Vil ha gransking etter «sløsing» på forsinket røntgensystem

Riksrevisjonen bør granske prosessen rundt innføring av felles røntgenbildesystem i Helse Sør-Øst. Det mener flere ansatte ved de berørte sykehusene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fungerende røntgenbildedatasystem er noe av det viktigste i sykehusene.

– Dette maskineriet må fungere smertefritt ellers går det ikke rundt, sier klinikkleder Hans-Jørgen Smith ved Oslo universitetssykehus.

Men som TV 2 har fortalt i flere saker har det vært store forsinkelser og oppstartsproblemer med det innkjøpte røntgenbildesystemet i Norges største sykehusregion Helse Sør-Øst.

Systemet til en halv milliard kroner har hittil bare blitt installert på 6 av 35 sykehus og nå er innføring utsatt til 2022.

– Vi har ingen tillit til systemet lenger rett og slett, sier radiograf og foretakstillitvalgt Hanne Henriksveen ved sykehuset på Gjøvik som har hatt systemet i drift i et halvt år.

– Sløsing av midler

Nå mener flere ansatte ved de berørte sykehusene at prosjektet bør granskes.

– Jeg mener dette innkjøpet absolutt bør granskes, det er sløsing av midler uten sidestykke, sier Henriksveen.

Og hun får støtte av kolleger på Oslo universitetssykehus.

– Jeg tror det kunne vært interesssant for Riksrevisjonen å se på dette, sier Smith ved Oslo universitetssykehus og peker på pengebruken for selve innføringen av systemet, men også prosessen rundt innkjøpet.

Kjenner til risiko

Riksrevisjonen skriver til TV 2 at de er godt kjent med saken.

– Riksrevisjonen er kjent med at det er utfordringer i det pågående IKT-prosjektet for innføring av felles behandling av røntgeninformasjon og -bilder (RIS/PACS) i Helse Sør-Øst. Vi har observert at det er risiko knyttet til både anskaffelsen og styringen av IKT-prosjektet. Riksrevisjonen har per i dag ingen planlagte revisjoner av anskaffelsen, men vi følger opp området opp som ledd i vår risikoovervåkning, skriver Therese Johnsen som er ekspedisjonssjef hos Riksrevisjonen.