TYNN I TOPPEN: En bekymret kar sjekker ut vikene sine. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox
TYNN I TOPPEN: En bekymret kar sjekker ut vikene sine. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox

Leger skulle forske på kreft, men snublet over en mulig kur for skallethet og grå hår

Ved et «uhell» gjorde amerikanske forskere en oppdagelse som kan oppfylle millioner av menns bønner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viker, måner og skallethet kan snart være historie.

– Dette prosjektet ble startet som et forsøk på å forstå hvordan visse typer kreftsvulster formes. Istedenfor endte vi opp med å lære hvorfor håret blir grått og hvorfor noen menn mister håret, forteller lederen bak studien Lu Le, til Science Daily.

Han er dermatolog og professor ved Southwestern Medical Center, som er tilknyttet Universitetet i Texas, og mener de unike funnene kan bety en kur.

Vidunderkrem

– Men denne kunnskapen håper vi på å lage et salvelignende produkt for å unngå hårtap eller grått hår.

Professoren forsket egentlig på Nevrofibromatose type 1, også kalt Recklinghausens-sykdom – en arvelig lidelse som viser seg som mange små og myke svulster under huden.

Men underveis oppdaget kreftforskerne at et protein kalt Krox20, finnes i hudcellene som danner hårsekkene våre. Hudcellene produserer også et protein som heter stamcellefaktor (SCF), som styrer pigmentet i hårene.

Mus ble hvite og skallede

Forskerne forsøkte først å slette SCF-genet i stamcellene til mus, og da ble helt hvitt. Deretter slettet de også Krox20-cellene og musene fullstendig hårløse.

Nå jobber forskerne med å finne ut hvorfor de to proteinene mister effekten med alderen, slik at de kan produsere et produkt som tilfører hårsekkene det som skal til for å unngå skallethet og grått hår.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Genes and Development og har blitt omtalt av en rekke internasjonale medier, deriblant The Telegraph, New York Post og Daily Mail.