Den plutselige avskjedigelsen av FBI-direktør James Comey har slått ned som en politisk bombe i USA.

Kritikere kaller det et angrep på det amerikanske demokratiet, og frykter det kan utløse en konstitusjonell krise.

President Donald Trump har gjort noe som knapt kan sammenlignes med noe i amerikansk historie.

Sammenlignes med Nixon

«Det er lite i amerikansk historie som kan sammenlignes eller rettferdiggjøre det Trump har gjort nå. I moderne tid er den eneste presedens fra 20. oktober 1973, da Richard Nixon ga justisminister Elliot Richardson og visejustisminister William Ruckelshaus sparken fordi de nektet å følge Nixons ordre om å sparke juristen Archibald Cox som var den ledende skikkelsen bak etterforskningen av Watergateskandalen», skriver The New Yorkers politiske skribent, John Cassidy.

Nixon benektet enhver befatning med Watergate-skandalen, og avviste påstander om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle. Mindre enn ti måneder senere måtte han gå av.

– Dette er som Nixon, sier den demokratiske senatoren Patrick Leahy.

Også demokraten Bob Casey trekker paralleller til Nixons oppsigelse av juristen Archibald Cox i 1973. Nixon benektet enhver befatning med Watergate-skandalen, og avviste påstander om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle. Mindre enn ti måneder senere måtte han gå av.

Frykter politisering av FBI

Internt i FBI er man nå bekymret for at byrået skal bli politisert. FBI skal være uavhengig uten politiske forbindelser og sympatier. Nå kan Trump utnevne hvem han vil til ny FBI-sjef.

Trump har forklart at han har mistet tilliten til Comey, og sier han gir FBI-direktøren sparken etter klar anbefaling fra justisminister Jeff Sessions. Det øverste ansvaret ligger naturligvis hos presidenten.

Etterforsker russlandforbindelse

Det hvite hus benekter at avskjedigelsen har noe med at Comey og FBIs etterforskning av Russlands hacking under det amerikanske valget og Trump-medarbeideres påståtte bånd til Russland. Comey har uttalt at den største trusselen mot USA er russisk innblanding i amerikansk politikk.

– Før Trump-administrasjonen gir oss en mindre latterlig forklaring på oppsigelsen, må vi anta at det er fordi han etterforsker Trumps russlandsforbindelser, mener Cassidy i The New Yorker.

Anonyme kilder: – Trump skrek mot TV-en

Donald Trump sliter veldig med troverdigheten i sin begrunnelse for å gi Comey sparken. To av Trumps nære rådgivere har ifølge politico.com sagt at Trump har blitt mer og mer frustrert over Russland-etterforskingen. Han spurte gjentatte ganger hvorfor granskingen ikke forsvant.

– Noen ganger skrek han mot TV-innslag som handlet om granskingen, fortalte en av rådgiverne til Politico.

Timingen til Trump setter hele avskjedigelsen i et dårlig lys, og en lang rekke senatorer i Kongressen krever en uavhengig etterforsking.