Avdekket 48 nye overgrepssaker

ÅLESUND (TV 2 Nyhetene) I en storstilt politioperasjon som har pågått i flere måneder, har politiet i Møre og Romsdal avdekket 48 nye overgrepssaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Gjennom disse sakene har vi identifisert 50 personer som har del eller mottatt overgrepsbilder eller deltatt i samtaler på nett som omhandler overgrep mot barn, opplyser politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt.

Hun leder politidistriktets egen "Dark room"-aksjon, som i Møre og Romsdal har fått navnet "Operasjon Jupiter".

– Det har lagt ned en stor innsats i dette prosjektet. Vi har satt sammen erfarne etterforskere med dataetterforskere, og sånn som resultatet har blitt etter å ha oppklart å så mange saker, så tenker jeg at vi er svært fornøyd med det, sier Ulstein til TV 2.

Av de 48 overgrepssakene som nå er avdekket, er ni av disse i Møre og Romsdal politidistrikt. Resten av sakene er oversendt til andre politidistrikt for videre etterforsking.

– Vi har på nåværende tidspunkt ikke full oversikt over omfanget i sakene vi har sendt fra oss, men vi har fått tilbakemelding i noen av sakene som har vist seg å være relativt omfattende og medført varetektsfengsling, sier politadvokat Julie Ulstein.

Pågrepet med flere tusen bilder

Den omfattende overgrepssaken begynte å rulle i midten av november da politiet tok beslag i en datamaskin hjemme hos en ålesunder. Her fant dataetterforskerne et par tusen overgrepsbilder og et par undre videofiler. Gjennom analyse av mannens datamaskin ble politiet i stand til å nøste seg frem til personer vedkommende hadde del eller mottatt overgrepsbilder fra.

– I forbindelse med at vi etterforsket en annet straffesak, så fant vi digitale spor som gjorde at vi fikk mistanke om andre straffbare forhold, fortalte Ulstein til TV 2 i januar.

I to av sakene i Møre og Romsdal har to personer sittet varetektsfengslet i lengre tid, men er nå løslatt. I en av disse sakene er en mann også siktet for voldtekt og grove seksuelle overgrep mot sin egen bror.

Politiadvokaten er klar på at digital kompetanse er viktig for å lykkes i denne type etterforskning.

– Det er helt avgjørende i slike type saker, både i forhold å få identifisert gjerningspersoner og i forhold til bevissikring i den innledende fasen av etterforskningen, sier Ulstein.

Det mener også justisminister Per Willy Amundsen (Frp), som har besøkt politiet i Ålesund.

Justisminister Per Willy Amundsen gir honnør til Møre og Romsdal politidistrikt for å ha fokus på digital etterforskning. Her sammen med politioverbetjent Tom Erik Erlandsen som tar master i digital kriminalteknikk. Foto: Per Chr. Dyrø.
Justisminister Per Willy Amundsen gir honnør til Møre og Romsdal politidistrikt for å ha fokus på digital etterforskning. Her sammen med politioverbetjent Tom Erik Erlandsen som tar master i digital kriminalteknikk. Foto: Per Chr. Dyrø.

– Det handler om å bygge de kunnskapsmiljøene som vi har her i Møre og Romsdal som er i stand til å forfølge den spesialiserte typen kriminalitet som har digital kompetanse, sier Amundsen.

Prioriteres høyt

Statsråden forsikrer at Regjeringen prioriterer dette høyt.

– Her må vi sette politiet i bedre stand til å bruke de verktøyene de kan benytte. Men vi ser også overordnet ei utvikling hvor politiets tilstedeværelse på nettet bare blir viktigere og viktigere. Det skal bidra til å avsløre den mest alvorlige kriminaliteten vi alle kan se for oss, nemlig overgrep mot barn som vi som samfunn skal ha nulltoleranse. Her må vi sette inn alle ressursene vi kan for å bekjempe dette, sier Amundsen til TV 2.

Politioverbetjent Tom Erik Erlandsen er en av de første i Norge som tar master i digital krimteknikk.
Politioverbetjent Tom Erik Erlandsen er en av de første i Norge som tar master i digital krimteknikk. Foto: Kristian Hansen/TV 2

Politioverbetjent og dataetterforsker Tom Erik Erlandsen i Møre og Romsdal politidistrikt er en av de første i landet som tar master i digital kriminalteknikk, og som har vært med å analysere tusenvis av bilde- og videofiler fra "Operasjon Jupiter".

– Digital kompetanse inn i politiet på alle nivå er viktig, sier Erlandsen til TV 2.

Og det handler ikke bare om å avdekke seksuelle overgrep.

– Vårt fagfelt spenner seg over hele linja. Det kan være alt fra ID-tyveri til bedrifter og firma som kan bli hacket og får kidnappingsvirus og som kan stille de i meget vanskelig posisjon. Sedlighet bare liten del av vårt fagfelt, sier politioverbetjent Erlandsen som til daglig jobber ved Molde politistasjon.