Fra venstre: Ray Kelly, David Clarke, Trey Gowdy og Chris Christie.
Fra venstre: Ray Kelly, David Clarke, Trey Gowdy og Chris Christie.

En av disse kan bli neste FBI-sjef utpekt av Trump

Med James Comey ute av bildet, kan president Donald Trump finne ny FBI-sjef for de neste ti årene. Men oppsigelsen av Comey danner mørke skyer i horisonten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oppsigelsesbrevet viser Trump til FBIs gransking av saken om Hillary Clintons epostserver. Men kritiske røster mener oppsigelsestidspunktet neppe er tilfeldig – Comey fikk nemlig sparken mens FBI er i gang med å granske Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget.

Oppsigelsen har slått ned som en bombe i USA, og mens kritikken hagler må arbeidet med å finne ny sjef starte.

– James Comey vil erstattes av en som gjør en mye bedre jobb og får tilbake gløde og prestisjen hos FBI, skriver Trump på Twitter. Han retweeter også en artikkel som lister opp ti skandaler gjort under Comeys lederskap.

Det er Trump selv som skal utnevne ny FBI-direktør på et tiårs åremål. Associated press har lansert fire navn de mener er aktuelle som ny direktør:

Fire mulige navn

Ray Kelly: New Yorks politisjef Ray Kelly har forsvart hemmelig overvåking av muslimer. Han kan ifølge AP trives i samarbeid både med Trump og justisminister Jeff Sessions.

Chris Christie: New Jersey-guvernør Chris Christie, som har kjent Trump i årevis, er en annen mulig kandidat. Christie er republikaner og tidligere statsadvokat i New York.

Sheriff David Clarke: Sheriffen fra Milwaukee i Wisconsin er kjent for sin cowboyhatt og direkte talemåte, og har støttet Trump gjennom valgkampen.

Trey Gowdy: Et fjerde navn er Trey Gowdy, en republikaner fra South Carolina som ledet Republikanernes hus' gransking av daværende utenriksminister Hillary Clintons rolle da fire amerikanere ble drept i Benghazi i Libya.

Inntil videre tar nestleder Andrew McCabeover for Comey frem til senatet har godkjent Trumps nye FBI-sjef. Og før denne personen kommer på plass, skal vedkommende grilles av både skeptiske demokrater og republikanere.

Sterke reaksjoner

Trump har begått en stor feil, mener Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

– Dette virker ikke som noen tilfeldighet, sier Schumer, og legger til at «hver eneste amerikaner vil med rette mistenke at beslutningen om å sparke Comey er del av en dekkoperasjon».

– Jeg er bekymret over argumentene og tidspunktet for Comeys avskjed, sier den republikanske senatoren Richard Burr, mens Justin Amash, en annen republikaner, beskriver deler av Trumps brev til Comey som «bisarr».

– Jeg og min stab ser nå på muligheten for å opprette en uavhengig granskingskommisjon for å se på Russland-saken, sier Amash.

Forsvarer avgjørelsen på Twitter

Onsdag morgen amerikansk tid, tok Trump i kjent stil beslutningen til forsvar på Twitter.

Han hamrer løs på kritikerne, og latterliggjør demokratene som har ytret misnøye med FBI-sjefen, og nå forsvarer ham.

– Comey hadde mistet tilliten hos alle i Washington. Både hos republikanere og demokrater. Når ting roer seg, vil de takke meg, skriver han.

Sammenlignes med Nixon

Demokrater avviser Trumps begrunnelse om at epost-granskingen av Clinton er årsak til at Comey må gå.

De kaller det røykteppe og mener det er en dekkoperasjon for å velte FBIs pågående gransking av mulige bånd mellom Russland og Trumps valgkamp, melder flere amerikanske medier.

Donald Trumps avskjedigelse av FBI-sjefen sammenlignes med da president Richard Nixon sa opp en spesialetterforsker mens Watergate-saken pågikk.

Trodde det var en spøk

FBI-sjefen visste ikke at han hadde fått sparken før han så nyheten rulle over TV-skjermer som sto bakerst i et lokale der han holdt en tale for FBI-ansatte.

Det har skjedd bare en gang tidligere i USAs historie at en FBI-sjef blir oppsagt. Første gang var i 1993, da president Bill Clinton sparket Wiliam Sessions.

(NTB/TV 2)