Da sjåføren lukket opp på siden, falt alt dette ut. Kontrollørene til Statens vegvesen var ikke imponert over 'lastesikringen'. Foto: Statens vegvesen.
Da sjåføren lukket opp på siden, falt alt dette ut. Kontrollørene til Statens vegvesen var ikke imponert over "lastesikringen". Foto: Statens vegvesen.

Sjekket vogntog på Svinesund – da skjedde dette

30 fikk kjøreforbud – alle var utenlandske.

Alle de 30 tunge kjøretøyene som ble kontrollert fikk kjøreforbud, da Vegvesenet sjekket lastsikring på Svinesund i tirsdag. Bilene utgjør en svært stor fare for trafikksikkerheten, ifølge Vegvesenet.

Blant de bilene som først hadde vært kontrollert på vekta, valgte Vegvesenets kontrollører å sjekke videre på 30 biler. Resultatet var nedslående, i et sikkerhetsperspektiv: samtlige fikk kjøreforbud.

Det opplyser fagleder Øyvind Grotterød i Statens vegvesen på Svinesund, til Fredrikstad Blad.

– Det er ingen tvil om at dette er en stor fare for trafikksikkerheten. Det vi har avdekket mest av i dag, er lastsikring. I dag har det vært mange som ikke har sikringen i orden.

Lasten falt av

Vegvesenet publiserte en video av hva som skjedde da en sjåfør måtte laste om etter at kontrollørene hadde sjekket bilen hans.

– Det du ser her skjer under omlasting, bilen var lastet for tungt. Da sjåføren lukket opp på siden falt mye ut. Vi priser oss lykkelige for at dette skjer inne på vår kontrollplass og ikke ute i trafikken, sier Grotterød.

Han er ikke i tvil om hva en brå unnamanøver eller bråbrems i trafikken ville ha medført:

– Da ville lasten mest sannsynlig forsvinne ut. Så vi er veldig glade for at det skjedde hos oss.

Samtlige av kjøreforbudene ble skrevet ut på utenlandskregistrerte kjøretøy.

Unngikk anmeldelse

Ingen av sjåførene er anmeldt som følge av kontrollen.

– Det handler litt om grovheten i det vi finner. Men dersom vi hadde sjekket lastsikring da det som skjer i videoen hendte, hadde vedkommende blitt anmeldt. Fordi det skjedde under omlasting er det annerledes, sier Grotterød om hvilke hjemler for reaksjon de har.

Trikser med miljøsynder

Vegvesenet konsentrerer seg også mye om miljøhensyn i sine kontroller om dagen. Grotterød opplyser at det er en god del miljøsyndere på veien, og det handler om manipulasjon:

– Man manipulerer systemet i kjøretøyet slik at man slipper å fylle AdBlue, som gjør eksosen renere. De manipulerer når det blir feil i systemet; man setter på en boks som lurer systemet til å tro at det er i orden igjen. Dermed spyr den ut miljøfarlige avgasser – mye mer enn den skal, forklarer faglederen.

Tirsdag skrev de ut mangellapper for to kjøretøyer hvor dette var tilfelle.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos Fredrikstad Blad – her:

Statens vegvesen slo til: 67 (!) sjåfører fikk kjøreforbud

Se video under: Krasjtest av nybil – og en som er 20 år gammel