FERDIG I MACCABI HAIFA: Tor-Kristian Karlsens israelske eventyr er over. 
FERDIG I MACCABI HAIFA: Tor-Kristian Karlsens israelske eventyr er over. 

Bekreftet: Tor-Kristian Karlsen forlater Maccabi Haifa

Sportsdirektøren tar samtidig et oppgjør med israelsk media.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tor-Kristian Karlsen ble i mai i fjor presentert som sportsdirektør i den israelske storklubben Maccabi Haifa.

Ett år seinere er det israelske eventyret over for nordmannen, som tidligere vært speider i flere europeiske storklubber, blant annet Bayer Leverkusen og Zenit St. Petersburg. I 2012 ble han ansatt som sportsdirektør i AS Monaco, hvor han blant annet ansatte Claudio Ranieri til trenerjobben.

Karlsen bekrefter overfor TV 2 at det nå er slutt.

– Ja, det stemmer at jeg forlater Israel når kontrakten går ut ved sesongslutt. Det er ingen stor dramatikk bak den beslutningen. Tanken da vi ble enige om ettårsavtalen for nøyaktig et år siden var at vi skulle foreta en evaluering da grunnspillet var over, altså i midten av mars, for å diskutere veien videre. Selv om året har vært utfordrende rent sportslig, med enormt mange utskiftninger og et for meg nytt arbeidsklima som det mange måneder å venne seg til, har jeg hatt det veldig fint her. Men etter en helhetsvurdering, altså sportslig og personlig, synes jeg det er riktig å overlate stillingen til noen andre - og har meddelt at jeg kan fortsette frem til de finner en erstatter, sier Karlsen.

Frustrert over israelsk media
Han innrømmer at arbeidsforholdene i Maccabi Haifa har vært krevende.

HAIFA-KVINTETTEN: Tor-Kristian Karlsen, Rafi Osmo (Team Manager), Yaa'kov Shahar (President), Neta Lavi (spilller) og René Meulensteen (eks hovedtrener).
HAIFA-KVINTETTEN: Tor-Kristian Karlsen, Rafi Osmo (Team Manager), Yaa'kov Shahar (President), Neta Lavi (spilller) og René Meulensteen (eks hovedtrener).

– Som den første sportsdirektøren i klubbens historie har det ikke alltid vært like opplagt hvor ansvarslinjene trekkes og hva man har mandat til å gjøre på egenhånd. I Israel har man heller ikke den samme tilnærmingen til strukturer og langsiktig tenkning som jeg er vant til fra de fleste europeiske land jeg tidligere har arbeidet i.

Men om jeg skulle trekke frem noe frustrerende vil jeg nevne at israelsk media opererer etter denne selvoppfyllende profetien: om en spiller ikke er en storsuksess etter to måneder, er han en flopp og skal skiftes ut allerede i neste overgangsvindu. Og selv om klubben i prinsippet tror på spilleren, legger media så stort og urealistisk press på spilleren fra første dag at all negativiteten til slutt går ut over selvtilliten og forhindrer spilleren til å få ut sitt virkelige potensial. Det hersker absolutt ingen forståelse for at nye utenlandske spillere trenger tid til å bli vant til israelsk fotball og levemåte, og at israelske spillere hentet fra konkurrerende klubber trenger tid til å tilvenne seg livet og presset i den største klubben i landet. Dette jaget til å hele tiden skifte ut spillere, noe som selvsagt agenter også bidrar til for å åpne opp plass for sine klienter, vanskeliggjør arbeidet med å etablere en stabil spillergruppe som kan vokse sammen over en lengre periode enn noen få måneder, sier Karlsen.

Trenerbytte
I februar fikk den tidligere Manchester United-treneren René Meulensteen sparken i Maccabi Haifa. Inn kom Guy Luzon. Han hadde vært i Standard Liege, Charlton og Hapoel Tel Aviv før han tok over Maccabi Haifa.

– I min verden er det fundamentalt at sportsdirektøren og hovedtreneren arbeider godt sammen. Jeg hadde et utmerket forhold til René Meulensteen, vi delte de samme ideene om hvordan fotball bør spilles og hva slags spillere Maccabi Haifa hadde behov for den gitte situasjonen vi befant oss i. Når Meulensteen ble erstattet med en israelsk trener som jeg ikke kjente så godt til, og som det etter hvert viser seg opererer etter helt andre prinsipper enn det jeg noen gang tidligere har sett maken til, så er det klart at situasjonen ikke lenger er ideell for mitt vedkommende. Og da gir det heller ikke så stor mening å fortsette i rollen, forteller Karlsen, som understreker at han har hatt et godt forhold til de høye herrer i Maccabi Haifa-systemet.

– Det har fungert fint. Til tross for at vi har vært gjennom en krevende sesong, så har vi holdt sammen og hatt en konstruktiv dialog. Media her spekulerer seg naturligvis inn i de villeste fantastiverdener, men realiteten er at vi har et godt forhold og jeg har ingenting annet enn gode ord å si om presidenten, styret og mine nærmeste kollegaer. Klart, det har til tider hersket faglig uenighet om en del av de sportslige beslutningene klubben har tatt over de siste månedene, men slike uoverensstemmelser eksisterer i alle fotballklubber, sier han.

– Kommer seg ikke tilbake til toppen ved å vifte en tryllestav
Maccabi Haifa endte på 6. plass i grunnspillet. De seks beste lagene gikk videre til en mestergruppe, der Maccabi Haifa for øyeblikket ligger på 4. plass. Men ambisjonsnivået er høyere i den israelske storklubben. Karlsen forteller at manglende stabilitet har ødelagt for klubben denne sesongen.

– Maccabi Haifa har slitt sportslig de siste 4-5 årene, og man kommer seg ikke tilbake til toppen ved å vifte en tryllestav. Klubben må beskytte seg mot press utenfra - spesielt fra media og agenter som hele tiden kjemper for innflytelse og fører de villeste agendaene for å plassere "sine" kilder og spillere i klubben - og gi strukturen tid til å sette seg og et minimum av arbeidsro før man starter på nytt igjen. Men det skal legges til at Maccabi Haifa er en fantastisk klubb som kan minne om en slags stor familie. Supporterne er helt enorme, byen er nydelig, menneskene er vennlige og positive. Jeg reiser tilbake til Europa med flotte minner, mange nye venner og fantastiske erfaringer, avslutter Karlsen.