Hvis vi skal bevise at kollagen som sådan har en effekt på en sykdom, da blir kollagen en medisin. Vi selger ikke medisin, vi selger mat, sier han.

– Men dere tilbyr jo «mat» som skal hjelpe mot et medisinsk problem, da hadde det jo vært fint om medisinerne mente at det virket.

– Collagen Plus, som inneholder kollagen, hjelper kroppen med å øke sin egen produksjon, slik at du kan bli friskere. Vi reparerer ingen sykdommer.

– Men du blir definitivt friskere av det?

– Du blir friskere av å innta rett mat, og gjerne kosttilskudd.

– Placebo

Men hvis Collagen Plus ikke virker, og kanskje ikke kan virke ... hvordan forklarer vi da alle de fornøyde kundene? Innbiller Svein Østvik og de andre seg bare at de blir bedre?

– Nei, det gjør de ikke, om de føler seg bedre så føler de seg bedre, sier Fretheim ved Folkehelseinstituttet.

– Men om de har rett i at de har blitt bedre på grunn av kollagenet, det er mer uvisst.

Dr. Bos-Haugen forklarer:

– Generelt vil jeg si at hvis pasienter føler gevinst av kollagenet er det fordi de har en forventning om at det skal virke, og det er det man kaller en «placebo-respons».

Svein har også hørt på legen sin, og gått ned i vekt og begynt å gå med spesialsko, i tillegg til å bruke Collagen Plus. Alle monner drar, og han er en stor tilhenger av placebo-effekten.

– Å få hjernen til å tenke at «nå gjør jeg noe bra for kneet mitt», da har du litt omsorg med kneet, og omsorg er viktig. Hvis du tar kollagen og tror at det er bra, da gir du kneet omsorg. Du sier: «Jeg gjør hva som helst for kneet mitt skal bli bra», avslutter «Charter-Svein» Østvik.