MINDFULNESS TIL BARN: Stadig flere apper, CD-er og bøker tilbyr barn selvhjelp - slik at foreldre kan få et mer harmonisk barn. Men mange av tilbudene kan heller gjøre vondt verre, mener eksperter. 
MINDFULNESS TIL BARN: Stadig flere apper, CD-er og bøker tilbyr barn selvhjelp - slik at foreldre kan få et mer harmonisk barn. Men mange av tilbudene kan heller gjøre vondt verre, mener eksperter.  Foto: Illustrasjonsfoto Helsekontrollen

lovet hjelp mot mobbing og sårbarhet:

Psykolog advarer mot selvhjelpsbok for barn

En produsent av selvhjelp-lydbøker for barn hevder at dette kan hjelpe mot alt fra angst til mobbing. – Skyter seg selv i foten, mener barnepsykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man kan risikere at opplegg som dette forsterker problemet det prøver å løse, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Stadig flere apper, CD-er, bøker og lydbøker tilbyr metoder som skal være selvhjelp og gi «mindfulness» til barn helt ned til tre år.

TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen ser nærmere på dette. Hele reportasjen kan du se torsdag klokken 20.00 på TV 2.

En mindfulness-lydbok for barn som selges på selvfoelelse-selvtillit.no har, ifølge produsenten, blitt lastet ned 20.000 ganger i Norge.

Frykter flere problemer

I lydboken får barnet høre en rolig historie, i tillegg til å få stadige komplementer som «du er perfekt», «alle liker deg» og «du er unik».

– Dette opplegget skyter seg selv i foten. Det kan tenkes at lydbøker som dette kan gi mer angst i forhold til å ikke være god nok, enn det hjelper deg, sier barnepsykolog Gerhardsen. Hun fortsetter:

– Det du sier til barn, forteller du også at du synes er viktig. Så ved å hele tiden fortelle barna at de er fine, pene og perfekte forteller du også at det er viktig – i tillegg til at du hele tiden evaluerer det.

Barnepsykologen mener at bøkene lyver til barna.

– Med disse CD-ene prøver du å lære barnet ditt at «alle liker deg». Men er det sant at alle liker deg? Nei. Det skjer noe mentalt med barn når de er rundt åtte år. Da går det opp for dem at det kan hende at folk har ulike meninger, og da kan de bli stresset hvis de hele tiden har trodd at man er så fin, perfekt og at alle liker deg.

Lover mye

På nettsiden lover lydbok-produsenten at CD-ene kan gi barn mindre av blant annet «hyperaktivitet, uro, søvnproblemer, mobbing og konflikter».

– Dette er problemer som veldig mange familier og barn sliter med, og da skal man være skeptisk når noen lover en veldig enkel løsning på alt dette. Hvis du er i en alvorlig mobbesituasjon for eksempel, så løses ikke det av at du hører en teip som sier at du har solen i hjertet ditt, sier psykolog Jan-Ole Hesselberg.

Han sier at det ikke er tvil om at det finnes noen gode selvhjelp-produkter til barn, og at han selv har anbefalt apper og bøker i tilfeller hvor de trenger hjelp med reelle problemer.

– Men at disse CD-ene hjelper mot alt dette er heller tvilsomt, sier Hesselberg.

Forfatteren uenig

Coach og forfatter av disse bøkene, Carsten Sommerskov, mener at CD-ene kan styrke selvfølelsen.

– «Jeg er ikke bra nok»-følelsen får en liten reparasjon. Når noe blir gjentatt igjen, igjen og igjen, så sitter det til slutt, hevder Sommerskov.

– Barnepsykologen vi har pratet med mener det motsatte; at barn ved å høre på dette tror de må være blide, snille og fine. Hva tenker du om det?

– Hvis barnet kun hørte disse CD-ene ville jeg vært enig med barnepsykologen. Men barna lever i en verden hvor det skjer mye annet enn at de får høre at de er fine og søte.

På nettsidene sine skriver CD-produsenten at produktene kan bidra til følgende: «Mindre av: Konflikter, sårbarhet, manglende mot, aggresjon, søskensjalusi, sjenerthet, hyperaktivitet, uro, søvnproblemer».

Etter at Helsekontrollen tok kontakt har informasjonen på nettsidene blitt endret.

– Det skal ikke forstås slik at produktet vårt kan hjelpe mot alt dette. Dette er det foreldre har skrevet til oss at det har hjulpet mot, sier Sommerskov, som medgir at han ikke har noen forskning å vise til som kan bevise at lydbøkene fungerer.