Ni dopingtatt i razzia i Halden

HALDEN (TV 2): Politiet fant våpen, doping og narkotika da de slo til mot alle treningssentrene i Halden mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en koordinert politiaksjon mot flere treningssentre i Halden i Østfold, ble ni personer bragt inn og måtte avlegge urinprøver.

Alle er unge menn i starten av 20-årene.

Politiet mistenker de ni for å være brukere av ulovlige dopingmidler, noe som er straffbart etter kriminaliseringen i 2013.

Et stort antall sivilkledde politifolk startet aksjonen i 19-tiden mandag, og en etter en ble de mistenkte hentet ut fra treningssentrene. Biler og bager ble undersøkt. Politiet aksjonerte også mot privatboliger.

– Ønsker å forebygge falske kroppsidealer

Politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt forteller til TV 2 at aksjonen har vært planlagt i lang tid og at målsettingen er å forebygge doping i treningsmiljøet.

– Politiet har et ønske om å gå inn i kroppsbyggermiljøet for å forebygge bruken av dopingpreparater. Vi ønsker ikke at ungdom skal få falske idealer og forbilder som følge av slik bruk, sier Skarpeid og legger til:

– Skadevirkningen på kroppen av å bruke dopingmidler er jo ofte aggressiv oppførsel. Så det er viktig for oss å forhindre at dette sprer seg i ungdomsmiljøene.

Sent mandag kveld satt de fleste av de pågrepne fremdeles i avhør. Én av dem er løslatt og har fått et forelegg for bruk av dopingmidler.

Tirsdag morgen betegner politiet beslagene som «betydelige».

Beslagla våpen

Skarpeid utelukker ikke at det flere pågripelser vil bli gjort basert på informasjon som kommer frem i avhørene.

– Hva har dere gjort av beslag?

– I miljøet har vi beslaglagt det vi mener er narkotika, samt to ulovlig oppbevarte hagler. Én av dem er uregistrert. Vi syntes det er uheldig at personer som er tatt for bruk av dopingmidler også har tilgang på våpen og risikoen det medfører – nettopp fordi slike dopingmidler som sagt kan føre til en aggressiv oppførsel, sier Skarpeid til TV 2.

Samarbeid med sentrene

Razziaen ble gjennomført i samarbeid med treningssentrenes ledelse, og inkluderte byens to Spenst-sentre.

Daglig leder for Spenst i Halden, Anders Viken, sier han ønsker slike aksjoner velkommen.

– Doping har blitt et stort problem, og mange unge vet ikke hvor skadelig doping kan være. Derfor er jeg veldig glad for samarbeidet vi har hatt med politiet i dag, sier Viken, til TV 2.

– Hva tenker du om at personer som trener hos dere blir mistenkt for dopingbruk?

– Vi er mot doping, og ønsker at problemet blir tatt tak i, sier Viken.

Landsomfattende innsats

Aksjonen er en del av innsatsen norsk politi har satt inn mot kroppsbyggermiljøer over hele Norge de siste årene.

Da politiet i Haugaland slo til mot dopingmiljøet i fjor høst, pågrep de blant annet en mann som de mistenkte hadde stått bak distribusjon av dopingmidler for minst 400.000 kroner i regionen.

Tidligere samme år kunne TV 2 fortelle at Norges største dopingliga var avslørt i Buskerud, og at ligaen distribuerte store mengder dopingmidler til hele landet gjennom rene nettbutikker.

Store pengesummer involvert

Lokalene politiet fant var fylt til randen av både flytende dopingmidler for injisering og en rekke andre produkter.

– Verdien av varene i dette beslaget er på rundt 29 millioner kroner, og er det største som er gjort noensinne, fortalte lensmann Stig Rønneberg i Øvre Eiker til TV 2.

I tillegg til dopingpreparatene ble det beslaglagt ulvolige legemidler som viagra og antidepressiva, som brukes for behandling av bivirkningene av blant annet anabole androgene steroider (AAS).

TV 2 var i juni i fjor også med på aksjonen der nærmere tretti personer ble pågrepet og siktet for besittelse eller bruk av doping i Rogaland