David (53) arrangerer overgrep mot småbarn – her blir han tatt på fersken

Barn ned i spebarnsalder blir voldtatt på bestilling av vestlige pedofile som vil se overgrepet på webcam.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tall fra FBI er det i hvert eneste øyeblikk 750.000 pedofile overgripere online. De jakter, groomer og forgriper seg på barn på ulike måter.

Gir overgrepsinstruksjoner over webcam

En voksende trend er å betale formidlere i land som Filippinene for å forgripe seg mot barn, mens personen som betaler ser på over webcam. Mannen betaler for retten til å se på, og gi ordre om hva som skal gjøres med barnet.

LES: Nordmann (66) skal ha bestilt direktesendte overgrep fra Filippinene

Overgriperne føler seg trygge når de forgriper seg på barn flere tusen mil unna. Men politiet i flere land har økt fokus på dette, og flere blir tatt.

Stor politiaksjon

National Bureau of Investigation (NBI) på Filippinene samarbeider med amerikansk og britisk politi for å bekjempe denne relativt nye kriminaliteten. I vår har de hatt flere gjennombrudd med i snitt tre pågripelser hver uke.

Barneklær lå rundt på gulvet til David. 
Barneklær lå rundt på gulvet til David.  Foto: Aaron Favila

20. april var Associated Press (AP) med på en politiaksjon som ble satt i gang etter internasjonal etterforskning. I en toromsleilighet i Mabalacat på Filippinene, satt amerikanske David Timothy Deakin med direkte videooverføring til utlandet. Han ble tatt på fersken uten mulighet til å slette bevismateriale.

Se video av pågripelsen øverst i saken.

Rundt i leiligheten lå det barneundertøy, barnesko, kamera, bondageutstyr, håndjern, rep og hauger med disker som inneholdt mengder med overgrepsvideoer, og kontaktinformasjon til mottakere i utlandet.

– Han er en veldig datakyndig person, sier Janet Francisco som leder arbeidet for å bekjempe menneskehandel i NBI.

Deakin hadde gjemt datamaskiner inni datamaskiner, og klarte å skjule virksomheten lenge.

Pengespor

Sju patruljer, etterforskere og sosialarbeidere var involvert da Deakins leilighet ble raidet. Tipset som førte til avsløringen var, som det ofte er, spor av internasjonale pengeoverføringer.

FBI vil ikke gå nærmere inn på hvem som tipser om slike pengespor, av hensyn til videre etterforsking.

Bondageutstyr i barnestørrelse ble funnet i leiligheten. AP Photo/Aaron Favila
Bondageutstyr i barnestørrelse ble funnet i leiligheten. AP Photo/Aaron Favila
Det ble funnet store mengder video- og bildebevis på Davids datamaskiner. AP Photo/Aaron Favila
Det ble funnet store mengder video- og bildebevis på Davids datamaskiner. AP Photo/Aaron Favila

Den pågrepne mannen identifiseres med fullt navn av AP. De viser også bilder av ham under arrestasjonen. Han smiler og trekker på skuldrene mens han er bakbundet av politiet. Politiet samler diverse bevismateriale fra stedet. Deakin er bare bekymret for en ting.

– Bibelen min er på hyllen der. Det er den eneste tingen jeg har igjen fra USA. Ikke ødelegg den, sier han.

– Skal ta dem

– Dette er en advarsel. Vi skal ta dem. Ved hjelp av våre internasjonale samarbeidspartnere skal vi få dem i fengsel. Og de kommer absolutt til å dø i fengsel, sier Francisco til AP.

Den økende fattigdommen skaper mange sårbare ofre, og bedre internetttilgang, gjør dem lett tilgjengelige. Overgrepsofrene er fattige barn. Noen helt ned i spebarnsalder.

Det er gjerne deres egne foreldre eller slektninger som selger dem fordi det kan virke som lettjente penger til å begynne med.

Vestlige menn

Overgriperen er som oftest en europeisk, amerikansk eller australsk middelaldrende mann, skriver AP. Som TV 2 har fortalt i en serie saker, er det også nordmenn blant disse.

En 66 år gammel mann fra Bergen er tiltalt for overgrep mot flere titalls norske og filippinske barn. Flere av overgrepene skal vært gjennomført via direktesending fra Filippinene. Minst 20 filippinske barn skal ha blitt utsatt for nordmannen ifølge tiltalen.

I tillegg til overgrep via internett, reiser trolig flere hundre nordmenn, som er tidligere straffedømte for overgrep mot barn, ut av Norge, til områder hvor det er enkel tilgang på fattige barn som er sårbare for menneskehandel og overgrep. TV 2 har de siste månedene sporet opp flere domfelte nordmenn i utlandet, for å konfrontere dem.