Alt du trenger å vite om Tour of Norway 2017

Lagene, etappene, sendetidene og ekspertvurderinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Tour of Norway på TV 2 og Sumo fra og med onsdag 17.mai

På nasjonaldagen tråkkes den syvende utgaven av Tour of Norway i gang på Hønefoss.

Fem dager senere skal det kåres en vinner i sentrum av Oslo.

Alle etappene ser du selvsagt direkte på TV 2 og TV 2 Sumo.

Oversikt over etappene og sendetider ser du i faktaboksen under

Startfeltet

Internasjonale stjerner som Simon Gerrans, Michael Albasini, Sep Vanmarcke, Dylan van Baarle, Dylan Groenewegen, Dan McLay og Tony Gallopin skal få bryne seg på de norske utenlandsproffene Edvald Boasson Hagen, Amund Grøndahl Jansen og Lars Petter Nordhaug.

I tillegg blir U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen å se i spurtene for sitt Joker-Icopal-lag. På start står også de fire andre norske lagene: Coop, Sparebanken Sør, FixIT.no og Uno-X Hydrogen Development Team.

I alt er det 21 lag på start. Fem fra det øverste nivået (WorldTouren), 10 fra nivå to, og seks fra nivå tre.

– Det ser ut som det sterkeste feltet noen gang i Tour of Norway. Det er kjempegøy med så mange store navn. Det er jo litt sånn at ryttere ofte vil prøve noe nytt, og det handler vel også litt om «VM-effekten». Noen av rytterne planlegger kanskje en tur til Bergen etter å ha gjennomført rittet? sier Mads Kaggestad, som underveis i Tour of Norway skal sitte på med og rapportere direkte fra ulike lagbiler.

Etappene og sendetider

  • Etappe 1, 17.mai: Hønefoss-Asker 169 km - på TV 2 fra 16.00
  • Etappe 2, 18. mai: Eidsvoll-Brumunddal 194 km - på TV 2 fra 15:30
  • Etappe 3, 19.mai: Hamar-Lillehammer 192 km - på TV 2 fra 15:00
  • Etappe 4, 20.mai: Lillestrøm-Sarpsborg 194 km - på TV 2 fra 15:00
  • Etappe 5, 21.mai: Moss-Oslo 155 km - på TV 2 fra 13:00

Se fullstendig oversikt over alle lagene og deres største profiler i faktaboksen til høyre

Etappene

Rittet strekker seg som vanlig over fem dager på Østlandet, men nytt av året er avslutningsetappen i Oslo i VM-traséen fra 1993, i tillegg til mangelen på en bakkeavslutning.

Lagene (og de største profilene)

WorldTour (øverste nivå):

  • Cannondale-Drapac (Sep Vanmarcke, Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld), Dimension Data (Edvald Boasson Hagen), Lotto-Jumbo (Dylan Groenewegen, Lars Boom), Lotto-Soudal (Tony Gallopin), Orica-Scott (Simon Gerrans, Michael Albasini)

Pro Continental (nest øverste nivå):

  • Roompot (Pieter Weening), Aqua Blue Sport (Lars Petter Nordhaug), Caja Rural (Dylan Page), CCC Sprandi Polkowice (Alan Banaszek), Fortuneo-Vital Concept (Dan McLay), Gazprom-Rusvelo (Alexander Porsev), Manzana-Postobon (Juan Sebastian Molano), Sport Vlaanderen-Baloise (Preben van Hecke), Veranda's Willems-Crelan (Wout Van Aert), WB Veranclassic (Justin Jules)

Continental (nivå tre):

  • Joker-Icopal (Kristoffer Halvorsen, Vegard Breen), Coop (August Jensen), Uno-X (Audun Brekke Fløtten), Sparebanken Sør (Andreas Vangstad), FixIT.no (Ken-Levi Eikeland), VéloCONCEPT (Rasmus Guldhammer)

– Det er flere tøffe etapper i år enn de har hatt tidligere. Det er bare én av etappene jeg ser på som en «klink» massespurt, og det er etappen til Sarpsborg. Etappen til Brumunddal kan også ende i en massespurt. Etappene til Lillehammer og i Oslo kommer nok til å stå mellom en mindre gruppe, mens den første etappen til Asker er vanskelig å bedømme. Om noen er veldig spreke på den siste runden inne i Asker kan det bare bli cirka 20 ryttere som kjemper om seieren, sier kommentator Christian Paasche, og legger til:

– Rittet har ikke en klar «kongeetappe», som de har hatt tidligere, men det er flere etapper med rundløyper og små bakker. Det er en veldig spennende rute, og jeg synes den er mer uforutsigbar enn før. Alle etappene ser kule ut.

Paasches favoritter og jokere

Etappeprofilene bør passe flere av så vel de beste norske som de beste utlendingene bra.

På utfordringen om å plukke ut fem ryttere som kan hevde seg helt der oppe i sammendraget, lander Paasche på følgende fem:

– Pieter Weening, som vant i fjor, Edvald Boasson Hagen, Tony Gallopin, Michael Albasini og danske Rasmus Guldhammer.

– Er det en nordmann eller to publikum bør holde et ekstra øye med?

– Ja, det er mange det er verdt å holde et ekstra øye med. Om jeg skal trekke frem to, så må det bli Anders Skaarseth (Joker-Icopal) og August Jensen (Team Coop). Skaarseth har nok en gang hatt en god sesong, og det samme har Jensen - sistnevnte med en etappeseier i Tour du Loir et Cher, blant annet. I tillegg har Jensen kjørt solid i dette rittet før. Senest i 2016. Flere av etappene tror jeg kan passe ham bra. Han har en god spurt.