NYBYGG: Slik skal boligprosjektet Nybyen på Økern se ut når det står ferdig. Men barnefamiliene må gå lenger enn de hadde tenkt når de skal levere i barnehagen.
NYBYGG: Slik skal boligprosjektet Nybyen på Økern se ut når det står ferdig. Men barnefamiliene må gå lenger enn de hadde tenkt når de skal levere i barnehagen. Foto: Selvaag Bolig

Familier har kjøpt bolig her med lovnad om barnehage i kjelleren – det setter byrådet en stopper for

Først krevde kommunen at to boligprosjekter i Oslo måtte bygges med barnehage i kjelleren. Nå nekter byrådet å gi de samme barnehagene tilskudd fordi de drives av kommersielle aktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo er Selvaag i gang med to store boligprosjekter: Krydderhagen på Hasle og Nybyen på Økern. Totalt skal det bygges om lag 900 leiligheter.

Da Selvaag i 2012 søkte Oslo kommune om byggetillatelse, var det Høyre, KrF og Venstre som satt med makten i hovedstaden. De ga Selvaag grønt lys, men stilte samtidig et krav om at det måtte bygges barnehager i tilknytning til begge prosjektene.

Helt i orden, sa Selvaag som inngikk en avtale med den kommersielle aktøren Espira som driver flere barnehager i Oslo.

Da boligene ble annonsert, ble det tydelig opplyst om at det skulle bygges barnehager i tilknytning til boligene og at beboere hadde fortrinnsrett.

Fikk nei

Høsten 2015 tapte Høyre-byrådet makten i Oslo. Arbeiderpartiet, SV og De Grønne entret byrådskontorene, men de er avhengige støtte fra Rødt for å få flertall i bystyret.

I byrådserklæringen går det frem at kommunen vil begrense kommersielle aktørers rolle som tilbydere av velferdstjenester i Oslo.

Kommersielle barnehager er avhengig av tilskudd fra kommunen for å drive. Før jul i fjor søkte Espira om tilskudd til barnehagene på Løren og Økern, men da sa kommunen blankt nei.

Espira klaget på vedtaket. Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus sagt seg enig i at Oslo kommune kan avvise private barnehager så lenge de selv etablerer mange nok barnehageplasser, skriver Aftenposten som først omtalte saken.

Blir trolig stående tomt

I september 2016 var barnehagebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), til stede for å åpne en Espira-barnehage. Da sa hun ifølge Aftenposten at Oslo trenger private aktører for å nå målet om full barnehagedekning.

Situasjonen nå er at flere mange barnefamilier har kjøpt seg leiligheter i Selvaags to prosjekter. Lokalene som barnehagene egentlig skulle ligge i blir bygget, men blir foreløpig stående tomme.

Oslo kommune har blitt spurt om de kunne tenke seg å drive barnehager i lokalene, men de har ikke svart på forespørselen.

– Brikker i et spill

Espira mener det er behov for barnehagene.

– Vi driver tre andre barnehager i dette området, og der er det 492 barn som har søkt, men som vi har måttet si nei til. Det er stor enighet om at det trengs barnehageplasser, men uten kommunalt tilskudd, er det ikke mulig for oss å drive, sier kommunikasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen til TV 2.

– Konsekvensen nå er at flere hundre familier har kjøpt boliger i disse prosjektene, som er markedsført med at det blir bygget barnehage, fortsetter han.

Frem til nå har etablering av barnehager vært en forutsigbar folvaltningsoppgave, mener Hansen.

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen. (Foto: Espira) 
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen. (Foto: Espira) 

– Slike prosesser tar lang tid og boligkjøpere kan være trygge på at en barnehage som kommunen har innregulert vil åpne samtidig med at boligene er innflytningsklare. Nå er hele denne prosessen blitt en del av et politisk spill.

– Det skaper usikre forhold for oss og for småbarnsforeldre, sier han.

– Jeg blir flau på kommunens vegne

Høyres Saida Begum er ikke nådig når hun karakteriserer Ap-byrådets håndtering av saken.

– Deres opptreden gjør meg flau på vegne av Oslo kommune. Vi kan ikke holde på sånn. Først krever kommunen at det skal bygges barnehage, og så ombestemmer de seg, endrer spillereglene og nekter barnehagen tilskudd.

Saida Begum (H) sitter i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. (Foto: oslobystyre.no)
Saida Begum (H) sitter i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre. (Foto: oslobystyre.no)

– Det er ingen tjent med, og en slik praksis skaper stor usikkerhet om barnehagetilbudet for småbarnsfamilier, sier hun.

Begum mener at Arbeiderpartiet har adoptert Rødts barnehagepolitikk.

– Hvis det er sånn at kommunen kan endre spillereglene lenge etter at de har pålagt en utbygger å bygge en barnehage, skaper det en svært uforutsigbar situasjon der utbygger risikerer å bli sittende igjen med en millionregning.

– Håpløst!

Ei heller Venstres Guri Melby forstår byrådets vedtak i saken.

Venstres Guri Melby.
Venstres Guri Melby. Foto: NTB Scanpix

– Det er helt håpløst. Oslo har et stort behov for barnehageplasser, særlig i dette området hvor det bygges mange nye boliger. Men fordi byrådet har innledet en spesiell allianse med Rødt, kommer vi ikke til å ta i bruk nye og gode barnehager, sier Melby.

Hun viser til at Espira driver barnehager av høy kvalitet flere steder i Oslo. Melby mener at dette ikke handler om økonomi eller kvalitet, men om ideologi.

Selvaag sier at saken er problematisk, men de ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før de har funnet ut hvordan de vil følge opp saken.

– Kalkulert risiko

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har besvart TV 2s spørsmål pr. mail.

– Søknadene ble avslått med begrunnelse i at vi ikke har behov for plassene for å ivareta barns lovfestede rett til barnehageplass. Byrådet har satt i gang en omfattende utbygging av offentlige barnehager, noe som gjør at behovet for private barnehager blir mindre, skriver hun.

Kommunen kommer foreløpig ikke til å gå inn i lokalene som nå blir stående tomme.

– I hvilken grad er det problematisk at kommunen først pålegger en utbygger å bygge barnehager, og så nekte å gi tilskudd?

– Kommunen regulerer inn barnehage i større boligprosjekter for å sikre en reserve for fremtidige barnehagebehov. Det er mange arealer som i dag er regulert til barnehage som ikke er bebygd. Dette er en viktig «barnehagereserve» å ha for byen. Når vi tar arealene i bruk, vurderer vi avhengig av behov.

– I denne saken tok Espira en kalkulert risiko ved å inngå kontrakt for de to barnehagene uten at de hadde sikret seg offentlig finansering.

Avviser kritikken

Dahl sier at det er bred politisk enighet om barnehagepolitikken blant de rødgrønne partiene.

– Det bør ikke overraske noen at Arbeiderpartiet og de rødgrønne har en annen barnehagepolitikk enn det Høyre-byrådet hadde. Velgerne ba om flere barnehageplasser, økt kompetanse og flere voksne med tid til barna. Det er den politikken vi nå gjennomføres. Fylkesmannen har gitt oss medhold i at vi kan gjennomføre denne politikken.

Byråden avviser kritikken fra Høyre og Venstre.

– Byrådet som Melby selv var en del av hadde forbud mot å bygge offentlige barnehager, så å beskylde dagens byråd for å være ideologisk faller på sin egen urimelighet.

– Byrådet bygger tre ganger flere plasser enn Høyre-byrådet gjorde da de styrte, så det er merkelig å beskylde oss for å skape en uforutsigbar situasjon for småbarnsforeldre.