NAV-brukere raser over sen utbetaling før 17. mai

KLAGESTORM: NAV kontoret i Akersgata i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAGESTORM: NAV kontoret i Akersgata i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Jeg blir irritert når folk mener at det bare handler om å prioritere bedre tidligere i måneden, sier tobarnsmor til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir kjempesint. Nesten usaklig sint så jeg må prøve å holde masken, sier tobarnsmor Mona fra Nord-Trøndelag.

Hun er én av mange som har tatt kontakt med TV 2 og uttrykt frustrasjon og raseri over datotrøbbel hos NAv før nasjonaldagen.

– Jeg syntes det er brutalt. Det er veldig mange nordmenn som må legge helt om på planene sine, avlyse avtaler og som kanskje ikke får den 17. mai-dagen de så for seg, sier 34-åringen.

Vanligvis blir de fleste lønninger og stønader fra NAV utbetalt den 20. hver måned. Det er allikevel vanlig at det for eksempel før jul utbetales tidligere.

Endret dato

Tidligere denne månedene sto det på NAVs nettsider under Din Pensjon at utbetalingen i mai skulle skje 15. mai, men senere endret de til 16. mai. På NAVs utbetalingssider stod det «innen 17. mai», men det er nå endret til «i mai 2017 vil du ha pengene på konto 16. mai.»

Tidligere har utbetalingen vært så tidlig som 12. mai og mange tok høyde for at det samme ville gjelde i år.

Mona har kronisk utmattelsessyndrom, såkalt ME, og for henne er det ikke bare å kaste seg rundt å ordne til 17. mai på ett døgn.

– For meg handler det om å ha mange nok dager på å få gjort det jeg skal, men jeg er ikke den som lider mest av dette. Jeg har tross alt en mann som gjør at vi økonomisk er en gjennomsnittsfamilie, men det er veldig mange andre som har så lav totaltutbetaling hver måned at det å spare 100 kroner til nasjonaldagen er vanskelig. Det å skulle handle inn mat, kanskje gå til frisøren eller kjøpe bunadsko til barna blir umulig hvis det ikke er penger på kontoen før 16. mai, sier hun opprørt.

Forventet tidligere utbetaling

Hun mener det er lettere å leve på mindre etter nasjonaldagen enn før, fordi folk er vant til at det blir lengre til neste utbetaling.

– Jeg blir irritert når folk mener at det bare handler om å prioritere bedre tidligere i måneden. Det handler ikke om at folk er dårlig til å håndtere økonomien sin, det handler om at økonomien ikke alltid strekker til. Spesielt ikke i høytidsmåneder eller i mai hvor det krever ekstra penger for å gi barna sine en like god opplevelse som alle andre. Det er mange ikke tar lett på en is koster 25 kroner.

34-åringen er medlem av flere Facebook-grupper som har diskutert utbetalingen heftig, og hun forteller at kjernen i problemer ligger i et mange forventet utbetalingen så tidlig som fredag 12. mai.

– Det var vært vanlig at vi hver mai får utbetalingen vår allerede rundt den 12. mai. Mange har sjekket lønnslippene sine fra tidligere år som viser akkurat dette, så derfor at det jo vært en forventning om at pengene skulle komme rundt den 12. mai i år også. Jeg skjønner ikke hvorfor de har endret dette i år. Og hvorfor vi ikke har fått bedre beskjed om dette, sier hun.

Beklager

NAV forteller TV 2 at de har fått et 30-talls skriftlige klager om denne månedens utbetalingsdato, samt mange telefoner.

– Vi forstår at folk reagerer når informasjonen om utbetalingstidspunkt endres, og det beklager vi, men de fleste vil ha pengene på konto den 15. mai. Utbetalingsdatoen i mai vil for øvrig kunne variere fra år til år, fordi utbetalingen vil skje senest siste hverdag før 17. mai, sier økonomi- og styringsdirektør i NAV Geir Axelsen til TV 2.

NAV har ikke besvart hvorfor de har valgt å legge utbetalingen den 15. og 16. mai i år og ikke så tidlig som 12. mai, som har vært praksis flere andre år.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook