I MØRKET: Pressesjef Sean Spicer utenfor Det hvite hus tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
I MØRKET: Pressesjef Sean Spicer utenfor Det hvite hus tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Da FBI-sjefen fikk sparken, gjemte pressesjef Spicer seg i buskene

Korrespondentene ved Det hvite hus forsøkte i flere timer å få svar på hvorfor Trump plutselig hadde bestemt seg for å sparke FBI-sjefen, skriver Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsreporterne på jobb i Washington D.C. fikk etter alt å dømme en svært travel dag på jobben da det ble klart at president Donald Trump hadde sparket FBI-direktør James Comey.

Saken har fått stor oppmerksomhet i løpet av det siste døgnet, og avgjørelsen får flere til å sammenlikne Donald Trump med Richard Nixon og Watergate-skandalen.

Som forventet ble det også svært hektisk for Trumps pressesjef Sean Spicer. Onsdag skriver den amerikanske storavisen Washington Post at Spicer måtte søke dekning i buskene for å unnslippe journalistene ved Det hvite hus.

Skjulte seg bak hekk

Ifølge Washington Post hadde Spicer planlagt å slippe den politiske bomben i en pressemelding på e-post. Han endte i stedet med å stå i døråpningen til pressekontoret og rope ut en uttalelse til reporterne som tilfeldigvis var på plass.

Så ble han borte – lenge.

Etter hvert gjorde pressesjefens medarbeidere det klinkende klart at Spicer definitivt ikke kom til å innkalle til noen pressebriefing tirsdag kveld.

Samtidig begynte kritiske spørsmål å komme fra både demokrater og republikanere. Spicer og to talskvinner måtte derfor ut og forsvare presidenten på tre tv-kanaler. Etter et kort intervju med Fox Business, som ble gjort utendørs på Det hvite hus' område, forsvant han bak en høy hekk sammen med medarbeiderne sine.

Der stod de i flere minutter. For å komme seg tilbake til kontoret, måtte Spicer passere en gruppe reportere som i tre timer hadde forsøkt å få svar på hvorfor Trump plutselig hadde bestemt seg for å sparke FBI-direktøren, skriver avisen.

Så kom en av hans assistenter frem og sa at Spicer likevel ville svare på spørsmål – hvis han ikke ble filmet.

– Bare skru av lysene. Skru av lysene. Vi tar oss av dette. Kan dere bare skru av det lyset, sa Spicer da han trådte frem.

I ti minutter svarte han på spørsmålene som hamret, men var tydelig frustrert over å få de samme om og om igjen, ifølge avisen.

SISTE: Onsdag ettermiddag melder CNN at Spicer blir erstattet av visepressesjef Sarah Huckabee Sanders ut uken i de daglige pressebriefene for journalistene i Det hvite hus. Ifølge kommunikasjonsdirektøren i Det hvite hus, Mike Dubke, skal Spicer oppholde seg i Pentagon resten av uken i forbindelse med en rep-øvelse for den amerikanske marinen, som ifølge Dubke har vært planlagt.

Fikk beskjeden på TV

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) fikk FBI-direktør James Comey beskjeden om at han var sparket i Los Angeles mens han snakket til en gruppe FBI-agenter. Under talen begynte tv-skjermer i rommet å melde nyheten om at han hadde fått sparken.

Først skal Comey ha humret over nyheten og trodd at det dreide seg om en slags spøk. Men etter talen forsvant han inn i et kontor og kom ikke tilbake.

I et avskjedsbrev til Comey undertegnet Trump, skriver presidenten at Comey ikke er i stand til å lede FBI.

– Selv om jeg setter stor pris på at du, ved tre ulike anledninger, har informert meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg ikke desto mindre enig i at du ikke klarer å lede byrået effektivt, skriver Trump.

56-åringen har sittet fire år av åremålet på ti år som FBI-sjef. Han ble utnevnt av tidligere president Barack Obama.

Den svært oppsiktsvekkende nyheten kom kort tid etter at Comey vitnet om FBIs etterforskning av Russlands hacking under det amerikanske valget, Trump-medarbeideres påståtte bånd til Russland og den påståtte avlyttingen av Trump Tower.

Det hvite hus benekter at avskjedigelsen har noe med etterforskningen å gjøre.