TILTAK: Trondheim kommune har iverksatt en rekke tiltak for å fange opp ungdommer som sliter psykisk. Illustrasjonsfoto Scanpix / Skjermdump
TILTAK: Trondheim kommune har iverksatt en rekke tiltak for å fange opp ungdommer som sliter psykisk. Illustrasjonsfoto Scanpix / Skjermdump

trondheim kommune slår alarm:

Sender ut varselbrev etter flere selvmord blant ungdom

Trondheim kommune har iverksatt ekstraordinære tiltak etter flere selvmord- og selvmordsforsøk blant ungdomsskoleelever i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorer på alle skolene i Trondheim kommune har sendt ut et felles varslingsbrev til alle foreldre.

– Mai måned er en særlig utfordrende måned med mange arenaer hvor ungdom utsettes for ulike typer press, som eksamen, rus og kanskje brutte forventninger om å høre til, står det i brevet, som er undertegnet rektorene i Trondheimsskolen.

Brevet ble sendt ut tirsdag til foreldre som har barn i grunnskolen i Trondheim.

– Vi har sendt ut brevet fordi vi ønsker å heve omsorgsnivået rundt barn og unge som sliter, sier kommunalsjef for barne- og familietjenesten i Trondheim kommune, Hilde Vikan til TV 2.

– Svært mange ser på den

Bakgrunnen for brevet er at flere unge skal ha begått selvmord eller forsøk på dette den siste tiden.

TV 2 kjenner til at det har vært flere selvmord og selvmordsforsøk blant ungdom i øvre sjiktet av ungdomsskolealder.

Hendelsene skal ha skjedd i løpet av de siste seks ukene, og flere skolekretser er rammet.

Det har fått kommunen til å iverksette spesifikke tiltak.

– Dette er meget alvorlig, og vi har mobilisert alle etater, sier Vikan.

Kommunen setter noen av hendelsene i sammenheng med Netflix-serien «13 Reasons Why». Serien har møtt stor kritikk over hele verden, for å forherlige selvmord.

– Noen få av hendelsene er knyttet til TV-serien, og det er nok til å sette oss i full beredskap. Det er veldig viktig at voksne kommer i posisjon og klarer å snakke med ungdom om hvordan de har det, slik at de som trenger hjelp får det, sier Vikan.

I brevet til foreldrene står det at svært mange elever i ungdomsskolen ser på serien, og er opptatt av den. Barn helt ned i 4. klasse følger med, står det i brevet.

– De som ikke har kjente psykiske problemer kan bli trigget av serien, og det gjør det vanskelig å nå dem, når vi ikke vet hvem de er, sier Vikan.

– Nå ønsker vi å signalisere at ungdom kan snakke om alle type utfordringer og problemer, og at det finnes hjelp mange steder, sier hun.

Støtteapparat

Nå har kommunen igangsatt tiltak for å være mer til stede for ungdom. Det er opprettet et tett samarbeid med fylkeskommunen, legevakt og samarbeid med Nasjonalt senter for vold- og selvmordsforebygging.

Trondheim kommune har også varslet alle kommunens fastleger, i tillegg til at helsesøsterressursene på ungdomsskolen er styrket.

– Ansatte i skolen får også tilbud om kurs i hvordan de skal snakke med ungdom om vanskelig følelser, sier Vikan.

Rektorene i Trondheim mener serien går som en farsott blant ungdommen, og er bekymret.

– De aller fleste ungdommene håndterer tenårene fint. Men det finnes noen ekstra sårbare som trenger økt omsorg fra foreldre og andre voksenpersoner rundt seg. Vi ønsker derfor å oppfordre alle til å bry seg og gi våre barn og ungdommer den støtten de trenger, står det i brevet.

TV-serien handler om 17 år gamle Hannah Baker. Før hun begår selvmord, spiller hun inn 13 kassetter med 13 grunner til at hun tok sitt eget liv. Selvmordsscenen er svært grafisk og overlater lite til fantasien.

Må tas på alvor

Fagansvarlig i Unicef, Kristin Oudmayer, roser Trondheim kommune.

– Det er viktig og bra at Trondheim kommune tar problematikken på alvor. Det er nok flere skoler som bør jobbe proaktivt, sende ut informasjon om serien, om hvordan man kan snakke om vonde følelser, og hvordan man eventuelt kan få hjelp. Foreldre bør oppfordres til å se serien. Det er flott at de tar dette på alvor, og det er viktig at både foreldre og skolen følger opp, sier Oudmayer til TV 2.

Hun sier hun forstår at serien kan vekke mange vonde følelser. Blant de som har reagert sterkt på serien er Katrine Olsen Gillerdalen, moren til Odin (13), som tok sitt eget liv i 2015.

– Det er viktig å understreke at man ikke kan skylde kun på en TV-serie når det skjer hendelser. Det kan være tilfeldigheter som gjør at problematikken blir tydelig akkurat nå.

– Men det er forståelig at det kommer reaksjoner etter å ha sett denne serien. Den kan aktivere vonde følelser og reaksjoner hos barn og unge som strever fra før. Jeg har fått flere tilbakemeldinger, fra både voksne og barn, som synes det er vondt å se serien, sier hun.

– Vær direkte!

I serien opplever hovedpersonen Hanna at hun selv gir klart uttrykk for at hun trenger hjelp og har det vondt. Men hun føler seg ikke sett. Det mener Oudmayer er det mest kritikkverdige i serien.

– Det som bekymrer meg mest er hvordan hovedpersonen beskriver at hun forsøker å rope om hjelp på forskjellige måter, men at ingen hører henne. Det er viktig å huske at det kan være vanskelig å tolke signalene som rop om hjelp. Derfor må ungdom oppfordres til å forsøke å si i fra så direkte som mulig, enten ved å snakke om eller skrive ned det som er vanskelig. Og viktigst av alt: Voksne må være lydhøre og ta unge på alvor, sier hun.

Etter den omfattende kritikken av serien valgte Netflix å legge inn en advarsel i forkant av hver episode. De har likevel bestemt seg for å lage en sesong 2 av serien, som skal ha premiere i 2018.

Her kan du få hjelp:

  • Kirkens SOS. Døgnåpen telefon: 22 40 00 40
  • Mental Helse. Døgnåpen telefon: 116 123
  • Røde Kors hjelpetelefon (man-fre 14-20): 800 333 21
  • Alarmtelefon for barn og unge: 116 111