GAMLE VANER: Besteforeldre er for mange uunnværlige, men en undersøkelse viser at ikke alle besteforeldre vet hvordan et barn skal behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox 
GAMLE VANER: Besteforeldre er for mange uunnværlige, men en undersøkelse viser at ikke alle besteforeldre vet hvordan et barn skal behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox 

Ny studie:

– Utdaterte besteforeldre kan være livsfarlige for barn

– Besteforeldre er ikke eksperter bare fordi de har oppdratt et barn før, sier barnelege. Helsesøster gir råd til besteforeldre som ønsker å oppdatere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange situasjoner er besteforeldre uunnværlige, som for eksempel når man ikke har sjanse til å ta seg nok en «hjemme med sykt barn»-dag.

En fersk studie viser at besteforeldre kanskje ikke alltid er det beste valget, skriver CNN.

I studien kommer det frem at mange amerikanske besteforeldre ikke har peiling på hvordan et barn skal passes, til tross for at de som regel har de beste intensjoner.

Det kommer frem at mange besteforeldre legger babyer til å sove på magen, prøver å kurere feber med isbad – og noen av dem tror også at sår og brannskader kan kureres med smør.

Studien, som ble ledet av professor og barnelege Andrew Adesman, ble nylig publisert i forbindelse med det årlige møtet i Pedriatric Academics Societies i San Francisco, som fokuserer på barns helse.

– Vi bør ikke gå ut ifra at besteforeldre er eksperter bare fordi de har oppdratt et barn før, sier New York-barnelegen til CNN.

DENNE SIDEN OPP: Etter at man for 15 år siden introduserte budskapet om at babyer bør sove i ryggleie, har  antallet krybbedødsfall blitt redusert med 80 prosent.
DENNE SIDEN OPP: Etter at man for 15 år siden introduserte budskapet om at babyer bør sove i ryggleie, har antallet krybbedødsfall blitt redusert med 80 prosent. Foto: Scanpix

Isbad mot feber

636 amerikanske besteforeldre deltok i studien.

Her kom det frem at svært mange besteforeldre fortsatt stoler på rådene de selv fikk da de hadde små barn.

Nesten halvparten av dem oppga at et isbad er en god måte å ta kverken på feber på.

– Det virker kanskje logisk, men det er farlig å utsette et barn for et isbad. Det kan få kroppstemperaturen til å falle for fort. Barnet kan få hypotermi, sier Adesmand til nettstedet.

Rundt én fjerdedel av besteforeldrene oppga at de mener at et barn burde sove på magen eller på siden.

På 70- og 80-tallet ble nybakte foreldre rådet til å la babyen sin sove på magen, blant annet for å unngå at babyen skulle kveles av oppkast eller gulp i løpet av natten.

Dette førte til en dramatisk økning av krybbedød.

Ekspertene gikk bort fra rådene, og begynte å råde foreldre til å legge barna på ryggen. Antall tilfeller krybbedød sank drastisk.

Babyer skal ikke bli lagt til å sove på magen eller på siden. Når babyen sover på rygg, er risikoen liten for at den får noe som dekker ansiktet, og dermed luftveiene.

Dette er det absolutt viktigste tiltaket for å redusere risikoen for krybbedød.

Smør på sår og skader

På spørsmål om besteforeldrene mente at sår og kutt gror best med eller uten bandasje, oppga 68 prosent av dem at sår og kutt gror fortere uten bandasje.

Et fåtall oppga at de mener at smør kan brukes til behandling av små brannskader.

For 20 år siden var det mange som brukte smør til dette formålet.

Smør kan riktignok både kjøle ned og lindre smertene, men effekten går over straks kroppsvarmen får det til å smelte. Smør er ikke sterilt, og øker risikoen for infeksjoner.

Sår og kutt skal dekkes til med plaster eller bandasje for å unngå infeksjoner.

Ta utgangspunkt i foreldrene

Helsesøster Tone Aanderaa sier til TV 2 at det kan være lett å glemme at tidene forandrer seg.

HAR TIPS TIL FORELDRE: Den erfarne helsesøsteren Tone Aanderaa. Foto: Privat
HAR TIPS TIL FORELDRE: Den erfarne helsesøsteren Tone Aanderaa. Foto: Privat

– Alle er forskjellige, og det gjelder besteforeldre også. Noen er ydmyke, og det er alltid noen som er bedrevitere. Det er lett å glemme at tidene forandrer seg – men i de aller fleste tilfellene har besteforeldre bare gode intensjoner, sier hun.

– Mange foreldre, og da spesielt førstegangsforeldre, er ofte usikre på sin nye rolle. Da minner jeg dem gjerne på at de er oppegående og fornuftige mennesker, og at de kommer langt med det. Det blir en slags hjelp til selvhjelp, og det kan gjerne besteforeldre tenke litt på også – at de må ta utgangspunkt i foreldrene.

Helsesøsteren har flere tips til besteforeldre som ønsker å bli oppdatert på myndighetenes tips og råd om barn:

– Et råd for besteforeldre som ønsker å bli oppdatert, er å lese brosjyrer og søke på nettet. Helsedirektoratet har mye god informasjon. Styr unna nettforumer der meningene er mange, og lytt heller til myndighetenes råd. Helsestasjonen har en rekke brosjyrer om blant annet krybbedød, brannskader, utvikling og farer, sier hun.

Savner støtte

Barnelege Adesman sier at han håper at resultatene som kommer frem i undersøkelsen kan hjelpe besteforeldre med å bli oppdatert.

– Når besteforeldre kommer på banen, kan det være utrolig fint for barnebarna – men det kan også medføre utfordringer med tanke på livsstil, økonomi og mental og fysisk helse, sier barnelegen.

Og:

– I spørreskjemaet oppga en ganske stor del av besteforeldrene at de føler at de gjør en god jobb, men at de ikke føler at de får støtten de ofte trenger.

Han foreslår blant annet gruppemøter for besteforeldre som trenger råd og støtte, og sier at han håper at barneleger fremover ikke bare gir råd og tips til foreldre, men også besteforeldre.