Johaug-saken behandlet etter 132 dager. For Ruth Kasirye tok det 473 dager

– At Ruth Kasiryes sak har tatt så lang tid er særdeles uheldig, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tok 132 dager fra Therese Johaug avla positiv dopingprøve til behandling i Domsutvalget. Torsdag skal Domsutvalget behandle dopingsaken til vektløfter Ruth Kasirye. For henne tok det 473 dager fra hun testet positivt til behandling i Domsutvalget.

– Forskjellsbehandling er et drastisk uttrykk, men man stiller seg spørsmålet. Jeg tror og håper ikke at Therese Johaug er «foran i køen» fordi hun er en mer folkekjær idrettsutøver, sier jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

– At Ruth Kasiryes sak har tatt så lang tid, er særdeles uheldig. Ruth selv kan sikkert bedre enn noen andre forklare hvor slitsomt det er å han en slik usikkerhet hengende over seg i så lang tid, understreker Mackenzie-Robinson.

– Glad på vegne av Therese

TV 2 møter Ruth Kasirye dagen før hun skal til åpen høring i Domsutvalget til Norges Idrettsforbund.

– Jeg tenker ikke på forskjellsbehandling. Saken min må vel ha fått en skikkelig grundig behandling siden det har tatt så lang tid, sier Kasirye med et smil om munnen.

– Ja, jeg ler litt for dette er uvanlig lang behandlingstid. Men jeg er glad på Thereses vegne, jeg er glad hun slapp å ha det vondt så lenge som jeg har hatt det, forteller Ruth Kasirye.

Likheter og kontraster

Ruth Kasirye var flaggbærer for Norge under OL i 2008. I januar 2016 testet hun positivt på det forbudte stoffet melodonium. Antidoping Norge la ned påstand om 4 års utestengelse, dette ble senere redusert til 2 år.

Det er flere likheter i Therese Johaug- og Ruth Kasirye-sakene:

*Begge utøvere har testet på et forbudt stoff.

*Begge utøvere skylder på legen sin.

Men, det er også store kontraster:

*Mediaoppmerksomheten

*Straffeutmåling: Det var påstand om 14 måneders utestengelse for Therese Johaug, mens det er påstand om 2 år for Ruth Kasirye.

*Støtte fra forbundene: Langrenn betaler alt for Johaug, mens Kasirye ikke får ett øre fra vektløfterforbundet. Norges Idrettsforbund står for advokatutgiftene til Kasirye.

– Jeg synes det er urettferdig at vektløfterforbundet ikke har stilt opp for meg, det er jo der jeg hører til, sier Kasirye.

– Ikke prioritert Johaug

Ruth Kasirye har lagt opp som vektløfter. Nå ser hun fram til å bli ferdig med saken og kunne få lov til igjen å bli et aktivt medlem av «familien», som hun kaller vektløfterklubben i Tønsberg. Ruth Kasirye røper også at hun senere i år skal bli mamma til en jente.

Lederen av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund, Ivar Sølberg, avviser på det sterkeste antydninger om forskjellsbehandling.

– Utvalget har ikke prioritert Therese Johaug foran Ruth Kasirye - selvsagt har vi ikke det, sier han til TV 2.

Sølberg understreker at blant annet spørsmålet om suspensjon av Kasirye krevde tid, her ble suspensjon opphevet for så igjen å bli anket, og dessuten passet det ikke for Kasirye å ta åpen høring i mars, sier Sølberg.

Det er satt av en dag til behandlingen i Domsutvalget.