OPPUSSINGS-VINNERE: Aina og Martin nyter deres nye terasse etter sjette romkonkurranse-seier i Huset.
OPPUSSINGS-VINNERE: Aina og Martin nyter deres nye terasse etter sjette romkonkurranse-seier i Huset. Foto: TV 2

– Vi følte at det å vinne var noe ufortjent

– Rent byggteknisk hadde jo alle parene gjort identisk jobb, og det like godt.

Aina Røseth (27) og Martin Oppermann Røseth (28) vant deres sjette romkonkurranse med verandaoppgaven. De er dermed det paret som har vunnet flest romkonkurranser når kun en konkurranse gjenstår i Huset.

Her er deres beskrivelse av hvordan de løste veranda-oppdraget som de kun hadde et døgn på å gjennomføre:

– Et godt uteområde har alltid vært viktig for oss. Et sted man kan trekke ut på solfylte sommerdager, der man kan invitere til hyggelig og sosialt lag utover sene nattetimer.

Der det kan ryke godt av grillen, og der man kan gro urter og solmodne tomater på ranker. Det er her stjerneskuddene tennes nyttårsaften og kanskje et sted man en dag skal feire konfirmasjon.

Dette er virkelig en av de store plussene med denne husmodellen fra Norgeshus - den har en raus og romslig veranda i 2. etasje - usjenert fra naboene gjemt mellom husene.

TERASSEBORD: Det ble dugnad blant deltagerne i Huset for å kappe til terassebordene. Foto: TV 2
TERASSEBORD: Det ble dugnad blant deltagerne i Huset for å kappe til terassebordene. Foto: TV 2

Kort tidsfrist på oppdraget

Det var riktignok i slutten av oktober at vi gikk i gang med oppgaven. Det var hustrig, to plussgrader og regn. Det var i det hele tatt ikke mye som minnet om de deilige soldagene vi ønsket å skape verandaen for. I tillegg fikk vi kun en dag på oppgaven - og det var virkelig i korteste laget selv for fire par som etterhvert begynner å bli ganske drevne.

For oss var det flere elementer som var viktige å få på plass. Vi ville veldig gjerne få til en god sosial sone, med plass til langbord for mange gjester. I tillegg har Aina drømt om en liten urtehage der hun og Mathilde kan bli skittene på fingrene og gro de lekreste matplanter.

LUKSUSGRILL

Både gulrot, chili, urter og tomater står på ønskelisten. Og så ville vi gjerne få til et område for soling. Et sted der man virkelig kan slappe av og nyte stillheten, en god bok og forfriskende drinker. Sist men ikke minst ønsker vi å kunne lage mat ute - og den aller største investeringen vi tok for oss i denne episoden var en skikkelig flott pelletsgrill.

CHILI: Kanskje denne chiliplanten kan bidra til litt varme mens vi bygger? Foto: TV 2 
CHILI: Kanskje denne chiliplanten kan bidra til litt varme mens vi bygger? Foto: TV 2 

DUGNAD

Vi startet med å kappe til terrassebordene. Dette var lettere sagt enn gjort. Alle fire parene delte nemlig på en kapp og gjærsag, og med så mange planker til kapping for alle fire parene foreslo vi en god norskinspirert dugnad. Den fortonet seg slik:

Martin tok første økt første kvelden og kappet planker til alle - mens en annen var håndlanger. Alle sto på hver sin veranda og ropte hvilken lengde de trengte og så rullerte vi alle på å sage, hente planker og skru.

Som par er vi veldig fan av konseptet dugnad. Alle bidrar og alle blir ferdige. Det er en super løsning, og vi tenkte det ville komme alle til gode.Det fungerte iallefall greit en stund - men etterhvert så vi at selv med kappedugnad gikk det for tregt. Så mens Linn og Aina var i butikken tok de med en til sag som alle kunne bruke. Og alle kom i mål med kappingen til slutt.

KAPPING: Sag for alle penga! Her var det et intenst kappemarathon. Dugnadsånden var
<br>levende på Mogreina. Foto: TV 2
KAPPING: Sag for alle penga! Her var det et intenst kappemarathon. Dugnadsånden var
levende på Mogreina. Foto: TV 2

TRANGT BUDSJETT

Sakte men sikkert går det mot en avslutning på eventyret vårt. Etter terrassen gjenstår det kun en romkonkurranse før finalen. En ting som ikke kommer særlig godt frem på TV er budsjettet. Vi startet ut med 500.000 kroner. Ja - det er veldig mye penger! Men når man skal pusse opp et helt hus innvendig er det viktig å holde tunga rett i munnen. På forhånd hadde vi satt opp budsjett rom for rom. På teknisk krevende rom som kjøkken og bad hadde vi satt av mye, og til mindre teknisk krevende rom satte vi av mindre.

Underveis førte vi alle summer opp i Exel for god oversikt. Vi var også heldige å vinne mange rom konkurranser som spedde på budsjettet. Dette hadde vi ikke forventet. En del av oss ønsket å forholde oss til de 500.000 kr vi var tildelt på forhånd, det er jo ingen vits i å sløse unødvendig.

PYNTET BORD: Velkommen til dekket bord! Foto: TV 2
PYNTET BORD: Velkommen til dekket bord! Foto: TV 2

– Vi har bygd drømmehuset

Som et grunnprinsipp ønsket vi ikke å bruke penger på håndverkere. Vi ville bruke anledningen til å lære mye selv, og ønsket ikke å se på at andre jobbet. I tillegg følte vi at vi aldri inngikk kompromisser på ting vi ønsket oss. Vi har rett og slett bygd drømmehuset vårt. Og hvis vi sitter igjen med noe penger til slutt har vi en plan for disse som vil komme frem i neste episode.

Det å vinne mange romkonkurranser har vært veldig gøy, men samtidig følte vi på frustrasjon fra de andre deltakerne. Alle fire parene jobbet hardt hver eneste dag gjennom hele prosjektet, og det å vinne gav noen ganger litt bismak. Selvfølgelig er det gøy, men samtidig unnet vi alle å få den gode følelsen av å vinne. Når alt kommer til alt er det jo ikke dommernes avgjørelse som avgjør hvem som vinner, det er dere der hjemme.

Så om vi vant eller ikke på tv har det ingen verdens ting å si.

HAGEPYNT: Innredningen bar preg av hva hagebutikken hadde liggende på restlager etter sommersesongen. Foto: TV 2
HAGEPYNT: Innredningen bar preg av hva hagebutikken hadde liggende på restlager etter sommersesongen. Foto: TV 2

Vi begynte med å legge trykkimpregnert 2”2 (to tomm to) på langs av verandaen med 60. cm mellomrom til senter. Deretter merket vi en strekk på hver meter av disse plankene, på den måten er det hele tiden lett å følge med på at man ikke kommer skjevt ut. Vi prøvde så godt vi kunne og ha kappene på plankene mest mulig tilfeldig og prøvde å ha skjøter med minimum tre bords mellomrom. Vi liker godt at det ikke er noe mønster i skjøtene.

Fuktige materialer

PLANTER: Aina og Martin fikk et vakkert uteområde med pene blomster og planter. Foto: TV 2.
PLANTER: Aina og Martin fikk et vakkert uteområde med pene blomster og planter. Foto: TV 2.

Da vi jobbet med ganske fuktige materialer la vi bordene dønn inntil hverandre da de kommer til å krympe og deretter etterlate seg små glipper. Av og til så vi at det ble små skjevheter. Dette rettet vi ut ved å måle til metersmerker, og brukte bredden av en tommestokk mellom bordene for å utligne forskjellene litt etter litt.

Da vi kom til endene brukte vi Feinsag for å skjære til rundt stolpene til gelenderet. Vi skar så til et bord på langs som vi brukte til å dekke til på sidene utenfor gelenderet. Å legge terrassebordene tok lang tid. Selv om vi til slutt hadde fått to sager og dugnadsånden blomstret på Mogreina tar dette tid. Det var derfor liten tid til andre prosjekter.

Utemøblement

Vi tenkte likevel å prøve oss på et par mindre og lettvinte løsninger da det var svært vanskelig å kjøpe utemøblement på denne tiden av året. Bordet lagde vi av ferdig behandlet kryssfiner for utebruk og to bukker. Vi skjøtet to plater sammen og fikk dermed et bord med plass til åtte.

Stolene var vi kjempeheldige med! Disse var egentlig ment for innebruk, men da de kun var laget av plast funker det utmerket ute også! De var utstillingsmodeller fra Bohus som vi fikk til en rimelig penge.

SEIER: Aina og Martin tar en velfortjent pust i bakken etter et stervsomt veranda-oppdrag. Foto: TV 2
SEIER: Aina og Martin tar en velfortjent pust i bakken etter et stervsomt veranda-oppdrag. Foto: TV 2

Blomsterkassene lagde vi ved hjelp av europaller, pallekasser, litt plast og jord. Deretter var det bare og stable de opp, og plante plantene. Vi valgte å gjøre dette litt midt på for å lage litt forskjellige soner mellom spiseplass og sole plass. Soldekket ble innredet med 2 solstoler som var veldig gode! Her er det bare å lene seg tilbake med en Pina colada, mens Martin fyrer i verdens råeste Traeger grill Dette var selve kronen på verket. En slik pellets drevet grill har vi virkelig siklet på , og selv Claus ble vill i blikket da han så den nyervervede godsaken. Her kan vi virkelig se for oss lange gode sommerkvelder med deilig mat og drikke.

– Å vinne var ufortjent

I dag følte vi at det å vinne var noe ufortjent. Rent byggteknisk hadde jo alle parene gjort identisk jobb, og det like godt. Og innredningen bar preg av hva hagebutikken hadde liggende på restlager etter sommersesongen.

Å bygge på bare en dag begrenser de kreative tøylene mer enn det vi likte. Nå lader vi batteriene til neste episode - den aller siste av sitt slag, mens sommerfugler og alle slags krypdyr tar lange turer rundt omkring i magen i påvente av den store finaledagen 24 mai. De nervene og spenningen vi føler på nå er nesten helt uutholdelig.

Er du nyskjerrig på hvordan vi løste oppgavene? Vil du ha oppskrifter og mer materiale?

Følg oss på:

Facebookside: HUSET TV2 Aina og Martin

Instagram: @ainaogmartin

Blogg: www.ainaogmartin.blogg.no

Tomas og Malin

Vil du lese mer om hvordan Tomas og Malin løste verandaen, sjekk her:

Facebook: https://www.facebook.com/husettomasogmalin/

LYNG og LEKKERT: Tomas og Malin har valgt en klassisk spisegruppe i sort og dekorert med lyngplanter. Foto: TV 2
LYNG og LEKKERT: Tomas og Malin har valgt en klassisk spisegruppe i sort og dekorert med lyngplanter. Foto: TV 2

Hansemann og Malin

Vil du lese mer om hvordan Hansemann og Malin løste verandaoppgaven, sjekk her:

Facebookside : Huset Hansemann og Malin

Blogg: hansemannogmalin.blogg.no

SVEVENDE PLANTER: På Hansemann og Malins terasse finner man et enkelt møblement med en finurlig planteløsning i blomsterkasse. Foto: TV 2
SVEVENDE PLANTER: På Hansemann og Malins terasse finner man et enkelt møblement med en finurlig planteløsning i blomsterkasse. Foto: TV 2

Linn og Tina

MAHOGNY-GULV: Gulvet på terassen til Linn og Tina er i en dyp Mahogny farge og møbleringen er minimalistisk og stilren. Foto: TV 2
MAHOGNY-GULV: Gulvet på terassen til Linn og Tina er i en dyp Mahogny farge og møbleringen er minimalistisk og stilren. Foto: TV 2

Her kan du lese mer om hvordan Linn og Tina løste verandaoppgaven, sjekk her: Facebook: http://husetlinnogtina.blogg.no/

Blogg : Husetlinnogtina.blogg.no

Huset ser du på TV 2 på onsdager kl. 20 og på TV 2 Sumo.