Kronprins Haakon før og etter at han tok skjegget sitt som en del av underholdningen under gallamiddagen på Slottet tirsdag kveld.
Kronprins Haakon før og etter at han tok skjegget sitt som en del av underholdningen under gallamiddagen på Slottet tirsdag kveld. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

Kronprins Haakon tok skjegget under bursdagsmiddagen

Feiret sine foreldres 80-årsdag ved å rake bort det veltrimmede skjegget han har hatt siden bryllupet med Mette-Marit.

Det var bursdagen som hadde alt.

Kongeparet ble hyllet av alt fra kongelige statsoverhoder til barnehagebarn med kroneis rundt munnen.

Da Bjarte Hjelmeland leste folkets tale til Deres majesteter måtte selv kongen tørke sine tårer. Senere på kvelden var det han som fikk sine gjester til å le i en hjertevarm tale under gallamiddagen.

Og selvsagt – som seg hør og bør – Europas kongelige og de andre gjestene imponerte med sine kjoler og galla-antrekk.

Men så var det én gjest da. En som allerede på Slottsbalkongen – med stor iver – bukket, nikket, neiet og snudde seg i ring for sin far: Kronprins Haakon hadde planlagt noe helt spesielt denne kvelden.

Først holdt han og prinsesse Märtha Louise en tale som fikk salen til å bryte ut i latter flere ganger. Men det virkelig store stuntet sparte han til senere i middagen. Se selv:

TOTAL MAKEOVER: Kanskje Dronning Silvia av Sverige hvisket kronprinsen noen vennlige råd om en ny look i løpet av middagen?
TOTAL MAKEOVER: Kanskje Dronning Silvia av Sverige hvisket kronprinsen noen vennlige råd om en ny look i løpet av middagen? Foto: Junge, Heiko

En skjeggløs Kronprins Haakon har vi ikke sett siden bryllupet med Mette-Marit i 2001.

– Dette var kveldens store overraskelse! Kronprinsen har jo hatt skjegg helt siden bryllupet i august 2001. Ja faktisk var det nettopp på Slottet som brudgom vi så han slik sist. Han samlet skjegg på bryllupsreisen med Mette-Marit, hadde noen små stubber i New York, men kom hjem med helskjegg, kan TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland ivrig fortelle.

Kronprinsessen tørker vekk en tåre under sin skjeggløse manns tale. På bildet sees også kong Harald og brudens mor Marit Tjessem.
Kronprinsessen tørker vekk en tåre under sin skjeggløse manns tale. På bildet sees også kong Harald og brudens mor Marit Tjessem. Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

Etter 16 skjeggfullle år har altså kronprinsen gått tilbake til ungdommen.

– Nå fikk jo mamma og pappa en skjeggløs sønn i 80-årsgave, akkurat slik han var da han bodde sammen med dem på Skaugum, sier Totland.

Barberingen skal ha vært den store snakkisen etter middagen på Slottet. Og det er kanskje ikke så rart. Ryktene sier at årsaken til rakingen av stubbene er et tapt veddemål.

– Tenk at barna faktisk aldri har sett pappa Haakon uten skjegg. Og Mette-Marit har alltid sagt at «skjegget får han aldri ta bort». Nå er det altså borte, og det skal ha vært et veddemål, sier Totland.

Og kronprinsen selv? Han bare smiler. Akkurat slik han gjorde da foreldrene kun var 63 ...

Kronprins Haakon smilende i hagen på Skaugum i år 2000.
Kronprins Haakon smilende i hagen på Skaugum i år 2000. Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB Scanpix