Johaug-saken behandlet etter 132 dager. For Ruth Kasirye tok det 473 dager

– At Ruth Kasiryes sak har tatt så lang tid er særdeles uheldig, sier ekspert.

Det tok 132 dager fra Therese Johaug avla positiv dopingprøve til behandling i Domsutvalget. Torsdag skal Domsutvalget behandle dopingsaken til vektløfter Ruth Kasirye. For henne tok det 473 dager fra hun testet positivt til behandling i Domsutvalget.

– Forskjellsbehandling er et drastisk uttrykk, men man stiller seg spørsmålet. Jeg tror og håper ikke at Therese Johaug er «foran i køen» fordi hun er en mer folkekjær idrettsutøver, sier jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

– At Ruth Kasiryes sak har tatt så lang tid, er særdeles uheldig. Ruth selv kan sikkert bedre enn noen andre forklare hvor slitsomt det er å han en slik usikkerhet hengende over seg i så lang tid, understreker Mackenzie-Robinson.

– Glad på vegne av Therese

TV 2 møter Ruth Kasirye dagen før hun skal til åpen høring i Domsutvalget til Norges Idrettsforbund.

– Jeg tenker ikke på forskjellsbehandling. Saken min må vel ha fått en skikkelig grundig behandling siden det har tatt så lang tid, sier Kasirye med et smil om munnen.

– Ja, jeg ler litt for dette er uvanlig lang behandlingstid. Men jeg er glad på Thereses vegne, jeg er glad hun slapp å ha det vondt så lenge som jeg har hatt det, forteller Ruth Kasirye.

Likheter og kontraster

Ruth Kasirye var flaggbærer for Norge under OL i 2008. I januar 2016 testet hun positivt på det forbudte stoffet melodonium. Antidoping Norge la ned påstand om 4 års utestengelse, dette ble senere redusert til 2 år.

Det er flere likheter i Therese Johaug- og Ruth Kasirye-sakene:

*Begge utøvere har testet på et forbudt stoff.

*Begge utøvere skylder på legen sin.

Men, det er også store kontraster:

*Mediaoppmerksomheten

*Straffeutmåling: Det var påstand om 14 måneders utestengelse for Therese Johaug, mens det er påstand om 2 år for Ruth Kasirye.

*Støtte fra forbundene: Langrenn betaler alt for Johaug, mens Kasirye ikke får ett øre fra vektløfterforbundet. Norges Idrettsforbund står for advokatutgiftene til Kasirye.

– Jeg synes det er urettferdig at vektløfterforbundet ikke har stilt opp for meg, det er jo der jeg hører til, sier Kasirye.

– Ikke prioritert Johaug

Ruth Kasirye har lagt opp som vektløfter. Nå ser hun fram til å bli ferdig med saken og kunne få lov til igjen å bli et aktivt medlem av «familien», som hun kaller vektløfterklubben i Tønsberg. Ruth Kasirye røper også at hun senere i år skal bli mamma til en jente.

Lederen av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund, Ivar Sølberg, avviser på det sterkeste antydninger om forskjellsbehandling.

– Utvalget har ikke prioritert Therese Johaug foran Ruth Kasirye - selvsagt har vi ikke det, sier han til TV 2.

Sølberg understreker at blant annet spørsmålet om suspensjon av Kasirye krevde tid, her ble suspensjon opphevet for så igjen å bli anket, og dessuten passet det ikke for Kasirye å ta åpen høring i mars, sier Sølberg.

Det er satt av en dag til behandlingen i Domsutvalget.