Lover full pupp mot Macron

PARIS/HENIN-BEAMOUNT (TV 2): Den nyvalgte franske presidenten må forberede seg på å bli avbrutt av demonstrerende kvinner med nakne bryster. På valgdagen demonstrerte de mot Marine Le Pen, men fra og med den dagen Emmanuel Macron ble valgt, er han gruppas nye mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi møter dem i en garasje et sted i Paris. Nøyaktig hvor får vi ikke lov til å fortelle. Vi har i flere dager kommunisert med dem via meldingstjenester som skal være trygge.

Aksjonerte mot Le Pen

På valgdagen den 23.april forsøkte de å forstyrre, da presidentkandidat Marine Le Pen skulle stemme i byen Hénin-Beaumont. Flere av de vi møter ble arrestert og satt i varetekt i 36 timer.

Hele den ene veggen i garasjen er prydet av et stort rødt banner. Kvinnene maler hvite bokstaver på banneret.

– Vi er fortsatt ikke i mål med likestillingen, sier Sophia Antoine, mens hun maler bokstavene i «desespoir», som betyr uten håp.

– Likestilling

Kvinnegruppa Femen jobber for likestilling mellom kjønnene og mot alle typer undertrykkelse. Aksjonsmetoden stammer fra Ukraina, hvor en aktivist oppdaget at når hun kledde av seg på overkroppen og holdt plakater over hodet fikk hun oppmerksomhet. Problemet var bare at plakaten med slagordet ble ofte kuttet vekk, dermed forsvant budskapet. Malte hun slagordet direkte på brystene, så kom også budskapet ut. Dermed var Femen skapt og puppeprotestene har spredt seg over hele verden.

– Vi ønsker å gjøre slutt på mannssamfunnet i alle former og ønsker full likestilling mellom kvinner og menn, sier Constance Lefevre.

Derfor gjennomfører de aksjonene sine mot ledende politikere. Lola Vernot forteller at de forbereder seg godt. De kler av seg sammen, de maler slagord på brystet og de øver på hvordan de skal gjennomføre aksjonene. Hun innrømmer at hun ofte er redd før de gjennomfører demonstrasjonene. De vet at de blir arrestert, og at det går hardhendt for seg.

– Vi er grunnleggende pasifistiske, sier hun til TV 2.