UTILGJENGELIG: Slik ser PSTs nettsider ut torsdag morgen. Nettsiden har vært utilgjengelig siden onsdag kveld.
UTILGJENGELIG: Slik ser PSTs nettsider ut torsdag morgen. Nettsiden har vært utilgjengelig siden onsdag kveld. Foto: SKJERMDUMP

PST utsatt for hacker-angrep

Nettsidene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nettsider var nede siden onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag er PST.no igjen tilgjengelig etter å ha vært nede siden onsdag ettermiddag.

PST bekrefter overfor TV 2 at sikkerhetstjenesten trolig ble utsatt for fiendtlig hacking.

– Det er antakeligvis et ddos-angrep som er grunnen til at siden er nede, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til TV 2.

Jobber med løsning

– Siden er midlertidig tatt ned av de som drifter den for oss mens de jobber med en løsning for å få den opp igjen, sa Hugubakken til TV 2 torsdag ettermiddag.

I 16-tiden er problemet fikset og nettsidene igjen tilgjengelige.

Ddos-angrep (distributed denial-of-service) brukes for å beskrive et angrep hvor man hindrer at noen eller noe får tilgang til informasjon eller ressurser de skal ha tilgang til.

– Ingen gradert informasjon

Fremgangsmåten hackere bruker til å kneble nettsider ved slike angrep, er å belaste serverne med er stort antall henvendelser til det aktuelle domenet. Konsekvensen er at datasystemene ikke klarer å ta unna trafikken, noe som resulterer i en «trafikkork».

Ved et vellykket ddos-angrep vil servere gå ned, slik tilfellet er for PST.

– Siden inneholder ingen gradert informasjon, så konsekvensene er slik sett bare at de som prøver å besøke pst.no ikke kommer inn, sa Hugubakken torsdag ettermiddag.

PST og en rekke norske bedrifter og offentlige etater har også tidligere blitt utsatt for lignende angrep. I 2013 ble tre unge gutter dømt til samfunnsstraff for ddos-angrep mot blant annet DnB og PST.