FLOTT SKUTE: Yachten Bacarella gikk til kai etter ulykken onsdag kveld. Foto: TV 2
FLOTT SKUTE: Yachten Bacarella gikk til kai etter ulykken onsdag kveld. Foto: TV 2

Helikopterstyrten: To briter blant de skadde

Vitner forteller om et «fryktelig smell» da helikopteret skulle lande på en yacht i Sandviken i Bergen onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helikopteret havarerte i sjøen. Tre personer er skadd. Tilstanden til en av dem er kritisk. De to andre er oppegående og har kunnet forklare seg for politiet.

Ifølge NRK er to av mennene fra Storbritannia, mens den tredje mannens nasjonalitet er ukjent.

Noe traff rotoren

Helikopteret skulle lande på yachten Bacarella da ulykken skjedde klokken 21.24. Et av mange vitner til ulykken, Jan Petter Solberg, fortalte til TV 2 onsdag kveld at noe blåste opp fra yachten og traff helikopterets rotor.

– Det var en perfekt solnedgang og ellers perfekt øyeblikk der et helikopter kom ned for landing. Alt så ut som det var på stell. Da det «touchet» ned på båten, og man tenker at helikopteret har landet, blåste noe fra baksiden av båten og landet på rotorbladene. Det må ha bli «shredded» i tusen biter, sier han til TV 2.

Deretter løftet helikopteret seg fra dekket før det spant rundt to-tre ganger og tippet bakover og ned i sjøen.

Sikrer vraket

Redningsleder Jan R. Lillebø sa til NTB onsdag kveld at helikopteret hadde fløyet fra Shetland tidligere på dagen. Maskinen fylte drivstoff på Flesland før den fløy videre mot yachten i Sandviken.

BERGER VRAKET: Helikopteret ble slept til land og heist på tørr grunn natt til torsdag. Foto: TV 2
BERGER VRAKET: Helikopteret ble slept til land og heist på tørr grunn natt til torsdag. Foto: TV 2

Helikopteret ble slept til kai og hevet natt til torsdag. Ulykken skal etterforskes av politiet og havarikommisjonen.

Var raskt på stedet

Politiets innsatsleder Frank Listøl framhever redningsselskapets innsats i de første kritiske minuttene etter ulykken.

– De hadde en båt under slep på Sandviksflaket og ble vitner til hele havariet. De kappet fortøyningene og gikk for full maskin mot havaristen. Jeg kjenner ikke alle detaljene, men de skal ha en stor del av æren for sin innsats for at vi har tre stykker fra helikopteret som vi fikk brakt i land kjapt, sa Listøl til TV 2 natt til torsdag.

– Som innsatsleder for politiet: hvilke tanker gjør du deg om denne ulykken?

– Å holde på å fly med små fly og lande på yachter er ikke noe vi er vant til i disse strøkene hvor vi bor, og så skjer det rett utenfor stuedøren vår her i Sandviken. Det kom et kjempesmell, og det var mange som fikk dette med seg. Det sto blant annet fiskere på kaien her som sto på første rad og fikk dette med seg. Så det er sterke inntrykk og det er uvant for oss å se helikoptre komme inn og lande bakpå yachter, sier Listøl.

Ukjent eier

Bergensavisen omtalte den 60 meter lange yachten 1. mai i år. Da sa en i mannskapet at det var hemmelig hvem som eide luksusbåten som er registrert i skatteparadiset Cayman Islands. Han opplyste videre at eierne pleier å fly til båten for å være der noen dager av gangen.

Ifølge nettstedet boatinternational.com ble båten solgt på en auksjon i 2014 for over 30 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av 250 millioner kroner med dagens valutakurs.